IJsselvogels dreigt in financieel zwaar weer te komen. (tekst en foto: Erik van Leeuwen)
IJsselvogels dreigt in financieel zwaar weer te komen. (tekst en foto: Erik van Leeuwen)
energiecrisis

Bij IJsselvogels blijft de verwarming uit

Sport 501 keer gelezen

SPORT
Moordrecht – De peperdure energie heeft grote gevolgen voor sportclubs. De ene vereniging wordt harder geraakt dan de ander. Korfbalvereniging IJsselvogel heeft een noodplan in werking gesteld. “De eerste klap kunnen we opvangen, daarna houdt het op.”

IJsselvogels zag net als veel andere verenigingen de bui enkele maanden geleden al hangen, dus besloot de club veertig zonnepanelen te bestellen voor op het clubhuis. Die liggen er inmiddels, maar de omvormer is er nog niet. Voorzitter André van Grieken verwacht nog maanden te moeten wachten op die omvormer. Maar zelfs als die er is, heeft IJsselvogels een groot probleem, stelt Van Grieken. De enorme gasrekening dreigt een financiële strop te worden voor de club die altijd een zuinig en verantwoord financieel beleid voerde. Jaarlijks verbruikt IJsselvogels zo’n 8000 euro aan gas. Het bestuur vreest dat dat bedrag kan oplopen tot meer dan 20.000 euro. “Achtduizend is al een behoorlijke hap uit onze begroting. Laat staan wat het betekent als we meer dan het dubbele moeten betalen. De impact is enorm”, aldus Van Grieken. Volgens hem kan zijn club één klap nog wel opvangen. “We overleven het nog één jaar. Binnen twee, drie jaar zijn we failliet, of we moeten de contributie gigantisch omhoog gooien. We hebben echter ook te maken met een koopkrachtrecessie. We verwachten dat leden gaan opzeggen.” Binnen het bestuur zijn de noodklokken geluid. “De penningmeester controleert elke week de meterstanden. We hebben de leden gevraagd niet langer dan vijf minuten te douchen en we hebben nu al besloten dat de verwarming niet aangaat. De veldcompetitie duurt tot half oktober, daarna gaan we zaal in.”

IJsselvogels heeft een verouderd gebouw waarin hard moet worden gestookt om het in de wintermaanden warm te houden. Ook voor het gebruik van de elektriciteit kijkt IJsselvogels of besparingen mogelijk zijn. “Zolang we de omvormer niet hebben kunnen de zonnepanelen geen dienst doen. Vooral de drie koelkasten en vriezers in de kantine slurpen stroom. Uitdoen is geen optie, want naast contributie en sponsoring zijn de barinkomsten een levensader voor ons.”

IJsselvogels maakt voor trainingen gebruik van een confessionele lichtinstallatie. “We willen graag naar LED”, zegt Van Grieken. “We zijn in gesprek met de verenigingen.”
Diverse spelers klaagden al een tijdje over het lichtvolume van de installatie. Die zou onvoldoende zijn. “We hebben een onafhankelijk bureau een lichtmeting laten doen. Daaruit bleek inderdaad dat de kracht van het licht onder de normen van de KNKV zit. De gemeente laat nu binnenkort ook zelf een onderzoek doen.”
Als de gemeente instemt met LED-verlichting is dat volgens Van Grieken mooi maar geen oplossing voor de korte termijn. “Voor die verlichting er is zijn we maanden verder.”

Voetbalclubs
Ook bij de voetbalclubs zijn de nodige zorgen, al verschillen de situaties nogal. Waar Groeneweg in een gedateerd pand zit waar vanwege de voorgenomen verhuizing geen duurzaamheidsmaatregelen zijn genomen, heeft VV Nieuwerkerk nog een vast contract tot begin volgend jaar. “We hebben daardoor nu nog geen probleem, maar krijgen dat wel als de situatie blijft zoals deze nu is”, reageert de ongeruste voorzitter Hans Jeroense. “Onze nieuwbouw is gasloos, maar het oude gedeelte van ons complex functioneert nog helemaal op gas. Door de constructie kunnen er geen panelen op het dak.”
Hij wil er niet aan denken wat voor consequenties het heeft als het vaste contract is afgelopen. “Dat wordt een financieel drama. Op de leden verhalen lijkt mij geen goed idee. We zitten qua contributies al aardig hoog.”

Moerkapelle-voorzitter Martien Zijderhand ziet ook hoe de energiecrisis op zijn club afkomt. “Gelukkig hebben we onlangs ook zonnepanelen op onze berging laten leggen. We hadden ze al op ons dak. We hebben echter nog geen LED-verlichting en de gasrekening is het grote probleem.”

Bauke Vink, bestuurslid van VV Moordrecht, constateert dat zijn club aan een ‘grote ramp’ is ontsnapt. “We zijn deze zomer verhuisd naar het nieuwe complex. Als we nu nog hadden gezeten op ons oude complex waren de kosten sky high geworden. We moesten daar enorm stoken om het warm te krijgen. We hebben geluk gehad.” Toch ontkomt ook Moordrecht niet aan een hogere energierekening. “We hebben zonnepanelen en een warmtepomp, maar daarmee zijn we denk ik voor de helft energieneutraal. En de energieprijs is ook flink hoger geworden. Al met al gaan we onder de streep wel minder betalen aan energie dan op het oude complex.”