Schrappen zaal verlicht alleen financiële zorgen clubs
Logo hartvanzuidplas.nl
CKV Nieuwerkerk in actie.
CKV Nieuwerkerk in actie. (Foto: archief)

Schrappen zaal verlicht alleen financiële zorgen clubs

  •   keer gelezen   Sport

KORFBAL
Nieuwerkerk aan den IJssel – Ironisch is het wel: het schrappen van de zaalcompetitie heeft voor CKV Nieuwerkerk en IJsselvogels ook een ‘prettige’ kant. De financiële zorgen zijn in één keer een stuk kleiner. “Toch had ik liever wel gespeeld.”

Erik van Leeuwen

Nog op dezelfde avond dat het kabinet aankondigde de lockdown te verlengen tot in elk geval 9 februari, kwam de korfbalbond met de mededeling dat de zaalcompetitie voor alle niveaus met uitzondering van de Korfbal League geschrapt was. Voor Nieuwerkerk en IJsselvogels was dat geen verrassing. “We zagen het aankomen”, zegt IJsselvogels-voorzitter André van Grieken. “Ik kende niemand bij de club die er nog in geloofde dat we nog zouden gaan spelen.”

“De KNKV ging al uit van twee scenario’s. De eerste deadline was die voor het spelen van de hele competitie. Dan hadden we op 16 januari moeten beginnen. Die deadline was dus al overschreden. De tweede deadline, voor een halve competitie, lag op begin februari.”

“Dat was door die verlenging van de lockdown ook niet meer haalbaar”, aldus Nieuwerkerk-voorzitter Alfred Huijser.

Het niet spelen van de zaalcompetitie betekent veel korfbalplezier minder, maar, hoe gek het ook klinkt, is een financiële meevaller voor de clubs. Er hoeft immers geen zaalhuur te worden opgehoest. “Het scheelt inderdaad flink”, reageert Van Grieken. “We waren hard op weg dit seizoen diep in de min te eindigen, nu we de kosten van de zaal niet hebben ziet het financiële plaatje er een stuk beter uit.”

“Het verlicht de zorgen flink, maar het compenseert de misgelopen inkomsten niet”, vult Huijser aan. Voor beide clubs geldt dat de inkomsten uit contributies onvoldoende zijn om alle kosten te dekken. IJsselvogels haalt zo’n vijfentwintigduizend euro omzet uit de kantine, CKV Nieuwerkerk, dat veel meer leden heeft, is goed voor het dubbele. Ongeveer de helft van de omzet wordt als winst op de begroting meegenomen. “Er blijven nog heel veel kosten over”, zegt Huijser. “En laat ik voorop stellen: ik had veel liever gespeeld. Mét publiek en de kantine open.”

Van Grieken: “Wij zijn een korfbalvereniging. Het gaat om het korfbal, financiën staan daar in dienst van.”

Bij Nieuwerkerk moesten ze afgelopen weekeinde de pijn van de start van de Korfbal League verwerken. “Wij hadden daar ook kunnen staan”, realiseerde Huijser zich. De voorzitter was in de zomer getuige van het balletjeballetje-drama op het hoofdkantoor van het KNKV, waarbij het lot Nieuwerkerk ongunstig gezind was. 

Niet Nieuwerkerk, maar Oost-Arnhem begon afgelopen zaterdag aan de Korfbal League. “Aangezien er geen degradatie is, had dat voor ons een ideaal platform geweest. We hadden dit seizoen mooi kunnen wennen.” 

Meer berichten