Leon Simons aan het begin van dit seizoen tijdens de veldcompetitie.
Leon Simons aan het begin van dit seizoen tijdens de veldcompetitie. Foto: Erik van Leeuwen

Leon Simons wil met CKV Nieuwerkerk korfbalwalhalla bereiken

Sport 487 keer gelezen

KORFBAL
Nieuwerkerk aan den IJssel – Trainers Leon Simons en Jan van Essen verlengden afgelopen week hun huwelijk met CKV Nieuwerkerk. Het aanblijven van het tweetal kwam niet als een verrassing, het is eerder een bevestiging dat het goed zit met de samenwerking. “Het voelt gewoon goed.”

Erik van Leeuwen 

“Joh, wat een vraag. Ik weet het niet eens”, reageert Leon Simons als hem wordt gevraagd wanneer hij bij CKV Nieuwerkerk aan zijn tweede periode als trainer begon. “Wacht. Ik zoek het op. 2017 dus. Komend seizoen wordt mijn vijfde. Voor wat het waard is.” Simons kiest die woorden niet zomaar. “Ik vind het niet interessant hoe lang ik hier zit, veel interessanter is dat we toekomst zien in elkaar. Vertrouwen, daar gaat het om.”

Dat vertrouwen is in en, in deze coronatijden, buiten sporthal De Kleine Vink volop aanwezig. De klik tussen spelersgroep enerzijds en trainersstaf anderzijds heeft niet geleden onder corona en alle verstrekkende gevolgen voor het korfballen. “Wij hebben steeds doorgetraind, zelfs toen dat met maximaal twee spelers was”, zegt Simons. “We zijn nooit gestopt, alleen anders bezig geweest. Ook onder deze lastige omstandigheden heeft de selectie er het beste van gemaakt. Dat typeert de groep. Leergierig, altijd gemotiveerd.”

Het geloof in elkaar is misschien wel de grootste reden dat Simons met Van Essen en Tom van der Burgt (trainer van het tweede) bij de jonge spelersgroep past. Het doel is groot en bij Nieuwerkerk maakt daar niemand een geheim van. “Binnen twee jaar willen we naar de Korfbal League”, zegt Simons. “Dat kan met deze groep. Het is een realistisch doel.”

Om die mooie korfbaldroom te verwezenlijk moet ook de gehele club koers wijzigen, zonder dat dat ten koste gaat van de brede basis. Het breedtesport-denken moet plaatsmaken voor de gedachte dat er naast breedtesport topsport bedreven kan worden. “De club is bereid die stappen te nemen”, zegt Simons, die met zijn ervaring als topsporter een belangrijke rol kan spelen in dat proces. 

Talenten
Binnenkort houdt Nieuwerkerk een ‘inspiratieavond’ met als thema ‘topsport bedrijven’. Doel: Nieuwerkerk niet alleen naar het korfbalwalhalla brengen, maar daar ook houden.

Daarvoor is één talentvolle lichting niet genoeg. “Je wilt als club dat er structureel talenten aansluiten bij je selectie. Dus daar moet je goede voorwaarden voor creëren. Met twee keer trainen red je het niet in de Korfbal League. De meeste clubs op dat niveau trainen drie of vier keer in de week. Je moet dus minimaal evenveel doen en als je de achterstand wilt goedmaken zelfs meer.”

De selectie heeft al drie trainingsmomenten in de week. Nieuwerkerk wil zich in eerste instantie richten op de talenten daarachter. Simons: “Die moeten meer uren gaan maken.”

Dat Nieuwerkerk twee verloren zaalseizoenen achter de rug heeft – corona was de boosdoener – heeft de club en Simons niet geremd in de ambities. “Blijven hangen in die teleurstelling heeft geen zin. We kijken vooruit.” 

Hij hoopt dat dit seizoen nog de veldcompetitie, waarin Nieuwerkerk in de overgangsklasse de gedeelde eerste plaats bezet, afgemaakt kan worden. “De tijd zal leren of dat gebeurt. Als het moment daar is, moeten wij er klaar voor zijn.”