Logo hartvanzuidplas.nl
Thomas van Rij is bezig aan zijn afscheidstournee.
Thomas van Rij is bezig aan zijn afscheidstournee.

Overwerk ZVH maar deels beloond

  •   keer gelezen   Sport

VOLLEYBAL
Zevenhuizen – Reco ZVH blijft volop zicht houden om als vijfde te eindigen in de eredivisie. Ondanks dat de dubbel van het afgelopen weekeinde één zege opleverde en de Zevenhuizenaren maar deels werden beloond voor het overwerk (zaterdag 3-2 winst tegen VCN, zondag 3-2 verlies tegen het talentteam) is ZVH de belangrijkste gegadigde voor de eerste plaats in de nacompetitie.

Door Erik van Leeuwen

Met nog twee duels voor de boeg komt het einde van het seizoen snel dichterbij. Door corona startte de competitie in de eredivisie pas op 9 januari, waarna in sneltreinvaart een halve competitie werd gespeeld (negen duels) en een nacompetitie, die nu dus inmiddels acht speelronden ver is. Tussendoor werd ook nog een bekertoernooi afgeraffeld.

Duidelijk is geworden dat Thomas van Rij na dit seizoen niet meer terugkomt als speler in Swanla. De 29-jarige passer-loper is bezig aan zijn afscheidstournee en daarmee verdwijnt een gezichtsbepalende speler uit de Zevenhuizense ploeg. 

Van Rij maakte de opmars mee vanuit de eerste divisie – het derde niveau – naar de eredivisie, maar vindt het nu tijd om zijn kostbare tijd aan andere dingen te besteden. “Zo’n besluit neem je natuurlijk niet zomaar”, zegt Van Rij. “Ik ben nog fit genoeg en had nog wel een paar jaar kunnen doorgaan. Ik heb echter een leeftijd bereikt waarop andere dingen ook gaan tellen. Ik heb een drukke baan en heb onlangs een huis gekocht met mijn vriendin. Dat huis moet weliswaar nog gebouwd worden, maar het houdt je wel bezig.”

Van Rij kwam in 2013 bij de selectie. Na een stage in het buitenland maakte hij vanaf 2014 vast onderdeel uit van de Zevenhuizense ploeg. Hij was een belangrijke bouwsteen voor ZVH 2.0, dat in die jaren het nieuwe project startte. “Ik heb eerste divisie, topdivisie en eredivisie gespeeld. Dit is mijn derde seizoen in de eredivisie. We hebben als club een enorme opmars gemaakt. Vorig seizoen zijn we als zesde geëindigd, we hebben nu nog volop kans om vijfde te worden. Dat is geen gek moment om afscheid te nemen.”

Trainer Kristian van der Wel kon altijd op Van Rij vertrouwen. Als basisspeler, maar ook als invaller. “Ook ik wil natuurlijk het liefst altijd spelen, maar het is goed dat we juist een team hebben waar de spelers aan elkaar gewaagd zijn.”

Hecht
Hij weet ook goed waar zijn kracht lag: in de pass. “Ik ben niet de grootste van het team. Ik ben met mijn 1,86 meter niet klein, maar bij sommige jongens steek ik schril af.”

Van Rij is ook het gezicht van een club die het zoekt in lokale en regionale spelers waardoor de band met het thuispubliek hecht en sterk is. “We zijn regelmatig aan het geinen tijdens de training. Dan spelen we als spelers uit Zevenhuizen tegen spelers van buitenaf. Op dat moment besef je dat het best uniek is dat we zo veel jongens uit het dorp hebben lopen.”

Van Rij, die zich regelmatig als vrijwilliger voor de club inzet, verzekert dat hij komend seizoen veel in Swanla te vinden zal zijn. “Niet als speler dus, maar tussen het publiek. Bij dat biertje na afloop ben ik ook.”

Meer berichten