Logo hartvanzuidplas.nl
Mike Karreman ontwijkt de doelman van Antibarbari.
Mike Karreman ontwijkt de doelman van Antibarbari.

Groeneweg heeft de code gekraakt

  •   296 keer gelezen   Sport

VOETBAL
Zevenhuizen – Groeneweg blijft zijn opmars voortzetten in de tweede klasse. Geen of veel wind, de Zevenhuizenaren zijn na de jaarwisseling 'los'. In de uitwedstrijd tegen nummer twee Antibarbari ging Groeneweg het beste met de omstandigheden om: 1-2.

Door Erik van Leeuwen

Groeneweg-trainer René van Beek was na afloop eerlijk. Hij vond dat de wedstrijd geen doorgang had moeten vinden. "De harde wind maakte het een tombola. Het sloeg eigenlijk nergens op. Met voetbal had het niets te maken. Ik ging vanmorgen met een rotgevoel van huis, dat mag je best weten. Het was vandaag flipperkastvoetbal. Op goed geluk."

De harde wind die over het veld in Rotterdam stond, had vee; invloed op de wedstrijd. Bij elke balaanraking van een speler maakte de bal, gevangen door de wind, vreemde capriolen. Zo kon het gebeuren dat een speler van Antibarbari met windje mee dertig meter over het doel schoot en Groeneweg met windje tegen in de eerste helft elke lange pass voor één van de twee dug-outs zag eindigen.

In de eerste helft had Groeneweg het moeilijk, Antibarbari klopte met de wind als vriend op de deur bij doelman Niels Heijkoop. Pas na een minuut of 25 hadden de gasten een antwoord op de omstandigheden. "Op een gegeven moment heb ik Niels ook maar de opdracht gegeven om een peer naar voren te geven. Het had helemaal geen zin om op te bouwen. Wie mij kent weet dat dat zeer tegen mijn gewoonte is. Ik wil altijd voetballen van achteruit", aldus Van Beek.

Rick Sleeuwenhoek had na ruim een half uur spelen maling aan de wind. Hij schudde zijn tegenstander van zich af en legde de bal bij de tweede paal, waar Sam Boudewijn van dichtbij kon scoren (0-1). Lang kon Groeneweg niet genieten van de voorsprong, want drie minuten later moest Heijkoop het antwoord schuldig blijven na een vernietigende uithaal vanaf de rand van het strafschopgebied.

Groeneweg haalde de rust zonder verdere schade en kon van doelhelft wisselen in de wetenschap dat het een medestrijder had aan de steeds harder wordende wind. Een voorzet op maat leveren bleek een hele kunst, maar Groeneweg kreeg na een kwartier in de tweede helft hulp. Een vrije trap werd door een verdediger niet weggekopt maar weggeslagen. Vanaf elf meter maakte Robin Zuierveld geen fout (1-2).

Vaste strafschoppennemer Coen Hoogeveen, één van de betere spelers bij Groeneweg in Rotterdam, liet zijn beurt aan zich voorbij gaan. "De aanvoerder bepaalt wie 'm neemt. Daar bemoei ik mij niet mee", zei Van Beek.

Het doelpunt viel precies op tijd, want daarna ging storm Dennis nog meer te keer. Van Beek had toen zijn tactiek allang overboord gegooid. "Bal naar voren rammen en houden daar", vatte hij de strijdwijze van het laatste half uur samen. Antibarbari raakte er gefrustreerd van. Eén speler kreeg zijn tweede geel voor praten en met tien tegen elf werd Groeneweg daarmee nog meer in de kaart gespeeld.
Op een lange bal na, die door de wind bleef hangen, kwamen de gasten niet meer in de problemen. "De geluksfactor speelde een belangrijke rol vandaag", was Van Beek eerlijk. Met de drie overwinningen in 2020 heeft zijn ploeg wel de weg omhoog gevonden.

"Als je ziet waar we vandaan komen is dat een groot compliment voor de jongens." Aan het begin van de competitie zat de ploeg op slot. Van Beek kraakte echter de code, met Freek Hoogeveen als middenvelder, Rick Sleeuwenhoek en Mike Karreman als duo in de spits.
Vooral de nieuwe positie van Karreman is opvallend, omdat hij op het middenveld de stofzuiger was. "Mike laat mij en de ploeg nooit in de steek. Hij is dan wel niet de speler met de meest verfijnde techniek, hij zal nooit verzaken. Hij is zó nuttig."

Het optimistische deel van de fans keek zondag alweer meteen naar de achterstand van Groeneweg op koploper ONA (zeven punten). "Het kampioenschap is nicht in Frage", sprak Van Beek in half Duits. "Ik ben straks een dolblij mens als we de nacompetitie halen."

Meer berichten

Wat vindt u?

Ben jij al lid van ons burgerpanel TipZuidplas?Reageren!