Niels Stuurstraat was negenmaal trefzeker.

Voor CKV Nieuwerkerk is de 31 ‘heilig’

Sport 462 keer gelezen

KORFBAL
Nieuwerkerk aan den IJssel – CKV Nieuwerkerk moest ook in de tweede wedstrijd in de veldcompetitie, tegen het Leiderdorpse Velocitas, de motivatie uit zichzelf halen. Op De Kleine Vink stopte de teller van de ploeg van trainer/coach Leon Simons opnieuw pas bij de eenendertig: 31-12.

Door Erik van Leeuwen

De eerste thuiswedstrijd van Nieuwerkerk in bijna een jaar moest en zou een feestje worden, dus had de feestcommissie van de club gezorgd voor een discjockey die tussen de bedrijven door het aanwezige publiek opzweepte met luidruchtige muziek.

De spelers hadden dat muziekale duwtje in de rug zeker niet nodig, want anaf minuut schroefden de gastheren en -vrouwen Velocitas de duimschroeven. De eerste aanvalsgolf van Nieuwerkerk was daarbij typerend voor de verhoudingen. De thuisploeg ondernamen zes schotpogingen, bleef elke keer keurig in balbezit om met de zevende doelpoging wel succes te hebben. Velocitas was duidelijk onder de indruk van de entourage en leek in de beginfase ook met de rugzak van de ontmoeting van vorig seizoen te spelen. Toen ging de Leiderdorpse formatie met 25-9 onderuit in Nieuwerkerk.

Het kat- en muisspel van de eerste helft resulteerde in een 17-4 voorsprong voor Nieuwerkerk, dat na de rust echter een stuk slordiger werd, wat gegeven de grote voorsprong niet vreemd was. Zowel in aanvallend als in verdedigend opzicht veroorloofde de thuisclub zich enkele foutjes. Dat had overigens nauwelijks invloed op de score, die opliep naar 31-12. De voor Babette Blok spelende Nikki Ephraim scoorde vier keer. Nieuwerkerk-coach Leon Simons maakte van de gelegenheid gebruik om ook Eva Boeter en Melissa van der Velde uit het tweede team speelminuten te laten maken.

“Verdedigend waren we in de tweede helft even wat minder scherp”, zei Simons, die dat zijn pupillen niet erg kwalijk nam. “We stonden in een mum van tijd met 7-0 voor. Je weet dat de concentratieboog langzaam maar zeker wat minder wordt. Dat kwam vooral tot uiting in de verdediging. Twaalf tegengoals was iets te veel.”

Nieuwe doelen
Op het veld, waar de zaalhoofdklasser na twee coronajaren nog steeds in de overgangsklasse speelt, weet Nieuwerkerk dat het wedstrijden als tegen Velocitas vaker zal spelen. De motivatie zal niet van de tegenstand komen, maar uit zichzelf worden gehaald. “Je weet 99 procent zeker dat je vandaag wint en daarom is het belangrijk dat je als team nieuwe doelen blijft stellen. Als je je alleen focust op de overwinning, dan vergeet je te werken aan je mindere punten. We moeten klaar zijn voor de wedstrijden waar het er echt om gaat.”

GKV, Unitas en KVS zijn dit veldseizoen de concurrenten van Nieuwerkerk, dat al in de eerste wedstrijd GKV op een hoopje speelde. In die vorm zal de blauwzwarte brigade dit seizoen door geen tegenstander te kloppen zijn. Simons: Aan ons om te zorgen dat we elke wedstrijd optimaal voorbereid aan de start staan. Minder scherpte kunnen we ons niet veroorloven. Zaterdag moeten we weer volle bak spelen tegen Unitas.”

Dat Nieuwerkerk in de vorige twee afgebroken seizoenen alles won (in totaal veertien wedstrijden) en dat die resultaten werden weggestreept, hebben Simons en zijn spelers al lang diep weggestopt. “Het is gewoon een nieuw seizoen. Ik merk niet dat de motivatie minder is geworden. Sterker, deze groep is en blijft enorm leergierig. De wil om beter te worden is gigantisch.”