In gekleurde hesjes de bootcamp af.
In gekleurde hesjes de bootcamp af. Foto: Erik van Leeuwen

Bootcamp en atletiek bij Moerkapelle: ‘Niet stilstaan nu’

Sport 412 keer gelezen

VOETBAL
Moerkapelle – Trainen in groepjes van maximaal vier spelers. Ook bij voetbalvereniging Moerkapelle zocht de trainersstaf naar wat wel en niet kan. “Trainer, moet dat lopen?”

Trainer Martijn Peters is bij de eerste veldtraining van afgelopen week net even wat meer tijd kwijt om een oefening uit te leggen. “Ja, het is rennen, joggen en rennen. En vergeet vooral de bal niet”, laat hij zijn spelers weten. “We zijn nog een beetje zoekende naar de juiste methode”, zegt Peters even later. 

Hij wijst naar het hoofdveld waar de helft van de selectie een bootcamp van de fysiotherapeut volgt. Op veld twee nemen Peters en zijn assistenten het andere deel van de selectie onder handen. Het is vooral conditioneel. Ze hebben aan alles gedacht, want er zijn vier kleuren hesjes voor vier groepjes. 

Voor de eerste loopoefeningen zijn er met pionnen vier looproutes uitgezet. “Dat kan niet missen”, reageert Peters, die desondanks een enkeling van zijn twaalf spelers moet waarschuwen om anderhalve meter afstand te behouden. “Gijs, loop eens door. Je kan niet stilstaan nu”, dirigeert hij een pupil tot actie. Als even later alle spelers een kleur hesje krijgen toegewezen, pakt Gijs een wit in plaats van oranje hesje. “Goede kleur graag Gijs”, verzucht Peters.

Rennen
De training daarna loopt prima, maar de spelers krijgen dan ook een oefening over de hele lengte van het veld voor de kiezen. Lopen en rennen met de bal. De spelers ondergaan hun lot onderdanig. Slechts een enkeling rept voorzichtig over een atletiekvereniging. Na een kwartier kan er echt gevoetbald worden. Een oefening met vier en één man in het midden die in een paar minuten tijd zoveel mogelijk goede passes moet versturen.

Het is intensief en leuk tegelijk. “Je moet proberen het plezier erin te houden. Normaal heb je de wedstrijd van zaterdag als doel, nu heb je dat niet”, zegt Peters. “Alle spelers gemotiveerd houden, dat wordt de uitdaging van de komende periode. Hoe langer deze competitieloze periode duurt, hoe moeilijker dat wordt.”