Het meisjesvoetbal is in opkomst bij Nieuwerkerk.
Het meisjesvoetbal is in opkomst bij Nieuwerkerk. Foto: Erik van Leeuwen

Nieuwerkerk over de grens van 100 teams

Sport 580 keer gelezen

VOETBAL
Nieuwerkerk aan den IJssel – VV Nieuwerkerk heeft een nieuwe mijlpaal in de clubhistorie bereikt. Voor het eerst in het 92-jarig bestaan van de vereniging komt het in de competitie uit met meer dan honderd teams: 101 om precies te zijn.

Erik van Leeuwen

Het afgelopen seizoen bleef het aantal ingeschreven teams nog net onder de honderd: 99. “Die honderd was geen doel op zich hoor”, zegt jeugdvoorzitter Hein de Jong. “De secretaris stuurde een berichtje dat we over de honderd teams zaten. Hij kwam erachter toen hij alle senioren- en jeugdteams invoerde in sportlink.”

Nieuwerkerk kon groeien door de uitbreiding van het sportpark. De club heeft nu zeven velden, waarvan zes kunstgras. Daardoor kon een wachtlijst worden weggewerkt. Met het huidige aantal teams zit Nieuwerkerk wel zo’n beetje aan ‘de max’, denkt De Jong. “We lopen tegen onze grenzen aan qua veldruimte. Vooral op zaterdag is het erg druk.”

Daarmee drukt De Jong zich nog voorzichtig uit. Door de toename van het aantal teams komt er komend seizoen een extra starttijd bij. “De laatste speelronde begint om kwart over vier. We zitten de hele dag helemaal vol. En dan gaan we er nog van uit dat de balans tussen thuis en uit goed is”, weet De Jong. “Je zou nog een speelronde kunnen toevoegen, maar dan ben je ‘s avonds om half negen pas klaar. Dan moet de bar en kantine ook open blijven. We zijn nog niet zo ver dat we dat willen.”

Volgens De Jong heeft de toename van het aantal teams niet alleen te maken met aanwas bij de jongste jeugd. “Integendeel, we zien daar dat het juist iets afneemt. Daarentegen stijgt het aantal meisjes en is er weinig uitstroom bij oudere jeugdteams. In plaats van een steile piramide gaan we naar een brede piramide.”

Tachtig jeugdteams bemannen qua trainers en leiders is volgens De Jong een uitdaging. “Over het algemeen kun je zeggen dat het ons nog steeds goed lukt om vacatures te vullen. Pas geleden hebben we een oproep gedaan voor vrijwilligers voor het wedstrijdsecretariaat van zaterdag; reageerden er toch twee mensen.”