De Nieuwerkerkers tegen de kanaries. (foto: Erik van Leeuwen)
De Nieuwerkerkers tegen de kanaries. (foto: Erik van Leeuwen) Foto: Erik van Leeuwen

Nieuwerkerk op zoek naar het oude ritme: ‘Uitslag vandaag zegt niks’

Sport 201 keer gelezen

VOETBAL
Nieuwerkerk aan den IJssel – Over tweeënhalve maand begint Nieuwerkerk aan de nieuwe competitie. Afgaande op het oefenduel met Spirit van afgelopen zaterdag (1-4 verlies) zal de ploeg van trainer Ron Luijten die tijd hard nodig hebben om in het ‘oude’ ritme te komen. “De uitslag van vandaag zegt helemaal niks.”

Door Erik van Leeuwen

Het was voor club, spelers en supporters een bijzonder moment. De oefenwedstrijd tegen Spirit was de eerste wedstrijd van Nieuwerkerk sinds begin oktober. In die tussentijd zaten de spelers vooral op de bank en mochten pas na een paar maanden weer een beetje aan het voetballen ruiken toen trainen wel weer mocht. 

Om zijn spelers met een goed gevoel de zomervakantie in te sturen vond trainer Ron Luijten het goed om twee oefenwedstrijden in te gelasten. Zaterdag werd dus gespeeld tegen Spirit, donderdag 8 juli komt DCV uit Krimpen aan den IJssel naar sportpark Dorrestein. “Ik wil dat die jongens weer het spelen van een wedstrijd ervaren. Dat gevoel zijn ze in al die tijd stilstand helemaal kwijtgeraakt”, zei Luijten, die voor de wedstrijd al verklaarde dat de uitslag van totaal ondergeschikt belang zou zijn. “Ik heb die jongens meegegeven dat ze vooral van de wedstrijd en de ambiance moeten genieten. De wedstrijden die we wel voor de competitie hebben gespeeld, waren zonder publiek. Nu was het langs de lijn lekker druk. Ik heb genoten en ik hoop de spelers ook.”

Nieuwerkerk, dat pas afgelopen week weer de training opstartte, had niet de makkelijkste tegenstander uitgekozen met Spirit. De Ouderkerkers, die in de competitie één klasse hoger uitkomen dan Nieuwerkerk, maakten een zeer fitte indruk en het was duidelijk zichtbaar dat de ‘kanaries’ al een wedstrijd in de benen hadden. “Goede ploeg hoor”, complimenteerde Luijten Spirit na afloop. “Maar het niveau dat Spirit vandaag aantikte, kunnen wij ook halen. Alleen nog niet in deze fase.”

Dat vond ook aanvoerder Bart Slob, die, winnaar als hij is, het verlies moest laten bezinken. “Vriendschappelijk potje of niet, ik wil altijd winnen. Ik baal dat we twee doelpunten tegenkrijgen uit dode spelmomenten. Normaal overkomt ons dat niet.”

Dat Nieuwerkerk onherkenbaar in het spel - de bal werd zelden lang in de ploeg gehouden - was volkomen logisch gezien het gebrek aan wedstrijdconditie. Slob, zelf nét terug van zwangerschapsverlof - hij werd onlangs voor de tweede keer vader - miste bij zichzelf ook power. “Je komt daardoor overal net te laat. We hebben tot een paar weken geleden best wel goed en scherp getraind, maar training is anders. In die kleine partijtjes vallen dertig doelpunten. Je kan fouten corrigeren. Dat is in een echte wedstrijd op een groot veld niet zo. Ik verwacht dat we het snel oppikken.”

Dat zou best eens kunnen, want na een eerste helft heel moeizaam spel was de tweede helft van de thuisploeg al een stuk beter. Verder dan een treffer van de jonge Valentijn Kittel voor de moeite kwamen de gastheren niet (1-4). 

Luijten sprak van een nuttige middag. “Ik weet zeker dat het tegen DCV beter gaat. Ik heb vandaag negentien spelers speeltijd gegeven, daar ging het om. Wedstrijdritme krijg je alleen door veel wedstrijden te spelen. We hebben er niet voor niets in de voorbereiding elke week straks twee. We spelen meer wedstrijden dan dat we trainen. Daar heb ik bewust voor gekozen.”