Logo hartvanzuidplas.nl
Stefan Broeren won dit seizoen in BCN 1 al zijn enkelspelpartijen. (tekst en foto: Erik van Leeuwen)
Stefan Broeren won dit seizoen in BCN 1 al zijn enkelspelpartijen. (tekst en foto: Erik van Leeuwen)

Sneeuwbal bij BCN niet meer te stoppen

  •   keer gelezen   Sport

BADMINTON
Nieuwerkerk aan den IJssel – De complete top verdwijnt komend seizoen van de spelerslijst van BC Nieuwerkerk. De badmintonclub houdt in het nieuwe competitiejaar slechts twee teams over: een mix- en een herenteam.

Het eerste team van BCN streed afgelopen seizoen nog tot de laatste speeldag voor het kampioenschap in de vierde divisie, maar toen BCN 1 zijn laatste beslissende wedstrijd speelde, was al duidelijk dat de toekomst van het team niet langer in de Parkzoomhal ligt. Een gebrek aan doorstroming zorgt ervoor dat de beste spelers van de Nieuwerkerkse club elders hun geluk gaan beproeven.
“Het sneeuwbaleffect”, zegt Stefan Broeren over de ontwikkeling. Broeren is meervoudig clubkampioen, speelt vanaf zijn tiende in het blauw en zwart en bleef BCN altijd trouw. Hij komt komend seizoen echter voor BC Asterix in Rotterdam uit. “De spoeling met competitiespelers bij BCN werd steeds dunner” zegt hij over zijn vertrek. “Dat is al een paar jaar aan de gang. Er is minder jeugd en daardoor ontbrak het aan goede doorstroming. Spelers worden ouder.”

Eén van de jonge talentvolle spelers, Maite van Leeuwen die in het eerste team speelde, verkaste naar The Flying Shuttle in Barendrecht. Daarop trokken andere spelers, met Broeren voorop, hun conclusie. In het kielzog van BCN’s nummer één vertrekt ook Dylan van der Heij naar Asterix. Liesbeth de Boer en René van Heerdt, de ‘oudjes’ van het team, wijken uit naar BC Conquesto in Zoetermeer. Voor de andere spelers van de hoger spelende teams was dat het sein om naar een andere club uit te zien.

“Het is een tendens die al een tijdje waarneembaar is”, zegt Broeren. “De kleinere clubs krijgen minder volume. Het aantal competitiespelers bij BCN, spelers met wie je tijdens trainingen kan sparren, wordt kleiner. Ik merk nu ook hoe het anders kan. Bij Asterix heb ik twintig, vijfentwintig spelers van mijn niveau. Dat andere spelers vertrekken is wel logisch, want er blijft niemand van niveau over.”
De club heeft de ontwikkeling met lede ogen aangezien. Tim van Nes, voorzitter van de technische commissie, bevestigt de analyse van Broeren. “Het aantal jeugdspelers werd minder en ook de beleving is anders geworden. Daarnaast hebben we een forse knauw gekregen in de coronaperiode. We zijn veel jeugd kwijt, maar ook competitiespelers bij de senioren.”

Voor corona had BCN nog negen competitieteams, dit seizoen waren dat er zes. Volgend seizoen gaat de club dus noodgedwongen terug naar twee. “We zijn ons aan het beraden welk pad we voor de toekomst willen bewandelen”, zegt Van Nes. “We hebben een grote groep recreanten. We hadden altijd een mooie balans tussen competitiespelers en die recreanten. Afgelopen week zijn we toevallig begonnen met zomerbadminton.”

Dat het moeilijk wordt om weer een goede competitietak te krijgen is duidelijk. Broeren heeft intussen zijn plek gevonden bij Asterix, dat hem een plaats in het eerste team toebedeelde. Daardoor speelt hij komend seizoen in de tweede divisie. “Voor mij was het nu of nooit. Ik word binnenkort 35 jaar. Met mijn fysieke spel heb ik niet zo veel jaren meer op niveau. Vandaar dat ik deze kans gepakt heb.”

Meer berichten