Logo hartvanzuidplas.nl
CKV Nieuwerkerk in actie aan het begin van dit veldseizoen.
CKV Nieuwerkerk in actie aan het begin van dit veldseizoen.

CKV Nieuwerkerk is weer de pineut

  •   keer gelezen   Sport

KORFBAL
Nieuwerkerk aan den IJssel – Met het besluit van de korfbalbond de veldcompetitie niet te hervatten, kan de hoofdmacht van CKV Nieuwerkerk een streep zetten door een nieuwe, grote promotiekans. “Blijkbaar moet de gifbeker tot de laatste druppel leeg”, aldus voorzitter Alfred Huijser.

Door Erik van Leeuwen

Gelukkig hebben we de foto’s en de standen nog. Dat zou een slogan van Nieuwerkerk, die slaat op de veldcompetitie van dit seizoen, kunnen zijn. De zes gespeelde én met overtuiging gewonnen wedstrijden in de overgangklasse zijn een monster zonder waarde. Nieuwerkerk had ze net zo goed kunnen verliezen, want de wedstrijden tellen niet mee voor de competitie.

Balletje-balletje
Met het besluit de veldcompetitie te stoppen werden ook alle uitslagen ongeldig verklaard. Daarmee wordt Nieuwerkerk voor de derde keer sinds de entree van corona zwaar getroffen.

Vorig seizoen werd van achter de groene tafel besloten dat de play-offs in de hoofdklasse niet doorgingen en dat twee teams promoveerden naar de Korfbal League. Voor de resterende derde plek moest worden geloot tussen Oost-Arnhem en Nieuwerkerk. Op een namiddag verloor Nieuwerkerk het balletje-balletje in een achterkamertje van de korfbalbond. In de veldcompetitie mocht Nieuwerkerk, dik aan kop met zestien uit acht, de koppositie ook niet verzilveren.

‘Niet zeuren, maar spelen’ was het motto van trainer Leon Simons en zijn troepen. Dat resulteerde in een reeks van zes overtuigende zeges. In de wetenschap dat het reglement was gewijzigd – als er geen hele competitie gespeeld zou kunnen worden, zou ook een halve tellen – kon Nieuwerkerk het kampioenschap al ruiken. Afgelopen week werd die hoop echter door het besluit van de competitieleiding van het KNKV de grond in geboord.

Voorbarig
Het was weer een klap voor Nieuwerkerk. “We leefden al tussen hoop en vrees”, reageert voorzitter Alfred Huijser. “Kijk, het gaat niet goed met de besmettingscijfers. Dat zien we ook, maar we begrijpen niet dat er nu al vanuit de bond een besluit is genomen. Het is nog niet eens 1 mei. We hebben nog de tijd tot de schoolvakantie, half juli, om wedstrijden te spelen. We vinden het daarom een voorbarig besluit. Ik had gezegd: hou het nog even open.”

De bond stelde zich op het standpunt dat tussen vrijgave van alle spelers (dus ook 27-plussers) en competitiestart drie weken voorbereidingstijd zat. Volgens de bond is dat geen realistisch doel. “Waarom drie weken? Volgens mij snakt heel korfballend Nederland ernaar om competitie te spelen. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje. Een week kan ook gekund. Gebrek aan wedstrijdritme, daar heeft iedereen last van”, aldus Huijser.

Hij verwijt de bond een gebrek aan creativiteit. “Je had ook in juni met de competitie kunnen beginnen. Desnoods speel je twee speelronden extra doordeweeks. Voor mijn part maak je nieuwe poules. Nu zegt de bond: we spelen geen competitie meer, maar we kunnen nog wel wat wedstrijdjes organiseren als dat kan. Als dat zo is had je ook de competitie kunnen organiseren.”

Vingertje opsteken
Dat Nieuwerkerk opnieuw de pineut is en naast promotie grijpt is volgens Huijser enorm frustrerend voor spelers, club en vrijwilligers. De dag nadat de bond het besluit wereldkundig had gemaakt, hing de voorzitter bij de competitiedirecteur van het KNKV aan de lijn. “Hij had een vrije dag, maar deze week kan hij weer een belletje van mij verwachten. De bond zegt dat er geen promotie en degradatie is. Wel vrijwillige degradatie. Dan lijkt mij dat het andersom ook mogelijk is. Dan ben ik de eerste die namens Nieuwerkerk mijn vingertje opsteekt.”

Meer berichten