René van Beek is ook op zaterdag de trainer van Groeneweg 1.
René van Beek is ook op zaterdag de trainer van Groeneweg 1.

Groeneweg zegt de zondag vaarwel

Sport 1.549 keer gelezen

VOETBAL
Zevenhuizen - Na 92 jaar keert Groeneweg het zondagvoetbal op standaardniveau de rug toe. Komend seizoen vertoont de hoofdmacht van de Zevenhuizense club de kunsten op zaterdag. Afgelopen week hakte Groeneweg de knoop door. “De zaterdag is de toekomst”, aldus voorzitter Ed Roos.

Door Erik van Leeuwen

Sinds de oprichting in 1929 was het zondagvoetbal ‘heilig’ bij Groeneweg, maar volgens Roos is het moment aangebroken om de overstap te maken. “Heel veel clubs hebben al gekozen voor de zaterdag als speeldag. Wij hebben lang hoop gehad op de invoering van het weekendvoetbal. We hebben ons er een vier, vijf jaar sterk voor gemaakt en zijn tot het inzicht gekomen dat het niet gaat lukken. Het komt er niet meer van. Dan moet je een nieuw pad bewandelen”, zegt Roos over de overstap van de zondag naar de zaterdag.

De ontwikkelingen kwamen afgelopen maanden in een stroomversnelling. “Het voordeel van de coronaperiode is dat je meer tijd over hebt om na te denken over de toekomst. Dat is ook enigszins aangewakkerd door de verplaatsing waarover we met de gemeente in gesprek zijn.”

Er bleek een groot draagvlak bij de spelers van de selectie en ook andere geledingen binnen de club zijn positief over de nieuwe koers. Roos: “De jeugdafdeling juicht het toe. Het ziet een meerwaarde voor de club. Doorstroming vanuit de jeugd naar de senioren is altijd lastig en met deze stap hebben we goede hoop dat we spelers langer bij de club kunnen houden.”

Bij de selectie was een overgrote meerderheid voor de zaterdag. “Vrijwel alle spelers kunnen regelen dat ze volgend seizoen zaterdag vrij zijn en kunnen spelen”, zegt Roos. “Dat was een belangrijke voorwaarde.”

Volgens Roos was het uiteindelijk geen moeilijk besluit dat zijn club heeft moeten nemen. “Iedereen ziet er de voordelen van. Emotie? Die is er niet. Het is nooit goed op emotie een beslissing te nemen. Dit is een besluit dat met verstand is genomen.”

Bezwaar
Het grootste bezwaar leek de praktische haalbaarheid. Met drie velden en de groei van het aantal teams zat Groeneweg op zaterdag al bijna vol. “Het past allemaal net”, reageert Roos. “De insteek is dat eerst de jeugd haar wedstrijden speelt, daarna is het de beurt aan de senioren. Wij hebben daarom bij de KNVB het verzoek neergelegd om met ons eerste elftal om vier uur ’s middags te beginnen.”

Groeneweg had al twee seniorenelftallen op zaterdag, dat worden er vier. Op zondag wordt er nog wel gespeeld door het huidige derde, vier, vijfde en zesde elftal.

René van Beek, die al tien jaar verbonden is aan de club, verhuist mee van de zondag naar de zaterdag. Hij zal binnenkort zijn contract met twee jaar verlengen. Roos: “We zijn nu druk bezig om de staf rondom de selectie in te vullen.”

De consequentie van de overstap is dat Groeneweg op het laatste zaterdagniveau moet beginnen: vierde klasse. Nu spelen de Zevenhuizenaren op zondag twee klassen hoger. Club en spelers nemen de ‘degradatie’ voor lief. “Zoveel afdelingen zaten er nu niet meer onder”, zegt Roos. “Het zondagvoetbal heeft zijn glans verloren. De zaterdag-vierde klasse is een stuk aantrekkelijker. We gaan spelen tegen clubs uit de buurt. We kijken uit naar de wedstrijden tegen Moerkapelle en Moordrecht. Dat zijn prachtige Zuidplas-derby’s.”

Er zijn ambities om snel hoger te spelen. “Ik heb niemand horen zeggen dat we kampioen worden in de vierde klasse. Daar wandelen we niet zomaar doorheen. Ik hou er rekening mee dat we niet meteen in het eerste seizoen kampioen worden. De vierde klasse heeft behoorlijk aan kracht gewonnen doordat veel clubs van de zondag zijn overgestapt.”