Chris van Mullem wordt flink aan het werk gezet door een ploeggenoot.
Chris van Mullem wordt flink aan het werk gezet door een ploeggenoot. Foto: Erik van Leeuwen

Niks doen geen optie voor Reco ZVH

Sport 647 keer gelezen

VOLLEYBAL
Zevenhuizen - De volleyballers van Reco ZVH hebben het strakke trainersregime, nodig om op het hoogste niveau partij te bieden, afgelopen week weer enigszins opgepakt. De spelers trekken echter meer aan de gewichten dan dat ze de bal mogen voelen.

Erik van Leeuwen

Trainer Kristian van der Wel en assistent Ronald Kooijman houden voor de eerste ‘zaaltraining’ een korte voorbespreking. Opvallend veel komen de woorden ‘uitdaging’ en ‘creatief’ voorbij. Van der Wel bekijkt het echter van de positieve kant. “We moeten blij zijn met wat wel mag.”

De selectie van elf – één speler ontbreekt – heeft in elk geval de ruimte in Swanla. Normaal gesproken kan de Zevenhuizense hoofdmacht het af met één veld, voor de coronatraining nieuwe stijl volstaat één veld echter niet. Van der Wel heeft voor zijn drie ‘bubbels’ drie velden nodig. Verspreid over de hele zaal kunnen zijn spelers trainen. “Het is even wennen, voor iedereen”, zegt de oefenmeester. “Voor ons als trainers, maar ook voor de spelers. Oefeningen met meer dan vijf spelers kunnen niet meer. Alles is gericht op vier of minder.”

“Jongens, bouw eerst dat net even op”, zegt Van der Wel, als ‘bubbel’ nummer drie al enthousiast de bal aan het overspelen is. “Het is wel goed voor mijn conditie, die drie velden”, zegt hij even later. “Je blijft lopen. Dat mondmasker helpt ook niet echt als je iets moet uitleggen en de spelers aan de andere kant van de zaal het willen horen.”

Van der Wel en ook Kooijman dragen allebei een mondkapje. “Uit voorzorg.” Kooijman is bovendien als vierde vaste ‘speler’ toegevoegd aan bubbel één, die uit drie spelers bestaat.

Van der Wel begint met een rustige warming-up om snel over te schakelen naar oefeningen met twee spelers. Passen, serveren, ontvangen. De trainer ontdekt al snel het voordeel van een groot veld. “Laat ze maar werken en lopen”, moedigt hij zijn spelers aan om het hun partner zo moeilijk mogelijk te maken. “Het begint zowaar op echt trainen te lijken”, grinnikt hij. “Je merkt dat iedereen het weer fijn vindt om in de zaal te trainen. Niks doen is ook geen optie. Dat kunnen we ons ook niet permitteren. Je moet er altijd rekening mee houden dat de competitie weer gaat beginnen.”

In den lande klinken geluiden dat de nationale topcompetities, waaronder ook de eredivisie-volleybal valt, wel eens eerder opgestart zouden kunnen worden. “Daarom moeten we er klaar voor zijn.” Dat ZVH koos om van de zes trainingen er vier in het krachthonk te doen, is bewust. “In de zaal ben je, hoe creatief je ook bent, beperkt”, weet Kooijman. “Daarnaast hebben we tegen Lycurgus gezien dat we op kracht nog veel te winnen hebben. Daarom is deze periode niet zo verkeerd.”

Halverwege de training komt ook voorzitter Joke Scheffers nog even ‘buurten’. “Ik wilde ook even zien hoe de twee sponsormuren zijn geworden. Als we straks weer kunnen spelen dan zal dat zo goed als zeker nog zonder publiek zijn. We zijn dus aangewezen op de livestream en we willen onze sponsors dan goed in beeld brengen.”