De IJssel hoopt ook op 'bambam' in competitie
Logo hartvanzuidplas.nl
Aanvoerder Vincent Martens maakt al vanaf het begin deel uit van het zaalproject van De IJssel. (foto: pr)
Aanvoerder Vincent Martens maakt al vanaf het begin deel uit van het zaalproject van De IJssel. (foto: pr)

De IJssel hoopt ook op 'bambam' in competitie

  •   keer gelezen   Sport

HOCKEY
Nieuwerkerk aan den IJssel – Als zondag tijdens het Toptoernooi bij Leonidas één ding duidelijk werd, is dat De IJssel beter is dan een jaar geleden. "We zullen wel moeten", menen coaches Mathieu de Jong en Axel Groothuis met het tweede seizoen in de Topklasse voor de deur.

Kort na de met 9-3 gewonnen wedstrijd tegen Wageningen geniet Groothuis nog na van het spel van zijn ploeg. "Wij spelen het échte zaalhockey. Wageningen had meer balbezit, misschien wel zeventig procent, maar wij waren dodelijk efficiënt. Pass en goal. Bambam."

Bij zaalhockey gaat het om het vinden van 'luikjes' en 'gaatjes' in de verdediging van de tegenstander, doceren Groothuis en De Jong later. "Het is vier passes bekijken en één, de beste, kiezen", aldus De Jong. Het tempo dat De IJssel tegen Zwart-Wit (9-1), Huizen (4-2), Nijmegen (3-4) en Wageningen hanteert is hoog. De Nieuwerkerkers leggen de lat ook steeds hoger voor zichzelf. Dat moet ook wel want in het nieuwe zaalseizoen, dat zaterdag 21 december begint, treft het twee grootmachten uit het hockey, Klein Zwitserland en HGC, Cartouche, dat twee jaar geleden nog tweede van Nederland in de zaal was, Victoria uit Rotterdam en Berkel. "Het is de hoofdklasse C, sterker kan bijna niet", reageert Groothuis bijna verontwaardigd. "We zullen het nog beter moeten doen dan vorig seizoen." Precies een jaar geleden wist De IJssel nog niet waar het stond. De Topklasse was een groot onbekend terrein. De IJssel handhaafde zich en is doorgegroeid, zowel op technisch/tactisch gebied als op het mentale vlak. "Vorig jaar speelden we hier 4-4 tegen Voordaan. Toen braken we met zijn allen de tent af", zegt Groothuis. "En kijk nu: een highfive en dat is het. Alsof het de normaalste zaak is dat we Zwart-Wit de zaal uit timmeren."

Het maakt ook dat De IJssel niet meer steil achterover slaat van grootmachten als KZ en HGC. "We hebben zeker respect, maar op de goede manier", laat De Jong weten. "Maar we kennen wel onze plaats in de afdeling." Groothuis: "We leveren een wereldprestatie als we ons handhaven."

Tijdens het Toptoernooi viel op dat de coaches hamerden op structuur en zorgvuldigheid. "Daar moeten we het van hebben", aldus De Jong. En Groothuis: "Eén tegen één zijn we allemaal minder, maar spelen we het spelletje slim dan hebben we kans. In de laatste wedstrijd tegen Wageningen krijgen we voor rust acht, negen momenten, dat zal in de competitie minder zijn. Die momenten moeten we dan wel pakken."
Met Casper Rietveld en Hugo Dil telt de ploeg twee nieuwkomers, maar doordat het merendeel van het team al jaren meeloopt kan De IJssel voortborduren op de automatismen die er het afgelopen seizoen zijn ingeslepen. Vertrouwd is intussen ook de vaste trainingslocatie: Op Moer in Moerkapelle. De Jong: "Vorige week was één van de jongens zijn handdoek vergeten. Die dames regelden er meteen één." Groothuis: "Dinsdag hadden we een gasttraining met Robert Tigges. Dat duurde twintig minuutjes langer dan de bedoeling was. In een andere hal staat de beheerder in je nek te hijgen, hier zeggen ze 'doe rustig aan en kom straks nog even wat drinken'."
(Erik van Leeuwen)

Meer berichten