Moerkapelle maakte in Ridderkerk een 2-0 achterstand goed. (foto: archief HvH)

Moerkapelle, Nieuwerkerk en Groeneweg winnen, Moordrecht lijdt ontnuchterende nederlaag

Sport 663 keer gelezen

VOETBAL
Moerkapelle – Moerkapelle pakte zaterdag in de strijd om handhaving belangrijke punten bij Bolnes (2-3), maar juichend van het veld stappen was er niet bij. Thijs Nieuwkoop moest met een beenbreuk per ambulance naar het ziekenhuis worden vervoerd.

De ervaren verdediger kwam tien minuten voor het einde verkeerd terecht en brak zijn kuitbeen. “Zijn schreeuw ging door merg en been”, reageerde trainer Gerald van der Klok, die net als zijn spelers aangeslagen was. Door de behandeling van Nieuwkoop lag de wedstrijd zo’n tien minuten stil. Hij werd per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. Daar werd een gebroken kuitbeen geconstateerd. “Hij zit in het gips, maar moet volgende week geopereerd worden.” Zeker is dat Nieuwkoop voorlopig niet voetbalt.
De gebeurtenis had grote impact op de ploeg. “Ik heb veel jonge spelers en die hebben allemaal gezien en gehoord wat er gebeurde. Daarom is het knap dat we nog de winnende goal maakten.”
De wedstrijd verliep volgens Van der Klok allesbehalve gemoedelijk. “Bij ons leek het lang nergens naar, maar dat gold ook voor Bolnes. Ik kookte van woede toen we 1-0 achter stonden bij rust.”
Met twee verse aanvallers - Jarno van Ommeren en Tim Korevaar vervingen Jeffrey Kievit en Michael Koolhaas - hoopte Moerkapelle na de pauze snel orde op zaken te stellen. Het tegendeel gebeurde, in de 46ste minuut verdubbelde Bolnes de score (2-0).
Dat was voor Moerkapelle het sein hoger druk te zetten. Hoewel het voetbal matig bleef, wisten de bezoekers de thuisploeg achteruit te drukken. Jarno van Ommeren maakte 2-1 en miste even later een strafschop die was gegeven na een overtreding op de doorgebroken Tim Korevaar. Onder luid protest van Bolnes moest de verdediger die de overtreding beging met een rode kaart het veld verlaten. Toen kort daarop een doelpunt van Bolnes werd afgekeurd wegens buitenspel liepen de emoties verder op. Uit een vrije trap maakte Van Ommeren 2-2. Hoewel aangeslagen door het uitvallen van Nieuwkoop bleef Moerkapelle ook na de tien minuten pauze op zoek naar de winnende treffer. De gasten hadden twee keer een numerieke meerderheid voor het Ridderkerkse doel onbenut gelaten, toen aanvaller Senna Jager via een been van een Bolnes-verdediger scoorde (2-3).
Na een incident aan de zijkant van het veld waarbij Bolnes-publiek intrapte op een Moerkapelle-speler besloot de scheidsrechter na precies negentig minuten af te fluiten. De arbiter werd het mikpunt van Bolnes-spelers die het hem kwalijk namen geen blessuretijd bij te tellen. “Een middag om snel te vergeten”, zei Van der Klok. “We hebben drie punten, maar dat valt volledig in het niet bij het persoonlijk leed van Thijs Nieuwkoop.”

Ron Luijten prijst Nieuwerkerks collectief
Nieuwerkerk aan den IJssel – Nieuwerkerk behaalde zaterdag een even knappe als belangrijke overwinning bij Heinenoord. Door de 0-1 overwinning verloren de Dorrestein-bewoners geen terrein op de nummers één en twee van de tweede klasse, Sparta en Spirit.

De uitwedstrijd tegen Heinenoord kon worden gezien als heel lastig, want Heinenoord behoort net als Nieuwerkerk tot de ploegen in 2F die aanspraak maken op een hoge klassering. Op sportpark Dorrestein eindigde de heenwedstrijd in 1-1.
Nieuwerkerk moest het in de Hoeksche Waard stellen zonder Remco Langerveld. Stefan van der Vlegel en Bart Meeske konden wel spelen vanaf het begin. Zij waren niet fit, maar legden kort voor de wedstrijd een succesvolle test af.
Meeske hield het één helft vol en werd vervangen door Kevin Kamerbeek. Van der Vlegel leek weinig hinder te hebben van zijn blessure. Hij had een groot aandeel in de enige goal, negen minuten na rust. Uit een ingooi van Rens Blok kopte de aanvoerder de bal door naar Rowendey Schoop die koelbloedig was: 0-1.
De ploegen deden weinig voor elkaar onder. Heinenoord kreeg voor rust de betere kansen, na de pauze controleerde Nieuwerkerk grote fases van de strijd. De thuisploeg koos, met het wegtikken van de tijd, steeds vaker voor de lange bal. De defensie van Nieuwerkerk gaf nauwelijks kansen weg. Vijf minuten voor tijd leken de bezoekers te gaan beslissen doordat Tijani Tjin-Asjoe scoorde. Stefan van der Vlegel, wiens eerste inzet werd gekeerd, zou daarvoor buitenspel hebben gestaan, wat zeer werd betwijfeld door Nieuwerkerk.
Trainer Ron Luijten prees na afloop het collectief. “We hebben als team gespeeld en enorme vechtlust getoond. Dit is een belangrijke overwinning. We blijven meedoen bovenin.” Nieuwerkerk heeft vijf punten minder dan Sparta en drie minder dan Spirit, dat komende zaterdag vrij is, waardoor de ploeg van Luijten naast de buren aan de andere kant van de Hollandsche IJssel kan komen. Zaterdag komt Strijen op bezoek.
Aanvaller Levi Sturm komt dit seizoen niet meer in actie. Hij blesseerde zich onlangs zwaar tijdens de training en heeft zijn voorste kruisbanden gescheurd. “Een persoonlijk drama voor die jongen”, reageerde Luijten. “Hij was zó lekker bezig.” Sturm zal ongeveer negen tot twaalf maanden nodig hebben voor zijn revalidatie.

