Logo hartvanzuidplas.nl
<p>Sportpark Dorrestein is allang niet meer exclusief voor voetballende jongens.</p>

Sportpark Dorrestein is allang niet meer exclusief voor voetballende jongens.

Geen rem op meisjesvoetbal bij VV Nieuwerkerk

  •   keer gelezen   Sport

VOETBAL
Nieuwerkerk aan den IJssel – De populariteit van het meisjesvoetbal is ook zichtbaar in de rangen van voetbalvereniging Nieuwerkerk. Komend seizoen komt de club met twaalf teams uit in de competitie. “We groeien en groeien maar.”

Door Erik van Leeuwen

Sportpark Dorrestein is allang niet meer alleen het domein van voetballende jongetjes. De Regiocup, die zaterdag toe is aan de derde speelronde van in totaal vier, is daar het bewijs van. Als om half negen de eerste wedstrijden worden afgetrapt, is alleen veld vier bezet door meisjes – de onder dertien van Nieuwerkerk en RVV Blijdorp – maar een ronde later zie je bijna op de helft van de velden paardenstaartjes in plaats van stekeltjes. “We hebben vier meisjeswedstrijden”, zegt Corinne Verkuil namens het wedstrijdsecretariaat. “Elk jaar zijn er weer wat meer.”

Toen René de Pee in het seizoen 2012/2013 leider was van zijn zoontje had Nieuwerkerk slechts een handjevol ‘verdwaalde’ meisjes die voetbalden. Ze werden, omdat er te weinig waren om een team te vormen, ondergebracht in een jongenscompetitie. “Ik weet nog goed dat we een team hadden in de D: D12-M. Die M stond voor mix. We hadden veertien meisjes en drie jongens. We speelden in de jongenscompetitie. We werden helemaal ingemaakt. De tiende wedstrijd wonnen we.”

Combinatie
De Pee is al jaren coördinator van de meisjes- en damesafdeling van de club. Hij heeft de opmars daardoor van dichtbij meegemaakt. Inmiddels weet hij zich gesteund door Ron de Kreij. “Ron neemt het technische gedeelte voor zijn rekening, ik doe veelal de contacten met de KNVB en al het papierwerk. Ik voer ook de overleggen met trainers en ouders, al zit Ron daar ook vaak bij. Ik sta al jaren niet meer op het veld als trainer, Ron wel, en daarom vormen wij een mooie combinatie.”

Toen zijn dochter ging voetballen, wierp De Kreij zich op als trainer. “Dat doe ik met enorm veel plezier. Ik groei met het team mee. Inmiddels zijn we de JO17-1.”

Jarenlang hanteerde Nieuwerkerk het beleid dat meisjes tot elf jaar bij de jongens voetbalden. Sinds een paar jaar is dat beleid echter ‘overboord’ gegooid. “De KNVB adviseert clubs om meisjes tot hun dertiende in jongensteams te laten voetballen. Dat is goed voor hun weerstand, is de gedachte”, zegt De Pee. “Dat is een prima uitgangspunt, maar wij kijken vooral naar het sociale. Negentig procent van de meisjes wil liever in de meisjesteams spelen. Vandaar dat we met jongere teams zijn begonnen.”

Zo heeft Nieuwerkerk volgend seizoen een MO8 en een MO9. “De MO8 hebben we voor het eerst”, zegt De Kreij. Dat wil niet zeggen dat alle meisjes in een meisjesteam spelen, vult De Pee aan. “Talentvolle meisjes die in aanmerking komen voor een selectieteam kunnen ervoor kiezen om bij de jongens te spelen. Voor komend seizoen gaat het om drie meisjes.”

‘Negentig procent van de meisjes wil liever in de meisjesteams spelen’

Voor het nieuwe seizoen hebben De Pee en De Kreij net de teams rond: twaalf teams die volgens De Pee ‘lekker vol’ zitten. “We zijn dit seizoen van 175 naar 192 meisjes gegaan. Elke week melden zich weer twee meisjes aan.”

De Pee wil graag doorgroeien, maar weet dat de club tegen de grenzen aanloopt qua ruimte. “De capaciteit van de velden is niet oneindig. Voor de opleiding is het meest ideale dat we in elk leeftijdsjaar minimaal een team hebben, maar dan moet het allemaal net aan passen.”

Meer berichten