Logo hartvanzuidplas.nl
De ballon wordt meestel met een man of veertig opgeruimd. Dat kan nu niet.
De ballon wordt meestel met een man of veertig opgeruimd. Dat kan nu niet. (Foto: Erik van Leeuwen)

Ballon in plaats van tenniszomer

  •   166 keer gelezen   Sport

Nieuwerkerk aan den IJssel – Hij had normaal gesproken al weg moeten zijn: de ballon waar de leden van TC Nieuwerkerk in de wintermaanden op twee banen in tennissen. Nu is de ballon de stille getuige van een niet-begonnen tennisseizoen.

Door Erik van Leeuwen

Alle tennisclubs in Zuidplas waren er een paar weken geleden klaar voor: de start van het seizoen. Bij TV Moordrecht was de jubileumcommissie druk met het voorbereiden van de viering in april van het 50-jarig bestaan. 

Het feest is van de baan. “Wanneer we het wel houden?” herhaalt Daan van der Kooij van de jubileumcommissie de vraag. “Geen idee. Voorlopig staat het hoofd bij niemand naar een feest.”

Uitgerekend vorige week maandag was het precies vijftig jaar geleden dat TV Moordrecht werd opgericht. Ook Love’70 uit Moerkapelle viert in 2020 het 50-jarig bestaan.

Bij alle tennisclubs zit het hek dicht. Bij Nieuwerkerk herinnert de ballon aan de tijd dat nog wel werd gespeeld. “We laten ‘m voorlopig staan”, reageert voorzitter Hans Schrijver. 

Dat heeft vooral praktische redenen. “Meestal bouwen we ‘m op en af met een mannetje of veertig. Dat kan niet vanwege de gezondheidsmaatregelen. De gezondheid van mensen staat voorop.”

In de war
Het tennisseizoen wordt door de coronacrisis danig in de war geschopt. “Sport heeft even geen prioriteit”, zegt Schrijver. De heren van TCN stonden al te trappelen om aan de eredivisie te beginnen.

Vanwege het stoppen van Yoran Verschoor had de club de Duitser Peter Torebko gecontracteerd. “De KNLTB heeft de start van de competitie naar 10 mei verzet. Grote vraag is of we dan al kunnen spelen.”

“De bond heeft aangegeven dat de competitie voorrang heeft boven de toernooien.” Volgens Schrijver is de kans groot dat het hoog aangeschreven open toernooi sneuvelt. “Dat zou in juni al zijn.” 

Trainen met elkaar doen de TCN-spelers niet. “Niet op de banen. Dat is verboden door de bond. Wij willen het zelf ook niet: we moeten solidair zijn.” De spelers moeten zichzelf in conditie houden. “Je hebt privébaantjes, misschien dat ze daar gaan spelen. Maar dat gaat buiten ons om.”

Meer berichten