Logo hartvanzuidplas.nl
<p>Voor de coronacrisis werd jaarlijks de Kreder Klassieker verreden. (foto: archief HvH)</p>

Voor de coronacrisis werd jaarlijks de Kreder Klassieker verreden. (foto: archief HvH)

(Picasa)

Wesley Kreder niet als toerist naar Giro d’Italia

  •   keer gelezen   Sport

WIELRENNEN
Zevenhuizen - Wesley Kreder begon zaterdag de Giro met de 166ste plaats in de proloog in Turijn. De 30-jarige Zevenhuizenaar lag daar echter niet wakker van. Hij gaat niet voor het klassement, maar voor dagsucces. “Het is wel de bedoeling dat ik op tv kom. Anders vraagt mijn familie zich af of ik heb meegedaan.”

Een dag voor de start van de op één na grootste wielerronde ter wereld zit Kreder rustig te relaxen in zijn hotelkamer. “Het routeboek ligt voor me. Dat ga ik zo eens doorbladeren. Het is 431 pagina’s dik. Ik ben er wel even mee bezig.”
In de hoek van zijn hotelkamer staan roze vrijetijdsschoenen, vertelt de telg uit de Zevenhuizense wielrenfamilie. “Die schoenen hebben we gekregen van een sponsor van de ploeg. Dat is een Italiaanse sponsor. Dus roze, de kleur van de Giro.”

Hij zegt geen flauw idee te hebben in welk circus hij zich de komende drie weken gaat begeven. Hij kent uiteraard de verhalen van andere coureurs, maar de Giro is pas zijn eerste grote ronde. “We debuteren met onze ploeg in de ProTour. We hebben bescheiden ambities. We gaan de Giro niet winnen, al hebben we met Jan Hirt wel een man voor het klassement. Als je het vergelijkt met de eredivisie dan zitten we met onze ploeg tussen plaats tien en vijftien.”

Dat wil niet zeggen dat Intermarché-Wanty-Gobert, de Waalse formatie waarvoor Kreder koerst, de toerist gaat uithangen in Italië. Ambities zijn er genoeg voor Kreder en zijn teamgenoten.

“We rekenen ook op het tandem Wesley Kreder-Riccardo Minali om het mooie weer te maken, zei ploegleider Valerio Piva tijdens de persconferentie. “Minali is onze sprinter”, verklaart Kreder. “Ik moet hem zo goed mogelijk in stelling brengen voor de vlakke etappes.” Kreder mag zelf zijn gang gaan in de etappes met heuveltjes. “Daar hoop ik een keertje goed mee te zitten in een groepje. Wie weet kan ik een mooie klassering rijden. Ik ben van plan om mijzelf in elk geval te laten zien. Ik wil tv-minuten maken. Ik wil graag de streep over drie weken halen, maar niet in een anonieme rol.”

Zijn voorseizoen verliep redelijk. “Ik heb wel een aantal wedstrijden gemist omdat mijn zoontje met een virus in het ziekenhuis lag. De ploeg heeft mij meteen vrijaf gegeven, maar ik miste daardoor wel wat wedstrijdritme. Inmiddels ben ik weer in mijn oude kracht. In topvorm ben ik nog niet, maar dat komt als het goed is vanzelf tijdens de ronde. Ik heb geen idee hoe mijn lichaam op de Giro reageert, want de langste ronde die ik ooit heb gereden was de Ronde van Zwitserland. Dat was een dag of tien. Dit is andere koek.”
(Erik van Leeuwen)

Meer berichten