Matthijs Alderliesten doet er alles aan om de jeugd enthousiast te houden.
Matthijs Alderliesten doet er alles aan om de jeugd enthousiast te houden. Foto: Erik van Leeuwen

IJscokar Cup: spelvreugde bij IJsselvogels

Sport 447 keer gelezen

KORFBAL
Moordrecht – Matthijs Alderliesten wordt binnen IJsselvogels door iedereen geroemd om zijn creativiteit: ‘Hij verzint ze waar je bij staat’. Vooral handig in coronatijd, als de jeugd van de Moordrechtse korfbalclub spelvertier geboden moet worden.

Erik van Leeuwen

“Oh, oh”, gniffelt Alderliesten als hij zojuist de B1 van IJsselvogels voor de derde keer ziet scoren tegen de A1 van de club. “6-0 nu, dat wordt een pittige klus.” Drie keer scoren en 6-0 voorstaan? Alderliesten is deze dag bedenker van een ‘ingenieus’ puntensysteem. Om de spanning er in wedstrijden in te houden heeft hij een puntentelling bedacht waarbij de minder geachte ploeg twee punten krijgt per doelpunt. 

De B1 profiteert in het duel met de A1 volop van de tijdelijke regel. “In de B1 zit zo veel talent dat ze die dubbele puntentelling niet nodig hebben”, constateert Alderliesten halverwege het potje van twaalf minuten. De B1 wint uiteindelijk met 14-3, een monsterscore. De coach van IJsselvogels A1 voelt met zijn spelers mee. Hij stelt voor om 7-3 als uitslag aan te houden. “Dat is al erg genoeg.”

Alderliesten ziet tevreden toe hoe de spelers van de A1 en B1 elkaar bestrijden. “Je probeert er toch een soort competitie-element in te krijgen. Doelloos een partijtje spelen is toch minder leuk. De jeugd heeft een uitlaatklep nodig.”

Cup
Daarom bedacht Alderliesten samen met de andere leden van de Commissie Technische Zaken (TZ) een interne competitie onder de naam IJscokar Cup. De Cup suggereert minstens dat er een Italiaanse ijscokar rondrijdt in sporthal Zuidplas die de meest heerlijke bolletjes ijs op hoorntjes uitdeelt. Dat blijkt verkeerd gedacht. “IJscokar staat voor IJsselvogels Corona Korfbal Andere Regels. Dat leek ons wat lang, vandaar die afkorting”, gniffelt hij.

De IJscokar Cup bestaat uit drie speelronden, waarbij spelers individueel punten kunnen halen voor hun team. “Het lijkt ingewikkeld, maar dat is het niet hoor”, reageert Christa Starreveld, net als Alderliesten lid van de TZ. “Vorige week hebben we de eerste ronde gehad met toernooitjes per leeftijdsklasse en gemixte teams. Vandaag speelt iedereen in zijn of haar eigen team. De moeilijkheid hiervan is dat er snel sprake is van een serieus krachtsverschil. Vandaar dat we de puntentelling hebben aangepast.”

Alderliesten: “Als de B3 tegen de B1 speelt, dan krijgt de B3 drie punten als ze scoren. Soms levert dat een spannende wedstrijd op, soms werkt het ook totaal niet. Zoals de wedstrijd hiervoor die de A1 met 8-0 won van de A2.”

Komende zaterdag is de derde speelronde om de IJscokar Cup. De sporthal wordt dan opgedeeld in twee veldjes waar wedstrijden van vier tegen vier gespeeld worden. “We spelen volgens de regels van Olympics Moves’, dat is het korfbal dat veel op middelbare scholen wordt gespeeld”, legt Starreveld uit,. “De korven staan naar buiten toe in plaats van naar binnen. Wie vanuit de hoek scoort, krijgt twee punten in plaats van één.”

De rekenmeesters van IJsselvogels zijn er maar druk mee, want elk doelpunt telt. “Die gasten vinden het prachtig en daar doe je het toch voor, hè. Op deze manier proberen we iedereen enthousiast te houden.”

Glow in the dark
Aangezien het einde van de competitieban nog niet in zicht is, zal snel weer een beroep worden gedaan op de creatieve geest van Alderliesten en co.

Het volgende project ligt al op de plank: “Glow in the dark-korfbal. Alle lichten uit en spelen met verlichte shirts, ballen en korven. Zaterdag 28 november is het zover.”