De leden kwamen in actie op het ‘welcome back-toernooi’. (tekst en foto: Erik van Leeuwen)
De leden kwamen in actie op het ‘welcome back-toernooi’. (tekst en foto: Erik van Leeuwen)

Boulers bouwen op wat afgebroken is

Sport 427 keer gelezen

JEU DE BOULES
Nieuwerkerk aan den IJssel – De jeu-de-boulesclub Nieuwerkerk maakte zaterdag een voorzichtige herstart. Voor de gelegenheid was het jaarlijkse groente- en fruittoernooi omgedoopt tot ‘welcome back-toernooi’. “We hopen dat onze leden snel weer de weg naar ons park weten te vinden.”

Fluitje in de mond en bril scherp op de neus. Wedstrijdleidster Wil Boudewijn pakt de zaken weer even serieus aan als voor de coronapandemie. Het ‘welcome back-toernooi’ mag dan een intern toernooi zijn, Boudewijn ziet erop toe of er geen onregelmatigheden plaatsvinden op de jeu-de-boulesbanen. Even laat ze de wedstrijden voor wat ze zijn en laat in de kantine de prijzen zien. Alle deelnemers krijgen een zak met fruit en een tasje met verse groenten. “Wortels, krootjes, er zit van alles in”, zegt ze. “Met dank aan onze sponsors.”

Bij voorzitter Wilco Dekker, één van de bijna dertig deelnemers aan het toernooi, heerst opluchting. “Je wilt niet weten hoe wij hebben uitgekeken naar dit toernooi. Eindelijk kunnen we weer spelen, eindelijk kunnen we de vereniging zijn die we willen zijn.”

Dat er vanwege de coronamaatregelen nauwelijks of niet gespeeld kon worden rond het boulodrome op sportpark Dorrestein wil niet zeggen dat Dekker en het bestuur van de club duimen zaten te draaien thuis. “We zijn drukker geweest dan andere jaren, dat durf ik gerust te beweren. Financieel is het een rampperiode geweest. Er waren geen inkomsten, maar wel uitgaven. Ik denk dat we tegen de 30.000 euro aan inkomsten zijn misgelopen.” Tot overmaat van ramp ging onlangs de boiler in het clubgebouw kapot. Dekker: “Tweeduizend euro, gelukkig hadden we dat nog.”

Raadhuispleintoernooi
De versoepelingen kwamen net te laat voor het meest in het oog springende evenement dat de jeu-de-boulesclub jaarlijks organiseert, het Raadhuispleintoernooi op de eerste of tweede zaterdag van juni. “Het opzetten van de organisatie kost zeker drie maanden”, zegt Dekker. “Dat was voor dit jaar veel te kort dag. Je hebt het dan over vijftig sponsoren die stuk voor stuk benaderd moeten worden. Het is nu ook niet de beste tijd om langs bedrijven te gaan. Ik kan me voorstellen dat die andere dingen aan hun hoofd hebben.”

Zijn club richt zich daarom op de organisatie van regionale toernooien met deelnemers van clubs uit de buurt. “Op 7 juli hebben we hier het Promotietoernooi. We zijn er als de kippen bij, maar we hebben het ook nodig”, wijst hij op de inkomsten. “Op zo’n dag heb je tientallen deelnemers op de club. Ze drinken en eten allemaal hier op het terras. Dat zijn voor ons op dit moment noodzakelijke inkomsten.”

Dekker heeft zich bij de bond ook aangemeld voor andere toernooien. “Alles wordt weer opgestart en wij hebben een prachtige locatie. Voor ons is het heel interessant als alle dertig banen bezet zijn.”

Ook binnen zijn eigen vereniging is het zaak om op te bouwen wat de afgelopen anderhalf jaar is afgebroken. “De binding tussen leden heeft een knauw gekregen natuurlijk. We zijn ook aardig wat leden kwijtgeraakt, maar er keren er nu ook terug. Dat is een gunstige ontwikkeling.”