Logo hartvanzuidplas.nl
<p>Jean Paul Renes moet dames teleurstellen.</p>

Jean Paul Renes moet dames teleurstellen.

(Foto: archief)

Trainers staan voor lastige keuzes bij De IJssel

  •   keer gelezen   Sport

HOCKEY
Nieuwerkerk aan den IJssel – Het is met het oog op het nieuwe seizoen dringen geblazen voor een plaatsje in de damesselectie van hockeyvereniging De IJssel. Voor 1 juli moet de selectie, die nu nog bestaat uit 23 vrouwen, zijn teruggebracht tot achttien.

Coach Jean Paul Renes wil met maximaal zeventien spelers aan de voorbereiding van de nieuwe competitie beginnen. De eerste training staat voor 10 augustus op het programma. “We hebben behoorlijk wat te kiezen”, reageert Renes. “Dat is een enorme luxe, maar aan de andere kant ook een last. We moeten straks als trainingsstaf dames gaan teleurstellen en dat is niet fijn.”

Voor Renes en zijn vader Jean Renes wordt 2021/2022 het derde seizoen dat zij de leiding hebben over de tweedeklasser. “In het eerste seizoen hadden we niets te kiezen en vorig seizoen voor het eerst wel. Dat we elk jaar meer dames hebben voor de selectie is positief voor de concurrentie.”

De IJssel zit nu midden in de eerste selectiefase. “We hebben twee meisjes uit de A1, vier spelers uit dames 2, twee van buitenaf en drie keepers”, verduidelijkt Renes.

De coach zag drie spelers zijn team verlaten. Marthe van Delden (29) gaat lager spelen bij Ommoord, Jolein Hooiring en keeper Sophie Boele maken andere keuzes. “Jolein heeft jarenlang alles opzij gezet voor het hockey, dat wil ze anders gaan doen. Die keuze valt alleen maar te respecteren, zoals dat ook geldt voor Sophie die veertig minuten in de auto zat om te kunnen trainen. Zij gaat rugbyen.”

Omdat ook de keeper van het tweede damesteam stopte, had Renes een uitdaging. Een groot keepersprobleem dreigde. “Honderd procent ja. Keepers zijn niet bepaald ruim gezaaid. Op allerlei hockey-sociale media zie je dat clubs keepers zoeken en vragen. Wij hebben geluk dat er één op onze vacature afkwam.”

Daarnaast vond Renes via zijn eigen netwerk nog twee andere dames bereid om mee te doen aan de selectietrainingen. “Het zijn alle drie jonge meiden.”

Balans
Voordat De IJssel de oefenwedstrijd speelt op donderdag 1 juli tegen Ommoord wil hij al een eerste schifting hebben aangebracht in de selectie. “We hebben behoorlijk wat dames voor twee teams. Te weinig is niet goed, maar te veel ook niet. Daar moeten we een goede balans in proberen te vinden.”

De voorbereiding, die op 10 augustus van start gaat, beslaat vier weken. “Dat is lang genoeg, zeker omdat we al de nodige meters hebben gemaakt de afgelopen periode. Het is goed dat de spelers straks na 1 juli zes weken vrij hebben.”

Meer berichten