Trainer René van Beek met voorzitter Ed Roos. “Ed heeft altijd voor me gestaan.”  (tekst en foto: Erik van Leeuwen)
Trainer René van Beek met voorzitter Ed Roos. “Ed heeft altijd voor me gestaan.” (tekst en foto: Erik van Leeuwen)

Einde aan ‘wereldmatch’ met René van Beek

Sport 963 keer gelezen

VOETBAL
Zevenhuizen – Trainer René van Beek is bezig aan zijn laatste kunstje in dienst van VV Groeneweg. Deze week maakt de club bekend dat de wegen na maar liefst twaalf jaar scheiden. “Het is een geweldige periode geweest en dat is het nog steeds.”

Het afscheid van Van Beek diende zich al een beetje aan deze zomer. Na een teleurstellend eerste seizoen in het zaterdagvoetbal stond de samenwerking tussen de Gouwenaar en de spelersgroep enigszins onder druk. Van Beek stelde zich na de uitschakeling in de nacompetitie tegen Bergambacht bewust kwetsbaar op omdat hij voelde dat het met de Zevenhuizense hoofdmacht de verkeerde kant op ging.

Groeneweg wilde zijn trainer met zijn enorme staat van dienst niet kwijt en daarom werd ingestoken op een nieuwe instructie met een voorname rol voor Matthijs Kortlever, de assistent-trainer van de club, die onder toezicht van Van Beek de dinsdagtraining voor zijn rekening neemt.

“De spelersraad heeft aangegeven iets nieuws te willen”, zegt voorzitter Ed Roos. “De constructie met Matthijs Kortleven was nieuw, maar voor nog een seizoen niet nieuw genoeg.”

Voor Van Beek komt het einde niet als een grote verrassing. “Het zat eraan te komen. Ik had zelf nog wel een jaartje langer willen blijven, maar de spelers hebben ook een stem. Ik begrijp het heel goed.”

Volgens Roos en Van Beek was een afscheid onafwendbaar. “Welke club kan zeggen dat het twaalf jaar lang dezelfde trainer had. Het is een geweldig compliment naar René toe”, zegt Roos, die amper twee maanden voorzitter was toen hij op zoek moest naar een nieuwe trainer.

“Milko Kruijsse stopte midden in het seizoen. Henny de Jong tipte René. Hij was onder de indruk van zijn capaciteiten en dacht dat hij goed zou passen bij Groeneweg. Hij heeft gelijk gekregen. Het is een wereldmatch gebleken.”

Wat heet, onder Van Beek maakte Groeneweg een enorme opmars op zondag. Eerst was er de promotie naar de derde klasse, vervolgens naar de tweede klasse en het grootste succes in de clubhistorie werd geschreven met promotie naar de eerste klasse.

“We zijn dat jaar erop jammer genoeg gedegradeerd”, wijst Van Beek ook op het feit dat het niet alleen ups waren die hij met Groeneweg meemaakte. “Ook downs waren er genoeg, maar ook in die periodes was er vanuit het bestuur altijd de rust en de steun. Ed heeft altijd voor me gestaan. Ik kan me niet heugen dat we één conflict hebben gehad.”

Roos op zijn beurt geloofde in de kwaliteiten van Van Beek. “René was en is altijd met het spelletje bezig. Hij komt bij de jeugd kijken en helpt trainers.”
Van Beek: “Ik heb altijd de wens gehad om lang bij een club te werken. Met elkaar ergens naartoe groeien. Lange termijn, niet de waan van de dag.”

Van Beek zorgde er ook voor dat het eerste elftal vrijwel constant werd ‘vernieuwd’. “Van oudere spelers moet je op een gegeven moment afscheid nemen. Als je er daar te veel van hebt, loop je het risico dat er een soort verzadiging optreedt. Daarom was het zo belangrijk om continu te verversen en daarvoor was nodig dat ik goed op de hoogte was van wat er in de jeugd voetbalt.”

“Ik weet nog goed hoe ik René in 2010 de eerste keer belde met de vraag of hij trainer wilde worden”, vult Roos aan. “Volgens mij was dat op woensdag. Hij vroeg: wanneer moet ik beginnen. ‘Morgen’, antwoordde ik. De volgende avond stond-ie voor de groep. Typisch René, bevlogen, maar ook enorm betrokken.”

Toen hij trainer werd waren Johan Hoogeveen, Bart Eindhoven en Dennis van Vliet belangrijke spelers. “Maurice Eckhardt is de enige die van die lichting nog over is. Voor vrijwel alle spelers van het huidige team geldt dat zij alleen mij als trainer hebben gehad bij de senioren. Sommige jongens voetballen al tien jaar onder mij. Ik kan best begrijpen dat ze dan wat anders willen.”

Zelf had hij het mooi gevonden de verhuizing van Groeneweg naar het nieuwe complex mee te maken. Wellicht gebeurt dat nog in een andere rol. “We hebben daarover nog niet gesproken”, zegt Van Beek, die ook open staat voor andere clubs. “Ik ga alleen niet meer solliciteren. Ze moeten nu wel weten wie René van Beek is en wat voor trainer hij is.”

De 63-jarige benadrukt dat hij nog niet klaar is met Groeneweg. “Het doel is dit seizoen minimaal de nacompetitie te halen. Voor een trainer zijn de eerste drie maanden belangrijk om een basis te leggen, maar de laatste drie, vier maanden zijn minstens zo belangrijk. Dat onthouden mensen, niet die periode ervoor.”