Afbeelding
Foto: Pixabay

Jim Heijman wil doorpakken in Boedapest

Sport 176 keer gelezen

JUDO
Nieuwerkerk aan den IJssel – Jim Heijman stapt met een goed gevoel donderdag het vliegtuig in voor de eerste Grand Slam van het nieuwe seizoen. Hij hoopt zijn goede vorm mee te nemen vanuit Duitsland, waar hij met zijn club SUA Witten als tweede eindigde op het Duitse kampioenschap.

Erik van Leeuwen

“Ik ben echt benieuwd hoe het in Boedapest gaat”, zegt Heijman. “Het wordt mijn eerste echte toernooi sinds februari. Ik ben daarom best wel gespannen.” Voor zijn club Witten kwam hij vorige week uit in de Bundesliga. “Normaal gesproken bestaat de Bundesliga uit zeven ronden met thuis- en uitwedstrijden, maar vanwege corona was de competitie teruggebracht tot één groot Bundesligatoernooi op één dag. Alle topteams waren er.”

Witten verraste vriend en vijand door de finale te halen. “In de halve finale moesten we het opnemen tegen Esslingen. Die club pompt altijd veel geld in de selectie en heeft daardoor de beste judoka’s van Duitsland en het buitenland.”

Heijman had een belangrijk aandeel in de stunt, want hij won in zijn gewichtsklasse (-81 kilogram) van de wereldkampioen van 2018. “In de poule had ik nog van hem verloren, maar in de halve finale gooide ik hem plat op zijn rug. Dan zweef je wel even.” In de finale kon Heijman dat huzarenstukje niet herhalen, mede omdat hij was opgesteld in de gewichtsklasse tot negentig kilo. “Onze vaste man was geblesseerd. Voor mij was het net te veel gevraagd.”

Normaal dragen judoka’s wit of blauw, maar bij Witten is de dresscode groen. “We judoën in kikkergroen. Geen idee waarom. Wellicht heeft het met de sponsor te maken. Het is wel een aparte kleur. Ik moest mijn pak na de wedstrijd weer inleveren, dat was wel jammer.”

Bij Heijman overheerste vooral een voldaan gevoel. “Ik heb acht partijen op de mat gestaan. Zoveel partijen heb ik op een dag nooit eerder gedaan. Het is wel lekker, zeker met het oog op Boedapest.”

Eventjes aanmelden en meedoen is er niet bij in de Hongaarse hoofdstad. Het coronaprocotol is lang en zeer uitgebreid. “Het begint al met het feit dat je twee negatieve coronatesten moet laten zien van de afgelopen vijf dagen. Vrijdag heb ik mijn eerste test gehad, maandag mijn tweede. Op de dag van mijn aankomst volgt de eerste daar en vervolgens krijg ik nog een test na het toernooi.”