Logo hartvanzuidplas.nl
Coen Hoogeveen vecht een duel uit met een ONA-tegenstander.
Coen Hoogeveen vecht een duel uit met een ONA-tegenstander.

ONA's 'kick and rush' ligt Groeneweg niet

  •   keer gelezen   Sport

VOETBAL
Zevenhuizen – Groeneweg moest zondag in een ouderwets voetbalgevecht het onderspit delven tegen ONA. De thuisploeg beheerste het 'kick and rush' net wat beter dan de Zevenhuizenaren, die anderhalf seizoen geleden aan de Goudse Walvisstraat een kampioensfeestje mochten vieren, maar nu ONA als winnaar van de eerste periodetitel met champagne en al het veld zagen verlaten (2-0).

Door Erik van Leeuwen

"We staan nu elf punten achter op ONA, maar ik heb het verschil op het veld niet kunnen zien. Dat heb ik net ook tegen de jongens in de kleedkamer gezegd", reageerde Groeneweg-trainer René van Beek, die zo'n beetje de eerste was die collega-trainer Willem Dekker feliciteerde met het succes van ONA. "Je kunt van alles vinden van de manier waarop zij voetballen, maar ze doen het wel. Die periodetitel hebben ze dubbel en dwars verdiend. Die inzet en strijdlust is gigantisch", zei Van Beek, die 'diep respect' had voor de spelers van de thuisploeg.

"Ze speelden op het randje, soms zelfs erover. Ja, meer dan wij deden", voegde hij toe. "Knap dat je dat zo kan, want veel voetbal zit er niet in. Ze roeien die bal achterin weg, ze schieten 'm lukraak naar voren."

"Ik laat geen spelers opbouwen die dat niet goed beheersen", stelde Dekker. "Ik heb in het centrum twee torenflats staan. Die kunnen geweldig verdedigen. Ik wil pas voetballen op de helft van de tegenstander."

Van Beek merkte ook op dat het veld in Korte Akkeren zich niet leende voor technisch combinatievoetbal. "Het was duidelijk in ons nadeel dat we niet op kunstgras speelden. Ik wil me daarachter niet verschuilen, we wisten wat ons hier te wachten stond. ONA zoekt de duels op, tot het extreme. Het is een derby. Jammer dat de scheidsrechter dat niet wist."

Van Beek kreeg het na de eerste helft met scheidsrechter Frank van den Berg aan de stok. De leidsman uit Hoek van Holland gaf de Goudse oefenmeester vervolgens te verstaan dat hij niet meer mocht plaatsnemen in de dug-out. "Ik heb niets bijzonders gezegd en ook geen kaart gekregen", reageerde Van Beek. "Maar het leek mij verstandiger om op een andere plek te gaan kijken."

Van Beek verweet de arbiter 'gemarchandeer'. Hoewel er van beide kanten stevig werd ingekleund, kwamen de kaarten vooral bij Groeneweg-spelers terecht. Vijf Zevenhuizenaren kreeg het gele kartonnetje te zien, terwijl één speler van ONA, vlak voor tijd, werd genoteerd door Van den Berg.

Groeneweg wond zich vooral op over een opstootje na een minuut of 25. Beide elftallen lieten zien het goede duw- en trekwerk te beheersen. Slechts één speler, Groeneweg-speler Sam Boudewijn, kreeg geel. "Mijn speler werd bij zijn keel gepakt", zat Van Beek bovenop de situatie. "Een andere speler kreeg een enorme duw. Dan kun je dat niet afdoen met één gele kaart, terwijl het vergrijp van de andere partij vele malen groter was. Dat is meten met twee maten. Daarmee zette de scheidsrechter wel de toon. Ik begrijp dat je als scheidsrechter blanco de wedstrijd ingaat, maar je kan je best eens verdiepen in de aard van de wedstrijd. Dit is geen gewone wedstrijd, maar een derby."
Hoewel Groeneweg in het tweede deel van de eerste helft de betere ploeg was, slaagde het er niet in de betrouwbare Moordrechtse doelman Erik van der Laan in de problemen te brengen. De gasten schoten zichzelf in de voet na rust. Een communicatiefout tussen keeper Niels Heijkoop en Robin Zuierveld bezorgde ONA de goedkope 1-0. Amper een kwartier later veroorzaakte Rick Willemsen een strafschop (2-0).

Met een achterstand van elf punten op koploper ONA lijkt er dit seizoen voor Groeneweg slechts een bijrolletje weggelegd in de tweede klasse. "De competitie is nog lang", ontweek Van Beek echter de vraag.

Meer berichten