Stefan van der Vlegel kwam niet tot scoren tegen Rhoon.
Stefan van der Vlegel kwam niet tot scoren tegen Rhoon.

Nieuwerkerk in pole-position

Sport 361 keer gelezen

VOETBAL
Nieuwerkerk aan den IJssel – Nieuwerkerk deed zaterdag op de zeventiende speeldag van de competitie uitstekende zaken. Achtervolgers SSS en LMO lieten allebei steken vallen, waardoor de 1-0 overwinning op Rhoon een gouden randje kreeg.

Door Erik van Leeuwen

Ron Luijten maakte de zege van achter het glas van het businesshome mee. De oefenmeester verloor dinsdag zijn vader, die op 82-jarige leeftijd overleed. “Ik had een hechte band met hem. Hij en mijn moeder kwamen altijd kijken bij mij, ook toen ik in het eerste van Sparta speelde. Ook mijn trainerscarrière volgde hij op de voet. Na de wedstrijd appten we elkaar even. Dat deed hij ook met Giovanni, mijn zoontje. Ik weet dat ik dat vreselijk ga missen.”
Voor de wedstrijd tegen Rhoon werd een minuut stilte gehouden en de spelers van Nieuwerkerk speelden uit eerbetoon met een zwarte rouwband om de arm. “Ik vind het mooi dat de club dat zo geregeld heeft”, zei Luijten. “De jongens hebben me ook veel steun gegeven. Donderdag is de uitvaart. Ik ga speechen. Ik vind dat ik dat moet doen voor mijn vader.”
Luijten liet zaterdag de coaching over aan zijn assistenten Richard Boer, Theo Speelmeijer en Yousef Swaghi. “Ik heb deze week geen training gegeven. Het was een emotionele week en ik vond het niet verstandig op de bank te zitten. Waarschijnlijk reageer ik toch anders op bepaalde situaties. Bovendien weet ik dat Richard, Theo en Yousef het prima kunnen.”

Luijten zag vanaf zijn positie een eenzijdig treffen. Rhoon, dat in eigen huis Nieuwerkerk nog op 1-1 had gehouden, was naar sportpark Dorrestein gekomen voor een punt. De bezoekers hadden nauwelijks aanvallende intenties of slaagden erin, als ze die wel hadden, die goed verborgen te houden.
Nieuwerkerk was beter, maar had moeite om het grote veld- en kansenoverwicht in doelpunten uit te drukken. Voor rust bleef het 0-0, kort na de hervatting brak Roy de Oude de ban: 1-0.
Het was daarna wachten op de 2-0, want Nieuwerkerk drong steeds meer aan. De grootste kansen waren voor Stefan van der Vlegel en Rick Kramer. De Nieuwerkerk-doelman stond aan de andere kant te koukleumen.

De 1-0 zege was zuinig maar kreeg een extra opwaardering door de uitslagen op de andere velden in de derde klasse C. SSS, de nummer twee van de ranglijst achter Nieuwerkerk, ging onderuit bij Oud-Beijerland, terwijl LMO met lege handen bleef bij FC IJsselmonde. Daardoor zit Nieuwerkerk, negen speelronden voor het einde, weer stevig in het zadel. De voorsprong op SSS bedraagt vijf punten, op LMO zes punten.