Awood Hagimenco snelt voorbij een Gouderakse verdediger. (foto: Stef Hoogendijk)

Moordrecht legt rode loper uit voor Gouderak

Sport 533 keer gelezen

VOETBAL
Moordrecht – Sportpark 't Lage had zaterdag veel weg van een schiettent. De IJsselderby tussen Moordrecht en Gouderak leverde maar liefst tien doelpunten op. Mede door defensief geknoei van de thuisploeg konden de bezoekers met drie punten de veerpont terug naar de overkant nemen: 3-7.

Door Erik van Leeuwen

In vroeger tijden kon het er bij duels tussen Moordrecht en Gouderak heet aan toegaan. De wedstrijden tussen de buren, die door de Hollandsche IJssel worden gescheiden, waren echter in de meeste edities ook doelpuntarm. Wie de geschiedenisboeken erop nakijkt, komt vooral uitslagen als 1-1, 2-1 of 1-2 tegen. Het spektakel kwam vooral van spelers, die even elkaars vijanden waren, en het publiek, dat het vuur vanaf de kant maar wat graag aanwakkerde.

In de eerste ontmoeting tussen beide clubs op zaterdag kwam het spektakel vooral door defensief geschutter. Vooral aan de zijde van Moordrecht leek de verdediging die middag voor het eerst kennis met elkaar te hebben gemaakt. Afstemming was er totaal niet in de eerste 45 minuten.

Binnen een kwartier had Gouderak al drie keer geprofiteerd van grove fouten in de Moordrechtse verdediging. Het deed trainer Glenn Telusa besluiten tot een snelle wissel. Hij verloste één van zijn spelers wat hij noemde 'uit zijn lijden'. Het was de oefenmeester te prijzen dat hij zijn pupil in bescherming nam. "Om hem af te vallen heeft totaal geen zin. Ik zie het als een leermoment. Niet meer en niet minder."

Telusa baadt niet bepaald in luxe als het gaat om spelers. Hij moet kiezen in een tijd van schaarste. Tegen Gouderak had hij tien spelers tot zijn beschikking, waarvan één speler net van vakantie was teruggekeerd. "Die kon ik niet laten spelen." Hij koos daarom om met twee jeugdspelers te beginnen, wat een omstreden keuze was omdat het tweetal daarvoor al een wedstrijd met de JO19 in de benen had. "Natuurlijk had ik dat met ze overlegd", reageerde Telusa. "Ik durfde de gok wel te nemen."

Na de correctie van Telusa bij een 0-3 stand vond Moordrecht snel het goede spoor. Met twee treffers bracht Clint Broer zijn ploeg terug in de race (2-3). Het waren pas de eerste goals van de spits, die vorig seizoen makkelijk het net vond.
Djazz Munusama was dicht bij de 3-3. Zijn inzet werd ternauwernood door de keeper van Gouderak gestopt. Zo snel de thuisploeg terug in de wedstrijd was gekomen, zo snel ook draaide het zichzelf de nek om. Nog voor rust liep Gouderak uit naar 2-6. "We werden te overmoedig", constateerde Telusa, die zag dat de verdedigende balans in zijn elftal compleet weg was.

"Je weet in de rust dat je niet meer gaat winnen, het gaat er dan om de boel op de rails te krijgen", realiseerde hij zich. Dankzij een treffer van invaller Wouter Schalkwijk liep de marge niet verder op na rust. "De eerste helft was een gekkenhuis."