Logo hartvanzuidplas.nl
Shane van den Engel in duel met een tegenstander van ’s-Gravendeel. (foto: Stef Hoogendijk)
Shane van den Engel in duel met een tegenstander van ’s-Gravendeel. (foto: Stef Hoogendijk)

Nieuwerkerk met tien beter dan met elf

  •   40 keer gelezen   Sport

VOETBAL
Nieuwerkerk aan den IJssel – Een omstreden rode kaart voor Maurice Treffers leek Nieuwerkerk in de thuiswedstrijd tegen 's-Gravendeel duur te komen staan. Met tien tegen elf poetste de thuisploeg echter knap een achterstand weg: 1-1.

Door Erik van Leeuwen

Ruim een half uur speelde Nieuwerkerk met tien man. In de zestigste minuut kreeg verdediger Maurice Treffers een directe rode kaart na een tackle. Op de bal, vond Nieuwerkerk, maar die mening werd niet gedeeld door de scheidsrechter die de centrale verdediger vroegtijdig naar de kleedkamer stuurde.
Dat besluit bracht de thuisploeg in een netelige situatie, want het keek op dat moment tegen een 0-1 achterstand aan. "Of we wanhoopten op de bank? Nee hoor, je weet dat je ook met tien man kansen krijgt. Een man meer hoeft niet altijd een voordeel te zijn."

Dat bleek ook, want 's-Gravendeel slaagde er nauwelijks in de numerieke meerderheid in kansen om te zetten. Dat had ook te maken met de gewaagde tactiek van Nieuwerkerk. Luijten besloot het systeem met vier aanvallers – Wayne van den Burg, Mike Jansen en Stefan van der Vlegel in de punt, Remco Langerveld op 'tien' er kort achter – gewoon te handhaven. Wel koos hij ervoor om Bart Meeske in het centrum te zetten en Stefan Jeroense als rechtsback in te brengen.

"We kregen met tien meer kansen dan 's-Gravendeel met elf", keek Luijten tevreden terug. Nadat Remco Langerveld vanaf elf meter voor 1-1 had gezorgd (handsbal 's-Gravendeel-verdediger) raakte de spelbepaler nog tweemaal de lat. Hoewel ook de bezoekers af en toe kansen kregen, waren de beste mogelijkheden voor Nieuwerkerk, dat handig de ruimte bespeelde. "Ik baal ervan dat we niet gewonnen hebben", reageerde Luijten. "Natuurlijk voelen we ons de morele winnaar, maar ik had ook graag die drie punten gehad. Ik vind echt dat we twee punten te weinig hebben."

Het gelijkspel had meteen gevolgen voor de stand. Nieuwerkerk zakte van de eerste naar de derde plaats. Luijten maakt zich nog niet zo druk over de ranglijst. Hij roept al weken dat zijn ploeg na de winterstop in de beste vorm zal zijn. "Let maar op. Voor de kerst moeten we zorgen dat we in de buurt van de top vier staan. Makkelijke wedstrijden zijn er bovendien niet in de derde klasse. Zaterdag wacht Dubbeldam. Klein veld en op gras."

Meer berichten