Groeneweg ontbrandt na de pauze
Zevenhuizen – Groeneweg was zaterdag op schot tegen degradatiekandidaat KSD-Marine, maar de supporters op sportpark Van ’t Verlaat moesten tot in de tweede helft wachten op het grote vuurwerk. Toen het lontje was aangestoken volgde de Zevenhuizense ontploffing (5-1).

Groeneweg verstevigde door de zege op de nummer tien van het klassement de derde plaats. In het Zevenhuizense kamp denkt men dat die derde plaats het hoogst haalbare is in de reguliere competitie, omdat IJVV de Zwervers en Graaf Willem II/VAC nauwelijks steken laten vallen. Zaterdag verloor Graaf Willem II/VAC verrassend van Zestienhoven, maar trainer René van Beek rekent er niet op dat de nummers één en twee nog veel punten verspelen. “We staan acht en zes punten achter. Dat is een serieus gat. We hebben onlangs op een doordeweekse avond 0-0 gespeeld bij NOC Kralingen en daar punten verspeeld. Als je realistisch bent, zit die eerste plaats er niet meer in.”
Groeneweg is er wel alles aangelegen de derde plaats vast te houden, omdat die positie goed is voor deelname aan de nacompetitie. De wedstrijden tot die nacompetitie moet Groeneweg volgens Van Beek gebruiken om zich in vorm te spelen.
Het spel van de laatste weken is echter erg wisselvallig. Zo betitelde Van Beek de eerste helft tegen KSD-Marine als matig. “We wisten weinig te creëren.” Eén moment maakte de eerste 45 minuten voor Groeneweg nog de moeite waard, want uit een vrije trap krulde aanvoerder Bas Roos de bal over de muur in de rechterbenedenhoek.

Voor Van Beek was de matige vertoning van de eerste helft reden om in de rust een aantal omzettingen te doen. De jarige Mike Karreman - hij werd zaterdag dertig - werd vanuit het middenveld naar de punt van de aanval doorgeschoven. Daar kwam hij te spelen tussen Rick Sleeuwenhoek en Robin Zuierveld, die respectievelijk de linker- en de rechterflank bestreken. Het middenveld ging bestaan uit Mario van Dieren, Niels Heikoop en Freek Hoogeveen.
De nieuwe opstelling bleek de sleutel tot het succes, want Groeneweg kreeg na de pauze veel meer kansen en scoorde uiteindelijk vier keer. Bij de 2-0 kreeg de ploeg nog de hulp van een Haagse verdediger, die zijn eigen keeper verraste, de overige treffers waren ‘zuivere’ Zevenhuizense goals. De 3-0 was van Freek Hoogeveen, de 4-1 van Robin Zuierveld en het slotakkoord was van gelegenheidsspits Karreman (5-1).

Ontnuchterende nederlaag Moordrecht
Moordrecht – Na negen wedstrijden zonder nederlaag, die een periodetitel opleverden, incasseerde Moordrecht zaterdag een ontnuchterende nederlaag bij kampioenskandidaat GSC ESDO. In Den Haag maakte de thuisclub in de slotfase drie treffers (5-1).

Moordrecht vierde vorige week feest na het winnen van de tweede periode en trainer Rens Binken zag afgelopen week dat zijn selectie de teugels wat liet vieren. “Blijkbaar zit de polonaise nog in de benen. Het was qua trainingsopkomst ook een mindere week.”
Dat had ook impact op het spel van de bezoekers, die bovendien al na een half uur met een man minder stonden. Aanvaller Mimmo de Michelle ergerde zich in het veld en vloekte. Hoewel het niet op hem was gericht, bedacht de scheidsrechter zich geen moment en gaf rood. Voor De Michelle was dat de tweede rode kaart in dit seizoen. Eerder kreeg hij rood bij DVC.
Moordrecht hield in de eerste helft nog redelijk stand (1-0), maar in het laatste kwartier vloeiden de krachten weg. Bij 3-0 werd Davey Hehakaja neergelegd. Hij benutte de gegeven strafschop zelf. In de slotfase tilden de gastheren de stand naar 5-1. “We zullen de draad weer moeten oppakken”, zei Binken. “We moeten het goede gevoel van de afgelopen maanden proberen vast te houden tot de start van de nacompetitie. Als het even kan, wil ik wel vierde worden in de reguliere competitie.”