Logo hartvanzuidplas.nl
<p>Vreugde bij Nieuwerkerk na de tweede goal van Stefan van der Vlegel vlak voor tijd: 4-1.</p>

Vreugde bij Nieuwerkerk na de tweede goal van Stefan van der Vlegel vlak voor tijd: 4-1.

(Foto: Erik van Leeuwen)

Nieuwerkerk tilt zichzelf op het paard: ‘En nu door’

  •   keer gelezen   Sport

VOETBAL
Nieuwerkerk aan den IJssel – De voortekenen voor een goede start waren er niet, want in de voorbereiding stapelden de zorgen voor Nieuwerkerk zich op. Maar na de tweede ruime zege - zaterdag werd Zwarte Pijl met 4-1 verslagen – staat de ploeg van trainer Ron Luijten wel mooi op kop met zes punten en een doelsaldo van zeven voor en één tegen.

Door Erik van Leeuwen

“Niet gek, hè, voor een bijna 33-jarige”, waren de eerste woorden van Remco Langerveld na het duel met de bezoekers uit Rotterdam. Na bijna negentig minuten buffelen en bikkelen gunde trainer Ron Luijten de linkspoot rust, maar vooral een publiekswissel. 

Als een jonge hond trok Langerveld over de helft. “Het ging wel lekker”, reageerde hij op zijn eigen bescheiden wijze. Zijn trainer was na afloop een stuk lyrischer. “Remco was vooral in de eerste helft écht geweldig. We konden hem elke keer goed bereiken. Met die steekpassjes is hij geweldig. Hij vervult de vrije rol perfect.”

Na een dramatische voorbereiding, met de ene na de andere blessure, ging Nieuwerkerk niet bepaald vol vertrouwen de competitie in. Na de 0-3 winst van vorige week op IJVV de Zwervers was de gemoedstoestand al ten positieve veranderd en na de zege op Zwarte Pijl verscheen zelfs bij trainer Ron Luijten de eerste lach op het gezicht. “We zijn nog lang niet waar we moeten zijn, conditioneel niet en wat ingespeeldheid betreft, maar zo’n start is natuurlijk wel lekker. Zes uit twee betekent ook dat je een stootje kan hebben. Ik zeg altijd: de eerste vijf wedstrijden gaat het om resultaat halen en zorgen dat je in de top van het klassement staat. Van daaruit kun je je als ploeg verder ontwikkelen.”

Op voorhand zijn er in de derde klasse kanshebbers genoeg voor de promotieplekken. Naast Nieuwerkerk, OSV Oud-Beijerland. ’s-Gravendeel en SSS benoemden LMO en Zwarte Pijl zichzelf ook tot de titelkandidaten. Voor Nieuwerkerk was het treffen met Zwarte Pijl dan ook de eerste echte testcase van dit seizoen.

Het dominante voetbal, dat Nieuwerkerk jarenlang predikte, heeft plaatsgemaakt voor realistisch voetbal. “Vandaag was dat 4-4-2, maar dat kan morgen 4-3-3 zijn”, zei Luijten. “We kijken per wedstrijd wat de tegenstander vraagt. We pinnen ons minder vast op één systeem.”

Veelzijdig
Daarbij wordt Nieuwerkerk ook geholpen door het scorend vermogen in de ploeg. In de aanval en op het middenveld lopen allemaal spelers die in staat zijn meer dan tien doelpunten te maken. Die veelzijdigheid is een sterk wapen.

Daarnaast is Nieuwerkerk sterk in de dode spelmomenten. Dat bleek zaterdag tegen Zwarte Pijl waarin de centrale verdediger de 1-0 en 2-0 voor zijn rekening nam. Het maakte de klus voor de thuisploeg een stuk eenvoudiger, zeker nadat Stefan van der Vlegel na een fraaie aanval in de 22e minuut al voor de 3-0 had gezorgd.

Nieuwerkerk, dat al in de eerste minuut Kevin Kamerbeek geblesseerd zag uitvallen, liet Zwarte Pijl rustig aan de bal en voetbalde, als het kon, slim door de linies van de Rotterdamse gasten. Remco Langerveld was telkens aanspeelbaar en zeer balvast en vormde zo dé schakel tussen verdediging en aanval.

Na rust verdween de echte finesse uit het Nieuwerkerkse spel en daardoor kwam ook Langerveld minder tot zijn recht. “We werden slordiger en kwamen er voetballend minder goed uit. Jammer, want er lag steeds veel ruimte achter de verdediging van Zwarte Pijl”, aldus Langerveld, wiens energietank niet leeg leek te gaan.

Na de 3-1 van Zwarte Pijl uit een strafschop moest Nieuwerkerk even op de tellen passen, maar echt druk kreeg de volledig in het wit gestoken doelman Kevin de Geus, die ook deze wedstrijd weer een prima indruk maakte, het niet. Met een zeldzaam goed uitgevoerde counter, afgerond door Stefan van der Vlegel, verzekerde de thuisclub zich definitief van de winst (4-1).

“De eerste zes punten kun je maar binnen hebben”, telde Luijten de winst van de eerste twee competitieweken. “Zo eenvoudig was de start niet”, kreeg hij bijval van Langerveld. “Voor hetzelfde geld hadden we na twee speeldagen met één punt gestaan. Dan moet je gelijk in de achtervolging.”

Luijten: “We zitten op het paard en nu doorrijden.”

Meer berichten