Logo hartvanzuidplas.nl
Robert Valk (rechts) doet een zet in zijn partij tegen Tom Boesten.
Robert Valk (rechts) doet een zet in zijn partij tegen Tom Boesten. (Foto: Erik van Leeuwen)

Spuitende champagne bij 2D-schaken

  •   43 keer gelezen   Sport

SCHAKEN
Nieuwerkerk aan den IJssel – Schaakvereniging Nieuwerkerk werd vorige week uit een lange voorjaarsslaap gekust. Voor het eerst kon de club weer op bekend terrein schaken. Wennen is het wel, met twee borden in plaats van één, voor je neus.

Door Erik van Leeuwen

De PWA-school aan de Goudmos is al een paar jaar het domein van de schaakclub. Het is groot genoeg om de krimpende vereniging plaats te bieden. Net als veel andere schaakclubs heeft SVN te lijden onder een terugloop. “We hebben nog ongeveer 23 seniorleden”, vertelt voorzitter Ben Balm.

Hoewel nog niet de helft is komen opdagen voor de eerste clubavond in coronatijd, is de ruimte waarin wordt gespeeld helemaal vol. Vijf lange grote tafels staan op afstand van elkaar. Achter elke tafel zit aan de kopzijde een schaker met een bord voor zijn neus. Schaken in coronatijd is even wat anders; het is 2D-schaken.

“We volgen de richtlijnen van de KNSB”, zegt Balm. “Die richtlijn houdt onder andere in: twee borden voor één partij. Beide schakers hebben hun eigen bord. In het midden staat een klok.” 

Het ziet er 'apart' uit, vinden de schakers zelf ook. “Het is flink wennen”, zegt Robert Valk, vlak voor zijn snelschaakpartij tegen Tom Boesten. “Paard C5”, laat Valk zijn tegenstander bij een zet weten. Terwijl Valk zijn paard naar C5 verplaatst, doet Boesten op zijn bord hetzelfde. Valk drukt snel de speelklok in. Dan is het de beurt aan Boesten. “Pion E4”, meldt hij zijn opponent.

Even later gaat het fout. Valk doet op zijn bord de zet van zijn tegenstander en drukt op de klok. “Oeps, ik moet eerst mijn eigen zet nog doen.” Valk verontschuldigt zich. “Ik weet niet of we hier echt aan gaan wennen”, zegt Hans Dijkers. “Het heeft wel wat weg van simultaan- of blindschaken.”

Drie leden verloren
Balm, die op bord vijf Cees Verschoor bestrijdt, is allang blij dat er weer gespeeld kan worden. “Hoe langer het duurt om op te starten, hoe moeilijker dat wordt. We hebben door corona wel drie leden verloren.”

Matti Hupkens laat zien wat er gebeurt met schaakstukken die te lang in een doosje zitten. “Schimmel”, wijst hij op een zwart paard en pionnen. Johan de Koning, die al 47 jaar lid is: “We hebben nog nooit zo lang niet gespeeld.” 

Dat maakt vooral penningmeester Richard Zijleman uitbundig. Hij weet dat ergens op school nog een goed verborgen champagnefles staat die bij een mooie gelegenheid ontkurkt mag worden. Zo’n mooie gelegenheid, vinden hij en zijn clubgenoten, is het nu wel. 

Uit elkaar gekletterd
Terwijl vier van de vijf partijen nog bezig zijn en de schakers zich volop concentreren op het bord, loopt Zijleman met champagnefles op scherp door de zaal. Hij wil vooral geen geluid maken.

Dat mislukt volledig: Zijleman raakt met de fles een tafel en de fles klapt op de grond uiteen, waarbij de champagne alle kanten opspuit. “Goed getimed, Richard”, krijgt hij uit de zaal alle ‘complimenten’.

“Het past wel precies op deze avond”, vindt Balm als hij na afloop van het snelschaaktoernooi zijn tanden in een bitterbal zet. “We zijn een gezelligheidsvereniging. Schaken is belangrijk, maar het sociale is het verbindende element. Dit hebben we te lang moeten missen.”

Meer berichten