Logo hartvanzuidplas.nl
Bas Roos bracht Groeneweg weer langszij door een strafschop te benutten. (foto: archief HvH)
Bas Roos bracht Groeneweg weer langszij door een strafschop te benutten. (foto: archief HvH)

Groeneweg kan het ook op écht gras

  •   145 keer gelezen   Sport

VOETBAL
Zevenhuizen – Groeneweg heeft zondag eindelijk zijn eerste overwinning op natuurgras behaald. Na twee nederlagen, bij Coal en ONA, was er bij Excelsior'20 wél een driepunter op natuurlijke ondergrond: 1-3.

Trainer René van Beek was in zijn nopjes met de zege, omdat volgens hem spelen op natuurgras een 'dingetje dreigde te worden'. "Ik hoop nu dat we daar doorheen zijn. Op een gegeven moment gaan spelers ook geloven dat ze alleen op kunstgras uit de voeten kunnen. Dat is onzin natuurlijk."

Van Beek had al gewaarschuwd dat de oefenzege afgelopen week op eersteklasser Olympia (6-0) niet automatisch betekende dat Excelsior'20 ook opgerold zou worden. "Geluk bij een ongeluk was dat we snel door een strafschop op 1-0 achter kwamen en daardoor meteen met de neus op de feiten werden gedrukt. Iedereen was zich daardoor bewust dat de mouwen opgestroopt moesten worden."

Via een strafschop, benut door Bas Roos, kwam Groeneweg nog voor rust langszij. De penalty werd bestreden door Excelsior'20. "Ik had mijn twijfels bij die van Excelsior'20 en zij bij die van ons. Je kon zo tegen elkaar wegstrepen."

Groeneweg kreeg gaandeweg wel meer de overhand. Vooral op het middenveld, met Mario van Dieren en Bas Roos als spilfiguren, werd de slag gewonnen. Van Beek: "Ik vond dat de spelers van Excelsior'20 al vermoeidheidsverschijnselen vertoonden voor rust. In de rust heb ik gezegd dat de wedstrijd wel eens in de slotfase beslist zou kunnen worden." De voorspelling kwam ook uit. Mike Karreman maakte knap 1-2, Menno Baas, die was ingevallen voor de geblesseerde Maurice Eckhardt, in vrijwel dezelfde minuut de 1-3. "Maurice raakte geblesseerd aan zijn lies. Ik heb 'm nog een kwartier laten staan, want hij won wel vrijwel elk kopduel. Dan maar alleen de spits, heb ik gezegd. Maar na een kwartier kon hij echt niet verder."

Van Beek lijkt zijn formatie nu te hebben staan. Daarin is voorlopig geen plaats voor Jos Pieter Hordijk, die jarenlang wel op een basisplaats kon rekenen. Hij lijkt het kind van de rekening te worden nu vooral het middenveld een nieuwe samenstelling heeft gekregen. Hordijk speelde zondag bij Groeneweg 2. Van Beek: "JP was natuurlijk niet blij toen ik het vertelde. Dat kan ik me heel goed voorstellen. Hij traint altijd keihard en wil spelen. Als trainer ga ik altijd uit van het beste team."

Meer berichten