Logo hartvanzuidplas.nl
Niels Stuurstraat vertrekt naar Amsterdam. (tekst en foto: Erik van Leeuwen)
Niels Stuurstraat vertrekt naar Amsterdam. (tekst en foto: Erik van Leeuwen)

CKV Nieuwerkerk in één klap onthoofd

  •   keer gelezen   Sport

KORFBAL
Nieuwerkerk aan den IJssel – CKV Nieuwerkerk zit in zak en as na het compleet leeglopen van het eerste team. Acht spelers kiezen vanaf de zomer voor een andere toekomst en de verwachting is dat nog twee spelers vertrekken. “We staan machteloos”, aldus voorzitter Alfred Huijser.

Nieuwerkerk kreeg de afgelopen jaren veel tegenslagen te verwerken. In februari 2020 plaatste de hoofdmacht zich voor de play-offs met als inzet een plaats op het hoogste korfbalniveau, maar die play-offs werden door de eerste lockdown nooit gespeeld. Bij de loting om te bepalen welke club naar de Korfbal League zou promoveren had Nieuwerkerk geen geluk. Die tegenslagen staan echter niet in verhouding met de situatie waarin de club zich nu bevindt. “We verliezen in één klap onze beste generatie”, zegt voorzitter Alfred Huijser aangeslagen. Hij en de technische commissie hebben er nog alles aangedaan om de eerste selectie bijeen te houden.
“We ontvingen signalen dat door andere clubs aan onze spelers werd getrokken. Dat gebeurt elk jaar, maar het was nu écht serieus.”

Nieuwerkerk wist toen al dat Babette Blok (zwangerschap), Cathy van Horik (zware blessure), Miriam Swart (gestopt vanwege studie) en Dani Hoogendoorn (stopt vanwege gebrek aan motivatie om topkorfbal te spelen) zouden wegvallen uit de hoofdmacht. De club hoopte dat de overige spelers over te halen waren voor een nieuw avontuur. “We waren in gesprek met een toptrainer met Korfbal League-ervaring”, aldus Huijser.

Dat Nieuwerkerk zich niet wist te plaatsen voor de tussenklasse hielp ook niet, geeft de voorzitter toe. “Dat is officieel geen degradatie omdat we in de hoofdklasse blijven, maar zo voelt het natuurlijk wel. Ik weet bijna zeker dat we die toptrainer hadden kunnen overtuigen om in de hoofdklasse te beginnen. Met jong talent erbij hadden we weer een prima ploeg gehad.”

Die plannen werden echter gedwarsboomd toen Niels Stuurstraat bekend maakte bij Blauw Wit Amsterdam, dat uitkomt in de Korfbal League, te gaan spelen. Dat zorgde voor een sneeuwbaleffect. Kort daarop lieten Koen Collée, kind van de club, en Laura van der Linden weten dat zij overstappen naar een andere Korfbal League-club, het Capelse KCC. De verwachting is dat ook Jop Brouwer, Mats Rodenburg en Gerhard Gouderjaan Nieuwerkerk deze zomer de rug toekeren. “Spelers maken persoonlijke keuzes”, zegt Huijser. “Ik heb ook alle begrip voor de keuze die bijvoorbeeld Koen maakt. Hij kan bij KCC Korfbal League spelen.”
Minder begrip is er bij Huijser over het gedrag van collega-clubs. “Ze hebben zich als roofdieren op onze spelers gestort.”

Door de onrust vonden het bestuur en de technische commissie het nodig op de website van de club een statement te plaatsen over de ontwikkelingen. “We hebben heel veel gesprekken gevoerd met de spelers, daarom is de uitkomst zó teleurstellend”, reageert Huijser, die ook laat horen dat zijn club strijdbaar is. “We hebben het even laten bezinken, maar nu iedereen van vakantie terug is, houden we deze week crisisberaad. We moeten verder en gaan vol aan de slag voor een nieuwe selectie. We beginnen zeker niet op nul - we hebben genoeg talenten in de club lopen - maar het wordt flink bouwen.”

Lees de reactie van trainer Leon Simons woensdag in Hart van Holland.

Meer berichten