Afbeelding
Foto: archief HvH

SVN zoekt naar uitweg in coronacrisis

Sport 415 keer gelezen

SCHAKEN
Nieuwerkerk aan den IJssel – Terwijl veel sportclubs weer zijn opgestart, is het vooruitzicht voor schaakvereniging Nieuwerkerk nog allesbehalve positief. Schaken in clubverband is voorlopig nog uit den boze.

Door Erik van Leeuwen

“Stil, heel erg stil”, reageert SVN-voorzitter Ben Balm als hem wordt gevraagd hoe het bij zijn club is. Een uitweg uit de coronacrisis hebben hij en zijn clubgenoten nog niet gevonden. Dat heeft alles te maken met de bijzondere situatie waarin de wedstrijdschakers zich bevinden.

“We worden gezien als binnensport en moeten daarbij de anderhalve meter afstand handhaven. Dat is heel lastig als de tafel maar anderhalve meter breed is in totaal en er twee spelers zijn die over het bord hangen en elkaars stukken aanraken”, legt Balm het probleem uit.

SVN volgt dan ook met veel interesse de landelijke ontwikkelingen. “Er worden allerlei oplossingen aangedragen. Daar verdiepen we ons in, maar het moet wel werkbaar blijven.” De meeste kansrijke: twee borden waarbij iedere speler zijn eigen bord heeft. “Met ergens een klok en een briefje waarop hij zijn zet aan zijn tegenstander doorgeeft.”

Balm ziet ook hier de nodige obstakels. “Het wordt wel veel geloop in een ruimte waar normaal doodse stilte moet heersen. Normaal gesproken reageren schakers op een enkel geluidje al met ‘sssst’.”

Daarnaast vraagt Balm zich af of de leden ‘eraan’ willen. Voorlopig is SVN nog niet zover. “We hebben deze week wel een enquête verspreid onder onze leden hoe ze aankijken tegen de start op 1 september. Dan mogen we officieel weer. Op basis van de resultaten acteren we verder.”

Tien procent
Zeker is dat de coronaperiode de club hard raakt. “We hebben aardig wat schakers van boven de zeventig. Een aantal daarvan zit niet te springen om weer te beginnen. Twee hebben al opgezegd. Dat lijkt niet veel, maar voor ons is het bijna tien procent.” SVN heeft ook overwogen om een online-competitie op te starten. “Daar was te weinig animo voor. Voor zo’n competitie heb je ook geen vereniging nodig. Via chess.com kun je 24 uur per dag aan wedstrijden of toernooien meedoen. Wat onvervangbaar is, is het verenigingsgevoel.”

Balm hoopt dat SVN straks met één achttal aan de externe competitie kan gaan meedoen. “Ik maak mij best wel zorgen over onze toekomst. Als we in september of oktober niet kunnen opstarten, kan ons voortbestaan wel in gevaar komen. Financieel hebben we geen probleem, voor geld hoeven we niet aan te kloppen bij de gemeente of andere instelling. Je moet wel schakers hebben.”