Logo hartvanzuidplas.nl
René van Beek (hier op archiefbeeld) was door het dolle heen na de 6-1 zege op Donk.
René van Beek (hier op archiefbeeld) was door het dolle heen na de 6-1 zege op Donk.

Van Beek leidt in boxershort Groeneweg-polonaise

  •   201 keer gelezen   Sport

VOETBAL
Zevenhuizen - De 6-1 overwinning op het Goudse DONK bracht zondag spelers, supporters en trainer René van Beek bij Groeneweg in extase. Het leverde een in boxershort getooide oefenmeester in polonaise op, in de kleedkamer.

Door Erik van Leeuwen

Van Beek had vrijdag in de kantine van Groeneweg zijn zestigste verjaardag gevierd. Bij die gelegenheid was hij overladen met cadeaus. Van zijn spelers had hij een ingelijst shirt met het nummer 60 gekregen, maar het meest in het oog springend waren een speelgoedtrommel en een boxershort. En niet zomaar één. De boxershort was bedrukt met het gezicht van Groeneweg-middenvelder Mike Karreman. "René roept in de wedstrijd altijd tig keer de naam van Mike, dus we vonden dat wel passend", zei aanvoerder Bas Roos. "Die speelgoedtrommel is een kwinkslag naar het zingen dat René altijd doet."

De Zevenhuizenaren konden toen nog niet weten dat de wedstrijd tegen DONK op een galavoorstelling uitdraaide. Na de 6-1 triomf die volgens Van Beek allesbehalve geflatteerd was ('We hadden de dubbele cijfers kunnen halen, zó veel beter waren wij'), stond de trainer plots in boxershort met trommel middenin de kleedkamer. Klaar om de polonaise te leiden. "Ik had ze in de auto meegenomen voor het geval we zouden winnen", zei Van Beek, die, zoals alleen hij het kan, van oor tot oor glom. "Dit is enorm speciaal voor mij", wees hij op de beladen ontmoeting met DONK, zijn eerste voetballiefde. "Vrijdag mijn verjaardag vieren, mét ook veel Donkianen, en dan zo'n wedstrijd spelen. Fantastisch!"

In de emotie die het duel tussen zijn twee voetballiefdes opriep, genoot hij vanaf de zijlijn met volle teugen van Groeneweg. "Het was hogeschoolvoetbal van onze kant. We straalden puur voetbalplezier uit."

Bas Roos kon zich goed vinden in die woorden. "Het voelde zoals in ons kampioensjaar. Alles lukte. Zelfs de 1-1 uit een in mijn ogen onterechte penalty maakte ons niet uit. Na zo'n tegenslag laten we ons koppie wel eens hangen, maar nu gingen we meteen weer volle bak erin. Daardoor konden we snel de 2-1 en 3-1 maken."

Roos speelde op een voor hem ongebruikelijke positie, als verdedigende middenvelder. Ondanks dat hij daar voor het laatst in de jeugd speelde, voelde hij zich als een vis in het water. Met een afstandsschot maakte hij de 2-1, uit een strafschop de 3-1. Met Mike Karreman en Mario van Dieren naast hem en Sam Boudewijn (de maker van 1-0) voor hem, was de middenvelder de motor tegen DONK, dat volledig werd weggespeeld.

Na de pauze maakte Maurice Eckhardt zijn 293ste competitiegoal voor Groeneweg 1. Rick Willemsen en invaller Rist Muyzere bepaalden de eindstand op 6-1. Voor Van Beek reden om zich snel in een boxershort te hijsen en zich met trommel voor de buik in de kleedkamer te melden.

Meer berichten