Logo hartvanzuidplas.nl
<p>Laurens de Wit (tweede van links) met zijn team bestaande uit studenten.</p>

Laurens de Wit (tweede van links) met zijn team bestaande uit studenten.

(Foto: Erik van Leeuwen)

Creatieve Laurens de Wit legt lat hoog

  •   keer gelezen   Sport

AUTOSPORT
Nieuwerkerk aan den IJssel – Hij won al drie keer eerder het seniorenkampioenschap in de Ford Fiesta Sprint Cup, maar dit jaar gaat Laurens de Wit voor een nog hoger doel. De in Nieuwerkerk opgegroeide autosportcoureur heeft zijn zinnen gezet op het All Star-kampioenschap.

Erik van Leeuwen 

De Wit (31), die op het punt staat te verhuizen naar nieuwbouwwijk Triangel in Waddinxeen, kende op de eerste wedstrijddag van dit seizoen in de Ford Fiesta Sprint Cup een bliksemstart. Op het circuit van Zandvoort veroverde hij twee pole-positions en won hij vervolgens beide races. “Beter kon ik niet starten”, reageert hij. “Ik heb op Zandvoort altijd een streepje voor. Het is mijn thuiscircuit en ik ben er vaak ook om mensen te begeleiden die een keertje op het circuit willen racen. Ik ken het circuit zo goed dat ik er zelfs met mijn ogen dicht zou kunnen rijden.”

Dat hij dit seizoen voor zichzelf de lat hoog heeft gelegd, is niet zomaar. In een andere sportwereld als de racerij zou De Wit allang zijn opgevallen en gecontracteerd zijn door een hogere club. “Budget is in de autoracerij allesbepalend. Dat is al jaren zo en zal nooit veranderen. Ik heb mij daar lang geleden bij neergelegd. Het betekent wel dat je steeds naar nieuwe uitdagingen moet zoeken. Om in een hogere raceklasse te komen, heb je nou eenmaal veel geld nodig. Zelfs in de Ford Fiesta Cup moet je een fors budget hebben. Dat is nodig wil je je kunnen inschrijven en materiaal kunnen bekostigen. Met één setje banden kom je er niet.”

Het vraagt om flexibiliteit en creativiteit. Hij heeft zich op een bijzondere manier verzekerd van sponsoring van Vakgarage, een overkoepelende stichting van gespecialiseerde autoschadebedrijven. “Mijn vader heeft in Nieuwerkerk een bedrijf met de titel Vakgarage. Ik werk daar ook. Voor mijn eerste race in de Ford Fiesta Cup heb ik een sticker van Vakgarage op mijn auto geplakt. Dat was tijdens de Jumbo Racedagen op Zandvoort, waar 120.000 mensen op afkwamen. Het viel op, de telefoon stond roodgloeiend en sindsdien is Vakgarage mijn hoofdsponsor.”

Monteursteam
Ook op ander gebied is De Wit creatief. Zo is hij in zee gegaan met een team studenten van het Technova College uit Ede. Daardoor is hij verzekerd van een monteursteam in opleiding. “Ze keren de auto voor elke sessie ondersteboven en zorgen dat hij er tiptop bij staat. Ik begeleid ze en leer ze het vak. Doordat ze mij voor een deel ontzorgen, kan ik mij concentreren op het racen.”

In het weekeinde van 5 en 6 juni staat de tweede wedstrijddag op het programma. “Er zijn zes wedstrijddagen, waarvan drie in Nederland en België. Het is een gezamenlijk Belgisch en Nederlands kampioenschap. Mijn grote concurrent is ook een Belg, Kenny Herremans.”

Het binnenhalen van het All Star-kampioenschap zou voor De Wit een mooie afsluiting zijn van zijn periode in de Ford Fiesta Sprint Cup. Hij kijkt nadrukkelijk naar een andere raceklasse. “Ik zou graag een uitdaging aangaan in de elektrische raceauto’s. Het probleem is dat daar nog weinig klassen zijn die laagdrempelig zijn. Er is wel een Formule-E, maar ook daarvoor geldt dat je een flinke zak geld moet meenemen. Ik wacht eigenlijk met smart op een klasse die wel betaalbaar is.”

Meer berichten