Jolanda van het Kaar en Corinne Verkuil fotograferen de JO11-4 van Nieuwerkerk.
Jolanda van het Kaar en Corinne Verkuil fotograferen de JO11-4 van Nieuwerkerk. Foto: Erik van Leeuwen

Foto-actie VV Nieuwerkerk: spelers in mooi tenue en de clubkas wat gespekt

Sport 527 keer gelezen

VOETBAL
Nieuwerkerk aan den IJssel – Het was een megaklus. Clubfotografen Jolanda van het Kaar en Corinne Verkuil zetten de afgelopen weken vijfenveertig jeugdteams van VV Nieuwerkerk op de gevoelige plaat. Spelers en ouders blij, maar ook de penningmeester, die de clubkas weer wat kan bijvullen.

Erik van Leeuwen

Van het Kaar en Verkuil zijn op een normale voetbalzaterdag altijd te vinden langs de lijn. Het tweetal fotografeert er op een speeldag op los; met bijna honderd teams is er genoeg werk. Onlangs haalden de twee een monsterklus binnen: alle jeugdteams tot dertien jaar op de foto zetten.

“Het idee is een tijdje geleden geboren toen de nieuwe coronamaatregelen van kracht werden en er geen competitie meer gespeeld mocht worden”, zegt Verkuil. “Aan onderlinge wedstrijden zit toch een andere dynamiek. Het leek ons met het mediateam wel leuk om alle jeugdteams op de foto te zetten. Het mes snijdt aan twee kanten: spelers en ouders krijgen mooie foto’s in tenue en de club pikt een graantje mee in de opbrengst.”

“We hebben zeventienhonderd euro begroot over te houden aan de actie”, vertelt Marcel de Dood. “Een leuk bedrag in een tijd dat de club in financieel zwaar weer zit.”

Laatste
De JO11-4 was zaterdag één van de laatste teams die op de foto ging. Dat betekent niet alleen een teamfoto, waar iedereen netjes gekamd en strak in rood-wit tenue op moet staan, maar ook foto’s van alle individuele spelers. “Staand en knielend”, aldus Verkuil. “Als we het doen, doen we het goed.”

Jaren geleden maakte de club al eens foto’s voor een speciaal album van supermarkt Jumbo. “Toen hadden we binnen een studiootje gemaakt, maar dat waren dan ook alleen portretten. Nu hebben we er speciaal voor gekozen om de fotosessies buiten op het veld te doen.”

Dat was zeker de eerste zaterdag een uitdaging, want de regen kwam met bakken uit de hemel. “Toen het slecht weer dreigde te worden, ben ik naar Hornbach gereden en heb ik twee partytenten gehaald”, vertelt De Dood. Verkuil: “We hadden verwacht dat de teams minder zin zouden hebben, maar iedereen was er. Iedereen vindt het geweldig om op de foto te gaan.”

Een foto maken is één, die verwerken, uploaden en in een systeem zetten is weer anders. Gelukkig was Cees Boevé, Nieuwerkerks eigen IT-man, er. “De foto’s worden geüpload naar een speciale website. Alle ouders krijgen dan van ons een inlogkaartje waarmee ze alleen de foto’s van hun eigen kinderen kunnen zien. Het is AVG-proof dus.”

‘We hebben al voor 1200 euro aan bestellingen binnen’

“Die inlogkaartjes hebben we voor een deel al verspreid, deze week volgt de rest”, zegt De Dood. “Tot vandaag hebben we al voor 1200 euro aan bestellingen binnen.”

“Ouders hoeven niet een heel pakket af te nemen, zoals bij schoolfoto’s, maar kunnen ook één foto kiezen”, vult Boevé aan. “Ze kunnen verder kiezen uit verschillende afmetingen. Tien bij vijftien is de meest gekozen afmeting, maar als ze willen kunnen ze ook alleen een gedownloade foto krijgen.”