Logo hartvanzuidplas.nl
<p>Mark van den Brink ziet hoe een speelster een aanval opzet.</p>

Mark van den Brink ziet hoe een speelster een aanval opzet.

(Foto: Erik van Leeuwen)

IJsselvogels worstelt met ‘damesgebrek’: ‘We staan open voor samenwerking’

  •   keer gelezen   Sport

KORFBAL
Moordrecht – Korfbalvereniging IJsselvogels doet er alles aan om komend seizoen de selectie aan de dameskant op peil te krijgen. Het lukt de club niet om alle beschikbare plekken te vullen.

Erik van Leeuwen

IJsselvogels, dat zowel op het veld als in de zaal in de tweede klasse speelt, deed eerder al een oproep op de eigen website en intensiveert de komende periode de zoektocht naar nieuwe dames. “We hebben niet de traditie om actief spelers bij andere clubs te zoeken, maar nu worden we gedwongen”, zegt Hans Klijn namens de technische commissie. “Dat doen we met open vizier en niet stiekem.”

IJsselvogels heeft voor volgend seizoen zeven dames voor de selectie van het eerste en tweede team. “In een gezonde situatie zijn dat er twaalf, maar met tien zou je ook nog uit de voeten kunnen, al zijn de dames, zo leert de ervaring, wat kwetsbaarder dan de heren. Ze vallen net iets vaker uit en daarom is het altijd handig om iets ruimer te zitten in het aantal.”

De korfbalclub had ook de afgelopen seizoen geen ruime marge, maar het probleem is voor komend seizoen verergerd. “We hebben weer twee dames minder. Eén stopt vanwege studie, de ander gaat bij familie spelen bij Korbis in Waddinxveen.”

Dat zou niet zo erg zijn indien er aanvulling zou komen, maar die is er niet. “Het is iets wat ook voortkomt uit maatschappelijke ontwikkelingen”, stelt Klijn. “Mensen hebben het druk en daar past dan geen sport bij met twee trainingen in de week.”

IJsselvogels benaderde al oud-speelsters van de club die elders actief zijn. “Ook mijn dochter Hannah, die speelt bij Tempo in Alphen aan den Rijn, is gevraagd. Maar ze speelt daar wel in de hoofdklasse, drie klassen hoger dan dat ze bij IJsselvogels doet.”

Klijn denkt dat de kans van slagen groter is als zijn club mikt op dames die elders niet in een eerste team spelen. “Bij KCC en CKV Nieuwerkerk spelen ze hoog met het eerste en tweede team. Ik kan me voorstellen dat als er daar een afvalt, het veel interessanter is voor haar om bij ons in het eerste te spelen. Je staat in een eerste team in the picture.”

Satellietclub
Volgens Klijn staat IJsselvogels ook open voor samenwerking met andere clubs. “Dat we voor een grote club als een soort satellietclub fungeren, waarbij jonge spelers tijdelijk, voor één of twee jaar, bij ons worden gestald. Daar willen we best over nadenken.”

Mocht de zoektocht naar nieuwe dames niets opleveren, zal IJsselvogels een alternatief plan uit de kast trekken, stelt Klijn. “We willen bij het eerste met vijf heren en vijf dames spelen die ook allemaal twee keer trainen in de week. Dat blijft overeind. Als er niemand bij komt, laten we die eis van twee trainingen vallen. We hebben ervaren dames in het derde team, die daardoor in beeld komen om vast in het tweede te komen.”

IJsselvogels heeft een talentvolle lichting van A-junioren, maar de club kiest ervoor om die niet vervroegd door te schuiven. 

Klijn: “We hebben er bewust voor gekozen om onze huidige hoofdtrainer Mark van den Brink op die groep te zetten. Het team uit elkaar halen lijkt ons niet verstandig. Natuurlijk kunnen de dames invallen bij de selectie, maar ideaal is het niet. Dus ja, we zijn creatief in oplossingen, maar creatief is in dit geval een noodverband en dat willen we eigenlijk niet.”

Meer berichten