Logo hartvanzuidplas.nl
De jubileumcommissie van Barracuda, met Martijn Houweling vierde van links.
De jubileumcommissie van Barracuda, met Martijn Houweling vierde van links.

Nachtmarathon opent jubileum Barracuda

  •   187 keer gelezen   Sport

ZWEMMEN
Nieuwerkerk aan den IJssel – Zwem- en Polovereniging Barracuda bestaat dit jaar vijftig jaar. De jarige club opent zaterdag het jubileumjaar met een receptie voor genodigden en een nachtzwemmarathon in het Polderbad.

Door Erik van Leeuwen

"We zijn er klaar voor, laat het maar beginnen", zegt Martijn Houweling. De jonge voorzitter van de jubileumcommissie (24) heeft er zin in. De leden van de commissie bedachten voor het jubileum acht activiteiten. "We pakken het best groots aan, maar vijftig is ook een verjaardag om aandacht aan te besteden, vinden wij."

De activiteiten worden uitgesmeerd over acht maanden. Grote finale is een eindfeest in november. Zaterdag is in het Polderbad de aftrap. "Dat was de wens van het bestuur. Een datum dicht op onze verjaardag. We zijn officieel opgericht op 26 februari, maar omdat die dag dit jaar op woensdag valt hebben we gekozen voor de zaterdag ervoor. We hebben tijdens een receptie een taart die wordt aangesneden. Er komen zes oud-voorzitters. Wethouders Daan de Haas en Jan Verbeek zijn ook van de partij", aldus Houweling. Aansluitend staat meteen de eerste sportieve activiteit op het programma: de nachtzwemmarathon. Om zes uur 's avonds plonzen zes teams van tien zwemmers het water in. Ze zwemmen twaalf uur achtereen. "Er moet steeds minimaal één zwemmer van het team in het water liggen", legt Houweling uit. "Er hebben zich zes teams ingeschreven. Daarnaast hebben we voor de jeugd een mini-marathon. Die duurt tot half elf 's avonds. Wethouder Jan Verbeek zwemt ook mee. Wethouder De Haas geeft met Rien Jongeneel, die al jaren scheidsrechter is bij het wedstrijdzwemmen, het startschot."
Tijdens de nachtmarathon wordt geld opgehaald voor Gemiva in Nieuwerkerk. Houweling: "Teams kunnen zich laten sponsoren door familie, vrienden en bedrijven. Wij vonden het een mooi idee om er een maatschappelijk doel aan te koppelen."

Nog voor de zomer krijgt Barracuda bezoek van drie toppers in hun tak van sport. "We organiseren clinics met een bekende zwemmer en twee bekende waterpolospelers", vervolgt Houweling. "Van het Nederlands waterpoloteam zijn dat Robin Lindhout en Sabrina van der Sloot, die vorig jaar nog werd uitgekozen tot beste speelster ter wereld. De naam van de topzwemmer maken we zaterdag bekend." De data van de clinics staan nog niet vast. Houweling: "Lindhout en Van der Sloot zijn nog volop bezig met de kwalificatie voor de Olympische Spelen. In maart doen ze mee met OKT's. Pas daarna kunnen we aan de hand van hun programma een datum gaan prikken." Voor de zomer staan ook nog een spelletjesavond en een pubquiz op de rol. In de zomer zoekt Barracuda het buitenwater op. "We willen begin september een wedstrijd in de Ringvaart houden, met de start in 't Wijde Gat in Kleinpolder en finish bij de Gele Brug in het Oude Dorp. In juli komt er een waterpolodemonstratie in 't Wijde Gat."

Volgens Houweling is het jubileum een mooi moment om de band tussen de zwemmers en waterpoloërs te versterken. "Nóg meer één club worden is dit jaar het doel. Dat is een prachtig streven bij onze vijftigste verjaardag."

Meer berichten

Wat vindt u?

Ben jij al lid van ons burgerpanel TipZuidplas?Reageren!