Logo hartvanzuidplas.nl
Willem Kauffmann staat voor de laatste keer voor de heren van De IJssel.
Willem Kauffmann staat voor de laatste keer voor de heren van De IJssel.

Kauffmann en De IJssel gaan elkaar missen

  •   keer gelezen   Sport

HOCKEY
Nieuwerkerk aan den IJssel – Willem Kauffmann stond zondag voor de laatste keer voor de groep als trainer van De IJssel. Een heuse, keurig stilgehouden, afscheidswedstrijd mét alle spelers die onder hem in De IJssel 1 acteerden viel de Haagse trainer ten deel. “Ik ben aangenaam verrast.”

Door Erik van Leeuwen

De tranen vloeiden niet en trainer en spelers vielen elkaar niet in de armen. De afscheidsparty van Willem Kauffmann op sportpark Dorrestein was er één die volledig viel binnen de richtlijnen van het RIVM.

Nietsvermoedend was Kauffmann in zijn bolide vanuit Den Haag naar zijn laatste training bij De IJssel gereden. Dat daar van alles voor hem was georganiseerd, deed hem zichtbaar iets. “Ik heb de afgelopen jaren met die jongens een sterke band opgebouwd. Niet alleen op hockeygebied, maar ook sociaal. Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in wat die jongens deden: studie, werk, thuis. De menselijke kant, dat vind ik heel belangrijk.”

Kauffmann zei dan ook in zijn afscheidsspeech dat hij vooral de sociale contacten bij De IJssel gaat missen. “Maar ik weet ook dat ik deze groep met een gerust hart kan verlaten. Ik vind het belangrijk dat mijn spelers zelfsturend zijn. Nou, dat hebben ze wel bewezen door dit te organiseren. Ik wist helemaal van niks.”

Alle dertig spelers die de afgelopen vier jaar onder hem speelden, draafden op. Ook spelers die afhaakten omdat ze zich niet kunnen vinden in het bewind van Kauffmann. “Ik heb een filosofie en idee over hockey waarbij ik structuur en organisatie heel belangrijk vind. Vooral in het begin moesten ze daar hier erg aan wennen. Er was eigenlijk geen hiërarchie en iedereen deed maar wat binnen en buiten het veld.”

Aanvoerder Vincent Martens bevestigde dat in zijn korte toespraak na afloop van de afscheidswedstrijd. “Jij hebt ons technisch vernuft en verantwoordelijkheid bijgebracht”, richtte hij zich op Kauffmann. “Wij weten dat je het met je hele ziel hebt gedaan. We zien je nog zitten langs de kant in Alphen hevig geëmotioneerd omdat je toen op het veld mooie dingen zag ontstaan.”

Observeren
Kauffmann was in totaal vijf seizoenen verbonden aan De IJssel. Het eerste seizoen als assistent van Rens Kauffmann. “Ik was altijd hoofdtrainer geweest, maar had privé een beladen jaar. Vandaar dat ik koos voor een rol uit de luwte.” Vanaf die plek kon Kauffmann rustig observeren welke kant hij zou opgaan met De IJssel. “Ik houd ervan om teams te ontwikkelen, om van een zes een negen te maken en van een vijf een acht.”

In het seizoen 2018/2019 beleefden De IJssel en Kauffmann hun gezamenlijke hoogtepunt: historische promotie naar de eerste klasse. Ook van vorig seizoen genoot hij, want toen corona het leven ging beheersen, stond de Nieuwerkerkse formatie vijfde in de eerste klasse. “Deze groep is onderweg naar een acht”, zei Kauffmann zondag. “De dames van Westland hebben mij harder nodig.”

Bij zijn uitzwaaiwedstrijd had hij zich voorgenomen om vooral rustig aan de kant alles te bekijken. Dat hield hij precies een kwartier vol. “Die middenveldbezetting is niet goed”, kon hij het in de rust niet laten om zijn manschappen toe te spreken. “Wat spelen we nu? 5-3-2? Dat is een systeem om om te schakelen, niet om blind naar voren te lopen.”

Meer berichten