Logo hartvanzuidplas.nl
De damesfinale 3 op het centrecourt tussen Denise Smits en Roos van Reek was spannend. Van Reek won.
De damesfinale 3 op het centrecourt tussen Denise Smits en Roos van Reek was spannend. Van Reek won.

Nieuw elan op TCN Open

  •   keer gelezen   Sport

TENNIS
Nieuwerkerk aan den IJssel – Het open toernooi van TC Nieuwerkerk kende zondag een drukke slotdag. Met 52 partijen – halve finales en finales – kon de nieuwe toernooiorganisatie vol aan de bak. Toen de laatste tennissers ver in de avond de baan afstapten, was de voldoening echter groot.

Door Erik van Leeuwen

Tussen alle bedrijven door was er zondag ook tijd en ruimte om de trekking van de grote loterij te verrichten. Niemand minder dan voormalig toprolstoeltennisser Esther Vergeer, die jarenlang de beste van de wereld was, ontfermde zich over de trekking.

“Geweldig natuurlijk dat zij en eerder Kiki Bertens hier waren”, zei Chris van der Deijl, hoofd van het toernooiteam. “We hadden vooraf gezegd dat we geen rolstoeltoegankelijk clubhuis hadden. Daar maakte Esther geen probleem van, maar het is voor ons wel een eye-opener. We willen als club toegankelijk zijn voor iedereen, ook voor mensen met een handicap. We hebben Esther beloofd dat we er iets aan gaan doen. Er moet een helling komen bij de ingang, toiletten moeten aangepast worden en hier en daar een drempel. Als wij dat doen, komt Esther de opening doen.”

Meer dan ooit is TC Nieuwerkerk zich van zijn maatschappelijke rol bewust. Dat was ook terug te zien in het goede doel dat aan het toernooi was gekoppeld: Kinderen Kankervrij (KiKa). “Voorheen hebben we wel reclame gemaakt voor KiKa, maar we zijn nu nog actiever gaan werven”, vertelde Van der Deijl. “We hebben sponsors gezocht voor de loterij. De opbrengst van de loterij gaat volledig naar KiKa. Daar hebben we 3300 euro mee opgehaald. Niet wereldschokkend, maar wel een leuk bedrag”, stelde Van der Deijl bescheiden. “Hadden we een loterij gehouden voor de club dan hadden veel sponsors nee gezegd.”

Het omlijstende programma zorgde voor nieuw elan voor het toernooi, dat in 2019 voor het laatste maal was gehouden. Waar andere toernooien de belangstelling en aantal inschrijvingen terug zien lopen, kon TCN met mooie lijsten aan de slag. “We hebben er ook flink werk van gemaakt. We hebben een nieuw team, Martijn Jansen heeft als enige ervaring. Die ervaring kwam mooi van pas. In de weken voor het toernooi heeft hij de inschrijvingen goed in de gaten gehouden. Als er ergens gaten waren, heeft hij actief gezocht naar spelers. Binnen onze eigen club, maar we hebben ook gebruik gemaakt van ons netwerk bij andere vereniging.”

Zodoende had TC Nieuwerkerk afgelopen week 385 inschrijvingen, die goed waren voor 325 partijen. Negen dagen lang volle bak. Dan moet er niet te veel tegen zitten. 

Even werd het nog spannend, want zaterdag verregende een groot deel van de dag. Van der Deijl: “We hebben nog wel kunnen doorspelen op de smashcourtbanen, maar de gravelbanen hebben meer tijd nodig om droog te worden. Om niet in de problemen te komen zijn we uitgeweken naar de tennishal van Victoria in Rotterdam. Daar hebben we een deel van de partijen kunnen spelen, een ander deel hebben we zondagmorgen ingehaald. Dat betekende dat sommige spelers drie wedstrijden moesten spelen op een dag, maar ik heb niet gehoord dat iemand er een probleem van maakte.”

In de hoogste categorie haalde thuisspeler Jeroen Camfferman bijna de finale. De speler van het heren-eredivisieteam verloor op zondagmorgen in de halve finale van de als derde geplaatste Enzo van der Heijden.

Meer berichten