Ron Luijten blijft aan het roer bij Nieuwerkerk
Logo hartvanzuidplas.nl
<p>Ron Luijten op de bank aan het begin van dit seizoen.</p>

Ron Luijten op de bank aan het begin van dit seizoen.

(Foto: Erik van Leeuwen)

Ron Luijten blijft aan het roer bij Nieuwerkerk

  •   keer gelezen   Sport

VOETBAL
Nieuwerkerk aan den IJssel – VV Nieuwerkerk legt de nabije toekomst in handen van de huidige technische staf. Het vertrouwen dat de club heeft in trainer Ron Luijten, zijn assistenten Richard Boer en Yousouf Swaghi en keeperstrainer Theo Speelmeijer komt tot uitdrukking in een nieuwe verbintenis, tot de zomer van 2022. “We zijn nog niet klaar met elkaar.”

Erik van Leeuwen

Luijten werd vier jaar geleden door Nieuwerkerk aangesteld om het ‘zaterdagproject’ van de grond te krijgen. Hij had ervaring met een soortgelijk project bij de amateurs van Sparta. Na het kampioenschap van de vierde klasse in 2018 was het de bedoeling dat de club van sportpark Dorrestein – die op zondag tot de overgang naar de zaterdag in de eerste klasse actief was – zou doorstoten naar de tweede klasse.

Corona stond de opmars vooralsnog in de weg. Vorig seizoen werd de competitie afgebroken toen Nieuwerkerk op de tweede plaats stond in de derde klasse, nog volop in de race was voor het kampioenschap en bovendien door het winnen van een periodetitel al zeker was van deelname aan de nacompetitie. In de slechts vier gespeelde competitieronden dit seizoen pakte Nieuwerkerk tien punten en staat daarmee op de gedeelde eerste plaats.

“We kunnen de trainer moeilijk beoordelen op de resultaten dit seizoen”, zegt voorzitter Hans Jeroense. “Dat kan geen enkele club. We hebben ons daarom vooral laten leiden door ons gevoel, dat we door willen gaan op de ingeslagen weg. We hebben niet de selectie geraadpleegd, wel de aanvoerder. We zien geen redenen om niet met elkaar door te gaan.”

Naast Luijten, die opgaat voor zijn vijfde seizoen, verlengden ook assistent-trainers Richard Boer en Yousouf Swaghi en keeperstrainer Theo Speelmeijer hun contract. Dat deden ook Thijs Steine, Maurice van Buren en Jeroen de Bruin, de trainers van het tweede elftal. “We gaan daarmee voor continuïteit”, liet bestuurslid technische zaken Rob van den Berg weten. ‘”Het doel blijft zo snel mogelijk de tweede klasse te bereiken. Dat kan via een kampioenschap, maar als dat via de nacompetitie is, is dat ook prima.”

“We zijn nog lang niet klaar”, reageert Luijten. “We hebben een prima spelersgroep en we hebben de afgelopen anderhalf jaar laten zien dat we goed genoeg zijn om naar de tweede klasse te promoveren. We moeten echter wel de kans krijgen om het af te maken.”

Competitie
De kans dat de huidige competitie een vervolg krijgt wordt namelijk steeds kleiner. De KNVB heeft aangekondigd op 10 februari een besluit te nemen over het vervolg van de competitie. Uiterlijke startdatum is het weekeinde van 13 en 14 april.

“Ik wil het liefst natuurlijk zo snel mogelijk beginnen, maar dat is niet reëel met de huidige maatregelen”, denkt de oefenmeester, die dezer dagen hard aan het klussen is aan zijn nieuwe appartement in Rotterdam. 

Mocht het tot voetballen komen, dan heeft één van de twee opties die de KNVB heeft benoemd zijn duidelijke voorkeur. “Het meest eerlijke is dat er één competitiehelft wordt gespeeld, met de vier gespeelde wedstrijden inbegrepen. Een nieuwe competitie maken met een poule van zeven zou ten opzichte van clubs die het goed hebben gedaan niet fair zijn. Ja, wij behoren tot die clubs.”

Nuttig
Het bestuur van Nieuwerkerk houdt er rekening mee dat het niet meer tot een officiële competitie komt.

Van den Berg: “De KNVB heeft al een regionale bekercompetitie aangekondigd als alternatief. Dat is voor ons alleen interessant als we goede tegenstanders treffen. We spelen liever tegen Capelle of XerxesDZB dan tegen Ammerstol. Het moet nuttig zijn en geen bezigheidstherapie, want prijzen zijn er niet te verdienen.”

Luijten heeft nog een klein beetje hoop op hervatting van de competitie. Ondanks dat hij zijn selectie al maanden niet heeft gezien, denkt hij niet lang nodig te hebben om met Nieuwerkerk fit aan de start te verschijnen. “Drie weken voorbereiding moet genoeg zijn.”

Jeroense ziet geen competitievervolg plaatsvinden. “Ik hoop het echt van harte. Ik gun al onze leden weer een leuke zaterdag en zondag. Mocht het weer tot competitievoetbal komen, zal dat in eerste instantie ook zonder publiek en met gesloten kantine zijn, vermoed ik. Financieel gezien zijn we als club alleen gebaat als we weer inkomsten uit de bar kunnen halen. De bodem van onze spaarpot begint in zicht te komen.”

Meer berichten