Logo hartvanzuidplas.nl
Zwemmers en waterpoloërs van Barracuda in het Polderbad.
Zwemmers en waterpoloërs van Barracuda in het Polderbad.

Barracuda luidt jubileumjaar in: dit is het geheim van hun succes

  •   237 keer gelezen   Sport

ZWEMMEN
Nieuwerkerk aan den IJssel – Zwem- en polovereniging Barracuda opende zaterdag het jubileumjaar met een receptie voor genodigden en een nachtzwemmarathon. De Nieuwerkerkse vereniging mag dan de nodige kilometers op de teller hebben, vitaal is de club nog zeker.

Door Erik van Leeuwen

Commissie of bestuur; ze worden alle voor een groot deel gevuld door twintigers. Het was dan ook niet vreemd dat een vertegenwoordiger van de KNZB de club een compliment gaf voor de gave om twintigers te mobiliseren voor het vrijwilligerswerk.

Waar veel clubs klagen over betrokkenheid van deze groep, heeft Barracuda er bosjes van. "Ik heb er eigenlijk nog nooit zo bij stilgestaan", zegt voorzitter Giulia Rolloos (24). "Toen ik door de club werd gevraagd om voorzitter te worden, was ik 22. Ik heb nooit gedacht: ik doe het niet, want ik ben misschien te jong. Dat komt denk ik ook omdat er allemaal jonge mensen in vrijwilligersfuncties zitten. Dat mijn ouders actief zijn in de club heeft ook meegespeeld."

Penningmeester Mark Hensen, nu een vitale veertiger, was zelfs nog tiener. "Ik was én zwemmer én poloër. Ik zag dat er hulp nodig was en bood mijn hulp aan. Ik ben begonnen met het schoolwaterpolotoernooi, even later verzette ik namens de waterpolocommissie wedstrijden en onderhandelde met de nieuwe trainer. Toen de club financieel even moeilijk zat, heb ik ook mijn vinger opgestoken om te helpen alles weer op de rit te krijgen. Met mij vele anderen trouwens. Dat is typisch Barracuda, denk ik. Er zijn veel vrijwilligers met een groot verantwoordelijkheidsgevoel."

Inmiddels is Barracuda in alle opzichten een gezonde club. Een kleine 230 zwemmende leden, tachtig officials en volgens de 40-jarige penningmeester, die onlangs nog viervoudig masterkampioen werd, een goede balans tussen de jaarkosten en het eigen vermogen. "We zijn een vereniging waar gezelligheid en sfeer belangrijk zijn, maar we bieden ook de faciliteiten aan zwemmers of waterpoloërs die meer willen."

Hoogtijdagen
Barracuda bracht twee Olympiërs voort, Robert en Bastiaan Lijesen. Daarnaast haalden veel zwemmers de nationale subtop.

Het waterpolo beleefde zijn sportieve hoogtepunt in de negentiger jaren met vijf (!) promoties op rij, van heren 1, maar net werd promotie naar de landelijke eerste klasse gemist. Sinds 1 juli 2008 vormen de Barracuda-waterpoloërs met die van Orka'97 uit Moordrecht een startgemeenschap. Onder de paraplu van NieMo wordt aan de competitie meegedaan. "We zijn toe aan een vervolgstap", stelt Hensen. "Een startgemeenschap doe je maar voor even. Het is snuffelen aan elkaar en dan neem je een beslissing."

Rolloos: "De aanwas van onderaf is momenteel wat minder. Dat is jammer." Hensen: "We moeten waakzaam zijn en meer aan ledenwerving doen. De plannen liggen er."

Nieuw bad
Veel aandacht heeft ook de toekomst van het Polderbad. De thuisbasis van de club nadert zijn houdbaarheidsdatum, weet ook Rolloos. "Het bad is redelijk op. Een nieuw zwembad biedt voor ons ook nieuwe kansen. Met De Potvis zitten we aan tafel bij de gemeente. Wij hopen uiteraard dat onze wensen worden ingewilligd."

Als het aan Barracuda ligt komt er een nieuw zwembad mét wedstrijd- en doelgroepbad. Hensen: "Met het huidige aantal uren aan 'badwater' zitten we aan onze limiet. We kunnen bij het zwemmen moeilijk veertig man per baan in het water leggen. Door die beperking missen we soms leeftijdsgroepen. Met een nieuw zwembad komen we ook weer in aanmerking voor het houden van grotere wedstrijden."

"Als we dan toch bezig zijn", vervolgt Rolloos, "moeten we een eigen verenigingsruimte niet vergeten. Dat is ook een langgekoesterde wens. We krijgen daarmee een nieuwe bron van eigen inkomsten."

Meer berichten

Wat vindt u?

Ben jij al lid van ons burgerpanel TipZuidplas?Reageren!