Logo hartvanzuidplas.nl
De fundering werd afgelopen donderdag gestort. (tekst en foto: Erik van Leeuwen)
De fundering werd afgelopen donderdag gestort. (tekst en foto: Erik van Leeuwen)

VVM vol gas voor nieuw clubgebouw

  •   keer gelezen   Sport

VOETBAL
Moordrecht – In een paar uurtjes was het gedaan: het leggen van de fundering van het nieuwe clubgebouw op het toekomstige sportpark ’t Ambacht. Wat nu nog ‘de nieuwe maasvlakte’ is, moet over een klein jaar het Moordrechtse voetbalwalhalla worden.

Geen champagneflessen die werden ontkurkt, geen officiële eerste paal. De eerste mijlpaal in de bouw van het clubgebouw van VV Moordrecht werd door de club vooral ingetogen gevierd. Op de website werd een bericht geplaatst bij de eerste stappen in het bouwproces, maar dat was het dan ook. “Met een fundering staat er nog geen clubgebouw”, is Martijn Cosijn, voorzitter van de bouwcommissie, vooral nuchter. “We zijn nu vooral blij dat het van start kan gaan. Alle onderhandelingen zijn afgerond, alle papieren getekend.”

Gemeente en club onderhandelden de afgelopen maanden over het bedrag dat VV Moordrecht zou krijgen bij de verplaatsing van het clubgebouw. Alle partijen deden water bij de wijn. De club moest in samenwerking met de aannemer op zoek naar bezuinigingen.
“We hebben het oorspronkelijke bouwplan wat aangepast, maar in hoofdlijnen is de indeling van het gebouw hetzelfde gebleven”, verzekert Cosijn. “Als je niet weet wat er is aangepast, dan zie je het verschil niet tussen de eerste en tweede versie.”

De belangrijkste aanpassing is dat het gebouw iets smaller is geworden en daardoor wat minder oppervlakte heeft. “Daarnaast hebben we goed gekeken naar de materialen. We hebben op sommige punten gekozen voor goedkopere materialen.”

Het nieuwe clubgebouw krijgt straks twee lagen. Op de begane grond komt alles wat Cosijn ‘voetbalgerelateerd’ noemt. Acht kleedkamers, technische ruimte en opslag voor spullen. Op de eerste verdieping komt de kantine met keuken, een commissieruimte en de bestuurskamer. “Met veel glas, niet zo veel als in de huidige kantine, maar vanaf de kantine en het buitenterras heb je zicht op de drie velden.”

De verwachting is dat het gebouw eind mei kan worden opgeleverd. “Maar dan is het nog niet gereed voor gebruik”, zegt Cosijn. “Er wacht ons dan nog heel veel werk tot het klaar is. Dat is de reden dat iedereen op dit moment nog zoiets heeft van ‘er moet nog wel wat gebeuren’.”

Moordrecht hoopt met de nodige zelfwerkzaamheid veel kosten te besparen. Daarnaast is geld nodig om de inrichting in de kantine te bekostigen. “We gaan een groot beroep doen op de leden en alle andere mensen die zich betrokken voelen bij de club. We moeten vrijwilligers optrommelen, maar we moeten ook aan fondsenwerving gaan doen.”

Corona heeft volgens secretaris Cor de Rek de spaarpot van de club geen goed gedaan. Geld om nieuw interieur aan te schaffen is er nu nog niet. “We zijn van plan allerlei acties op de starten. Kleinschalige, maar ook grotere. We doen mee aan de Grote Clubactie, maar denken ook aan crowdfunding.”

Cosijn: “We hopen natuurlijk dat we ook zaken gesponsord krijgen. Dat er iemand is die bijvoorbeeld een groot scherm voor de kantine cadeau doet. Maar we zijn ook hartstikke blij met drie potten verf.”

Dat er bij de club nog geen feestelijk gevoel heerst, begrijpt Cosijn wel. “Ik juich zelf ook nog niet, want dit is pas het begin van het bouwproces. We krijgen nog genoeg tegenslagen of met tegenvallers te maken. Dat hoort ook bij dit proces.”

Het is wel de bedoeling dat er straks een feestelijk moment komt bij de eerste steen van het clubgebouw. “En natuurlijk de opening”, zegt De Rek. De aandacht die de nieuwbouw vraagt, heeft ook impact op het honderdjarig bestaan. De viering, die vorig jaar zou plaatsvinden, moest vanwege corona worden uitgesteld. Na uitstel dreigt afstel. “Op dit moment zijn we daar als club helemaal niet mee bezig. We hebben andere prioriteiten. Een jubileum vieren kost ook geld en dat geld kunnen nu heel goed gebruiken. Ik zie het er niet meer van komen, maar dan spreek ik puur op persoonlijke titel.”

Voor de zomer van 2022 moet het clubgebouw zo goed als klaar zijn, zegt Cosijn. “Dat lijkt mij wel een deadline, want in de zomer gaat iedereen op vakantie, ook de vrijwilligers.”

Eind augustus moet de eerste (oefen)wedstrijd worden gespeeld. 

Meer berichten