Logo hartvanzuidplas.nl
<p>Bas Roos</p>

Bas Roos

(Foto: archief)

Zaterdag of zondag? Groeneweg moet kiezen

  •   keer gelezen   Sport

Zevenhuizen – Groeneweg-aanvoerder Bas Roos vindt het goed dat zijn club een discussie is gestart over een eventuele verandering van speeldag. “Het is hét moment om dat te doen, we hebben nu de tijd om alle voor- en nadelen tegen elkaar weg te strepen.”

Door Erik van Leeuwen

Voorzitter Ed Roos liet vorige week weten dat Groeneweg hard nadenkt over een overstap naar de zaterdag. Omdat de KNVB de invoering van de vijfde klasse heeft uitgesteld en het weekendvoetbal van de baan lijkt, wil de club voorkomen dat het straks, als het later dan deze zomer overstapt, op een nog lager niveau moet beginnen.

“Het is goed dat de club naar de toekomst kijkt”, reageert aanvoerder Bas Roos. “En het is ook goed dat wij als spelers van de selectie worden geraadpleegd. Ik vind echter ook dat we goed moeten luisteren naar onze opvolgers, spelers die nu in de A- en B-junioren spelen. Er is al langere tijd een tendens zichtbaar waarbij jeugdspelers een duidelijke voorkeur hebben om op zaterdag te blijven spelen. Bij ons is ook lang geen speler doorgestroomd. Nu zijn Rick Sleeuwenhoek en Rist Muyizere aangesloten, maar er zijn ook jongens die op zaterdag elders gaan spelen.”

Roos behoort zelf tot de groep spelers die geen voorkeur heeft voor speeldag. “Ik vind het prima zoals het nu gaat, maar vind het ook prima als we straks op zaterdag gaan spelen. Het is mij om het even, maar ik ken wel iemand die het van harte toejuicht. Mijn vriendin wordt erg blij. Nu voetballen we op zondag, maar zijn we als spelers ook altijd op zaterdag in de kantine om samen iets te drinken.”

Roos, die onlangs voor de tweede keer vader werd van een dochter, kan zich voorstellen dat Groeneweg steeds verder moet reizen als het besluit om op zondag te blijven. “Ik moet zeggen dat ik daar persoonlijk geen enkel probleem mee heb. Ik vind het wel leuk om op een nieuw complex te komen. Zo lang dat niet elke twee weken is, heb ik er geen moeite mee. Als je elke zondag om elf uur al weg moet, wordt dat een ander verhaal. Er komen steeds minder clubs op zondag, maar wat is wijsheid?”

De centrale verdediger kijkt niet bepaald uit naar spelen in de vierde klasse op zaterdag, laat staan de vijfde klasse. “Dat vind ik geen aantrekkelijk vooruitzicht. We hebben twee seizoenen geleden nog in de eerste klasse gespeeld. Het is ook niet gezegd dat je zomaar kampioen wordt, want er zijn meer clubs die van de zondag naar de zaterdag zijn gegaan. Het meest ideale is dat we op zaterdag wat hoger mogen instappen. Ik heb geen idee of zo’n verzoek kans van slagen heeft. Derby’s tegen Moerkapelle en vooral tegen Nieuwerkerk zijn aantrekkelijk. Ja, aantrekkelijker dan een zogenaamde derby tegen DONK.”

Roos denkt dat er door de spelers van Groeneweg verschillend wordt gedacht over een avontuur op zaterdag. “We hebben ook jongens die op zaterdag werken. Daarom moet de club niet te lang wachten met het maken van een keuze. Als we naar de zaterdag gaan, kunnen zij met hun werkgever in gesprek.”

Meer berichten