Rist Muyizere in actie in de laatste officiële thuiswedstrijd van Groeneweg op zondag, tegen Meeuwenplaat.
Rist Muyizere in actie in de laatste officiële thuiswedstrijd van Groeneweg op zondag, tegen Meeuwenplaat.

Groeneweg: geen strategische uitstel van overstap

Sport 393 keer gelezen

VOETBAL
Zevenhuizen – Groeneweg laat zich niet verleiden om een seizoen later de stap van de zondag- naar het zaterdagvoetbal te maken. De Zevenhuizense club blijft bij de keuze om komend seizoen al met het eerste en tweede selectieteam op zaterdag actief te zijn.

Door Erik van Leeuwen

Afgelopen week maakte de KNVB tot verrassing van Groeneweg en de hele amateurvoetbalwereld bekend dat het mogelijk wordt om vanaf het seizoen 2022/2023 ‘horizontaal’ over te stappen. Wie op zondag tweede klasse speelt, stroomt vanaf dat seizoen in in de zaterdag tweede klasse. 

Nu is het nog zo dat clubs die overstappen, ongeacht het niveau dat ze spelen op zondag, op het laagste standaardniveau op zaterdag moeten beginnen.

Gefronste wenkbrauwen
De overstap van Groeneweg deze zomer valt nog onder de oude regeling. De Zevenhuizenaren beginnen op zaterdag in de vierde klasse. Het nieuws dat er volgend seizoen horizontaal kan worden overgestapt, zorgde bij Groeneweg niet alleen voor gefronste wenkbrauwen, maar ook voor een heroverweging.

“We hebben deze week met alle partijen alles nog eens goed doorgenomen”, zegt voorzitter Ed Roos. “Afgelopen donderdag hebben we de knoop doorgehakt. We blijven bij onze keuze om nu over te stappen.”

Volgens Roos is aan dat besluit, dat vorige maand werd genomen, een zorgvuldig besluitvormingstraject voorafgegaan. “Het betekent nogal iets als je besluit over te stappen van speeldag. Dat proces hebben we zeer zorgvuldig doorlopen. Bestuur, staf, spelers, jeugdbestuur en vrijwilligers. We hebben de tijd genomen voor een goed besluit en hebben dat met zijn allen ook genomen.”

Desondanks werd afgelopen week door alle betrokken partijen binnen de club opnieuw om de tafel gezeten. “Alle overwegingen die bij ons eerdere besluit aan bod zijn gekomen hebben we opnieuw de revue laten passeren, mét daarbij de horizontale overstap. We hebben serieus bekeken of we nog een jaartje op zondag moesten blijven. Uiteindelijk was de uitkomst heel duidelijk: de overstap doorzetten. Er is al te veel in gang gezet. Er zijn spelers die op zaterdag werkten en met hun werkgever hebben kunnen regelen dat ze volgend jaar op zaterdagmiddag vrij kunnen zijn. De begeleidingsstaf was ook helemaal ingericht op zaterdag. We hadden heel veel overhoop moeten halen om de plannen weer terug te draaien.”

Daarnaast geeft Roos aan dat voor Groeneweg het niveau ‘niet zaligmakend is’. “Ik ben niet de voorzitter die geilt op een hoog niveau voor het eerste elftal. We hebben een paar seizoenen geleden een jaartje in de eerste klasse gespeeld. We moesten daar op onze tenen lopen. Dat was één van onze minste jaren qua sfeer en plezier. Wie zegt mij dat dat niet opnieuw gebeurt als we straks in de tweede klasse op zaterdag waren terechtgekomen? Ik vind dat we op eigen kracht onze weg omhoog moeten vinden. Wij verheugen ons juist op de derby’s met Moordrecht en Moerkapelle. Je hoort mij ook niet zeggen dat we even kampioen gaan worden.”

Wanbeleid
Over het beleid van de KNVB heeft Roos overigens geen goed woord over. “We zijn als Groeneweg altijd voorstander geweest van weekendvoetbal. De KNVB heeft altijd verzuimd om daarin de regie te nemen. Nu na anderhalf jaar niks en nauwelijks voetbal komen ze met dit besluit. Ik vind het wanbeleid.”

Roos vindt het ‘veelzeggend’ dat er voor die clubs die dit seizoen overstappen geen ‘overgangsregeling’ wordt gemaakt. “Het gaat naast ons om een club of vier, vijf. Die clubs worden nu voor het blok gezet. Kijk of bij dat kleine aantal een diagonale overstap mogelijk is. Kijk daarbij naar het niveau. Het is ondoordacht. Komend seizoen zal ongetwijfeld een groot aantal clubs overstappen. Die stromen dus horizontaal in, maar gezien de kracht op zaterdag komen ze op een te hoog niveau. Er zal de eerste jaren een onevenwichtige indeling zijn tussen de diverse klassen.”

Indirect betekent het besluit van de KNVB ook de doodsteek voor het prestatieve zondagvoetbal in West II. “Als de bond eerder had geacteerd, had dat voorkomen kunnen worden”, weet Roos. “Nog zoiets: voor het eerste team kun je straks horizontaal overstappen, maar met je tweede team moet je beginnen in de reserve vierde klasse.”