Logo hartvanzuidplas.nl
<p>Drie medailles voor Vincent Hoppezak (links op archiefbeeld).</p>

Drie medailles voor Vincent Hoppezak (links op archiefbeeld).

Fraaie oogst Vincent Hoppezak op NK

  •   keer gelezen   Sport

BAANWIELRENNEN
Nieuwerkerk aan den IJssel – Vincent Hoppezak heeft ook in het slotstuk van 2021 kunnen overtuigen. De 22-jarige Nieuwerkerker won op het Nederlands kampioenschap baanwielrennen, dat van 27 tot 29 december in Apeldoorn werd gehouden, drie medailles.

Door Erik van Leeuwen

Hoppezak was in Omnisport goed voor twee zilveren en één bronzen plak. Dat was volgens hem het hoogst haalbare. “Joeri was erg goed”, zei hij na afloop, doelend op Joeri Havik, net als Hoppezak lid van de nationale baanselectie en de grote ster van het NK. Havik won viermaal goud. Ook op de afvalkoers moest Hoppezak Havik voor laten. De Nieuwerkerker werd achter Janne Doorenbos derde. Ook in de koppelkoers moest Hoppezak, rijdend met Philip Heijnen, zijn meerdere erkennen in Havik, die met Cees Bol de nationale titel veroverde.

Hoppezak stapte zondagavond naar eigen zeggen ‘content’ het vliegtuig in voor een negendaags trainingskamp in het Spaanse Mallorca. “Ik kan en mag alleen maar tevreden zijn met deze drie prestaties, zeker als je kijkt wat er allemaal is gebeurd het afgelopen half jaar.”

Hoppezak was in het baanpeloton een betrekkelijke nobody toen hij door de bond werd opgeroepen om mee te doen aan het EK in het Parijse Roubaix. “Philip Heijnen en ik hadden het goed gedaan op het EK U23 en hadden brons gewonnen. Voor het WK is er wat geschoven met renners en kreeg ook een aantal nieuwe jongens een kans, onder wie wij tweeën.”

Hoppezak pakte op het EK zilver en mocht daarna naar het WK in het Zwitserse Grenchen, waar hij goed was voor brons. “Ik heb het laatste half jaar van alles meegemaakt. Ik heb tussendoor ook nog corona gehad en heb ook nog meegedaan aan de Zesdaagse van Gent. Dat was ook al zo fantastisch. Ik werd in de ochtend van de eerste dag gebeld of ik mee kon doen. Dan zeg je geen nee.”
Hoppezak zou ook starten in de Zesdaagse van Rotterdam. “Daar keek ik echt naar uit, omdat dat een thuiswedstrijd was. Jammer genoeg is Rotterdam afgeblazen, maar mijn kans komt nog wel.”

Nieuw baan- en wegseizoen
Veel tijd om te rusten heeft hij niet. In Mallorca wil hij de basis leggen voor het nieuwe baan- en wegseizoen. “Ik ben op de weg voor een nieuwe ploeg gaan rijden. Het is de bedoeling dat ik weer wat meer klassiekers en etappekoersen ga rijden. Ook is er in de zomer weer een compleet programma op de baan, met de Nations Cup en later EK, WK en natuurlijk het NK.”

Meer berichten