Groeibriljantje bij Groeneweg: Rick Sleeuwenhoek.
Groeibriljantje bij Groeneweg: Rick Sleeuwenhoek. Foto: Erik van Leeuwen

‘FC Zuidplas’: Groeneweg is hofleverancier

Sport 867 keer gelezen

VOETBAL
Nieuwerkerk aan den IJssel – Vanwege corona werd dit jaar weinig gevoetbald, maar dat weerhoudt ons er niet van een Zuidplas-elftal samen te stellen met de beste voetballers van 2020. Groeneweg is voor FC Zuidplas hofleverancier met vijf spelers, gevolgd door Nieuwerkerk (drie), Moordrecht (twee) en Moerkapelle (één).

Erik van Leeuwen

We kiezen voor een elftal dat uit de voeten kan met het oer-Hollandse voetbalsysteem met vier verdedigers, drie middenvelders en drie aanvallers (4-3-3). Verdedigers die opbouwend sterk zijn, middenvelders met een grote longinhoud en aanvallers mét specialisme en een neusje voor de goal.

• Doelman: Davey van den Berg (Moordrecht): Wellicht verrassend dat Moordrecht de doelman voor het elftal levert, want als er dit jaar een ploeg was die de nodige tegentreffers kreeg te incasseren, dan was het Moordrecht wel. Mede door het goede keeperswerk van Van den Berg bleef de schade beperkt. De Moord-keeper beschikt over katachtige reflexen, doorzettingsvermogen en voetballend vermogen.

• Rechtsback: Bas Roos (Groeneweg) draagt niet voor niets de aanvoerdersband. Hij stelt Groeneweg en niet zichzelf op de eerste plaats, hetgeen ook tot uiting komt in zijn positie op het veld. Op sportpark Van ‘t Verlaat werd hij gebruikt als rechtsback, centrale verdediger en middenvelder. In het Zuidplas-elftal mag hij opstomen aan de rechterkant.

• Rechtercentrale verdediger: Robin Zuierveld (Groeneweg): Trainer René van Beek verraste twee seizoenen geleden vriend en vijand door Robin Zuierveld van de nummer tien naar de centrale verdediging te halen. Groeneweg, zo was de verklaring, kon daar het voetballende en opbouwende vermogen van Zuierveld goed gebruiken.

• Linkercentrale verdediger: Bart Meeske (Nieuwerkerk): Nieuwerkerk-trainer Ron Luijten bekende dat hij één speler altijd als eerste op het wedstrijdformulier zet: Bart Meeske. “Een echte teamspeler. Hij cijfert zichzelf weg voor het elftal en corrigeert met zijn snelheid waar anderen steken laten vallen. Zowel binnen als buiten het veld enorm belangrijk.”

• Linksback: Coen Hoogeveen (Groeneweg): Een vervelender tegenstander is er voor een rechtsbuiten niet denkbaar: Coen Hoogeveen is de man van de longinhoud en bestrijkt de linkerflank bij Groeneweg alsof hij de grond aan het ploegen is. Hij koppelt dat aan een machtig linkerbeen, dat hij ook vaak inzet bij standaardsituaties.

• Rechtermiddenvelder: Mario van Dieren (Groeneweg) kan als middenvelder en aanvaller uit de voeten. Zijn loopvermogen en inzicht zijn sterke wapens. Hij staat ook verdedigend zijn mannetje. Hij wordt op de voet gevolgd door zijn eigen fotobureau: zijn zus staat immer met de camera langs de lijn.

• Centrale middenvelder: Stef van der Salm (Moerkapelle) heeft zich in de wedstrijden die wel gespeeld konden worden spectaculair ontwikkeld. Trainer Martijn Peters roemt het loopvermogen van het Moerkapelse werkpaard. “Hij is een box-to-boxspeler. Een complete speler, die vuil werk opknapt voor het elftal, maar daarnaast kans ziet regelmatig in kansrijke positie voor het doel van de tegenstander op te duiken.”

• Linkermiddenvelder: Remco Langerveld (Nieuwerkerk): Wie van voetbal houdt, houdt van Remco Langerveld. Hij voetbalde met Nieuwerkerk nog in de zondaghoofdklasser en was toen al een bezienswaardigheid door zijn technisch vermogen en gedrevenheid. “Remco is van de buitencategorie”, aldus trainer Ron Luijten.

• Rechtsbuiten: Djazz Manusama (Moordrecht, nu Dilettant) is het buitenbeentje van dit elftal, want hij speelt niet meer voor één van de Zuidplasclubs. In de zomer verkaste hij van Moordrecht naar derdeklasser Dilettant in Krimpen aan de Lek. “Met hem erbij waren we nog sterker”, wordt wel eens verzucht op sportpark ‘t Lage. Manusama is gezegend met een fraaie techniek en grote drive. Kan tegenstanders helemaal dol draaien. Hopelijk keert hij snel weer terug bij de honderdjarige club.

• Spits: Rick Sleeuwenhoek (Groeneweg) is het grootste talent dat op de Zuidplas-kunstgrasvelden rondloopt. Was pas 16 toen hij door trainer René van Beek in januari naar de selectie van Groeneweg werd gehaald. Sleeuwenhoek handelt en dribbelt snel en scoort makkelijk. De vergelijking met Dirk Kuijt is snel gemaakt. Kan bij Groeneweg in de voetbalsporen treden van icoon Maurice Eckhardt, die, als corona het land uit is, een echte afscheidswedstrijd verdient.

• Linksbuiten: Stefan van der Vlegel (Nieuwerkerk) speelt bij Nieuwerkerk in de rol van nummer tien. De vrijheid om daar te spelen krijgt hij in het Zuidplas-elftal ook. Hij is handig met de bal, heeft oog voor medespelers die er nog beter voor staan en het gevoel om op het goede moment op de juiste plek te zijn. Scoorde dit jaar voor de eerste en tweede lockdown aan de lopende band.

• De reservebank: Een goed elftal kan niet functioneren zonder een goede bank. Toppers genoeg: Lorenzo Sloof (doelman, Moerkapelle), Daniël Latuheru (verdediger, Moordrecht), Menno Homan (Nieuwerkerk, verdediging). Freek Hoogeveen (Groeneweg, middenveld), Shane van den Egel (Nieuwerkerk, middenveld), Daniël van den Hoven (Moerkapelle, middenveld), Bart Slob (Nieuwerkerk, middenveld), Timon van Dam (aanval, Moerkapelle).