Menno Homan in duel met een speler van SSS.

Nieuwerkerk wil meer dan periodetitel

Sport 409 keer gelezen

VOETBAL
Nieuwerkerk aan den IJssel – Nieuwerkerk kon zich zaterdag geen betere start van de ‘tweede’ competitiehelft wensen. De ploeg van trainer Ron Luijten werd door een eclatante 4-1 overwinning op SSS uit Klaaswaal de trotse winnaar van de eerste periodetitel. Rowendy Schoop eiste met drie treffers de hoofdrol op.

Door Erik van Leeuwen

Dat Nieuwerkerk het winnen van de eerste periodetitel in de derde klasse A ingetogen vierde, had niet alleen te maken met de nog steeds heersende coronamaatregelen. Op sportpark Dorrestein zien ze de eerste prijs van dit seizoen als een opstapje naar het grote werk: het kampioenschap. Trainer Ron Luijten liet er na afloop dan ook geen misverstand over bestaan dat zijn ploeg dit seizoen een hoger doel nastreeft en dat is alleen gericht op het kampioenschap. “Het is wel lekker om de periode op zak te hebben. Mochten we het kampioenschap en daarmee directe promotie missen, hebben we nog een tweede route achter de hand.” De oefenmeester maakte ook duidelijk liever geen gebruik te maken van het ticket voor de nacompetitie. “De jongens willen in juni op vakantie.”

Luijten realiseerde zich ook dat de weg naar een kampioenschap nog lang is. “We hebben pas acht wedstrijden gespeeld en moeten er nog achttien. Eigenlijk beginnen we nu aan de nieuwe competitie.”

Dat doet Nieuwerkerk in de wetenschap dat de concurrentie al op een aardige achterstand is gezet. LMO en SSS, de ploegen die de tweede plaats delen in het klassement, hebben drie punten minder en een wedstrijd meer gespeeld. Op dinsdag 15 maart haalt Nieuwerkerk de eerder uitgestelde wedstrijd tegen VVOR in en bij winst loopt het verder weg van de concurrentie. Luijten wilde niet op dat scenario vooruitlopen. “We moeten eerst maar eens van VVOR winnen. Dat we er goed voorstaan is wel een feit, 22 uit 8 is natuurlijk een prima serie.”

Man van de wedstrijd
Het was zaterdag niet moeilijk om de man van de wedstrijd aan te wijzen. Spits Rowendy Schoop kon die titel met recht dragen, met drie treffers in de eerste helft. Daarmee boorde hij in één keer de ambities van SSS de grond in.

“Rowendy speelde vandaag geweldig”, stak ook Luijten de loftrompet over de boomlange spits. “Hij scoorde drie keer, maar was ook enorm belangrijk als aanspeelpunt. In de voeten en op de borst, we konden hem steeds goed aanspelen. Andere spelers rond hem waren constant in beweging.”

Het Nieuwerkerkse feestje werd al in de eerste minuut geopend met de eerste goal van Schoop. Na ruim twintig minuten nam hij koppend de 2-0 voor zijn rekening. Toen hij tien minuten later vanaf de strafschopstip de 3-0 maakte, kon de middag al niet meer kapot voor de Nieuwerkerk-aanhang, die in redelijk groten getale de weg naar sportpark Dorrestein had kunnen vinden.

Afkoelingsperiode
De inleiding voor de strafschop legde overigens wel de kiem voor een fors opstootje een paar minuten later. Een verdediger van SSS liet zich in eigen strafschopgebied makkelijk vallen en zette zijn roep om een overtreding mee te krijgen kracht bij door de bal met zijn handen te pakken. De scheidsrechter beoordeelde dat als hands en een strafschop, tot grote irritatie en frustratie van de bezoekers.

Een paar minuten later sloeg de vlam in de plan. Menno Homan zette bij de zijlijn voor de dug-outs een stevige tackle in. Hij raakte zijn tegenstander niet, maar die duwde de Nieuwerkerk-verdediger omver. Omdat de gemoederen verhit raakten en bleven, besloot de scheidsrechter, die geen enkele kaart trok, beide ploegen tien minuten in de kleedkamer te laten afkoelen. Bij terugkomst maakte Roy de Oude de vierde Nieuwerkerkse goal, waardoor de tweede helft, als deze het al niet was, een formaliteit werd. Daarin hield Nieuwerkerk eenvoudig stand, al scoorde SSS nog wel één keer. De van een blessure terugkomende Remco Langerveld werd door Luijten voor de laatste twintig minuten ingebracht.

“Een prachtige start, maar we zijn er nog lang niet”, hield Luijten zijn spelers na afloop voor. “We spelen de komende weken tegen Den Bommel, BZC Zuiderpark en Groote Lindt. Elke week zijn er weer drie punten te verdienen. We mogen van dit succes een paar dagen genieten, maar vanaf dinsdag moet de knop weer om.”