IJsselvogels promoveerde vorig seizoen naar de eerste klasse. (tekst en foto: Erik van Leeuwen)
IJsselvogels promoveerde vorig seizoen naar de eerste klasse. (tekst en foto: Erik van Leeuwen)

IJsselvogels terug bij af na ‘pure pech’, CKV verliest van Meeuwen

Sport 300 keer gelezen

KORFBAL
Moordrecht – IJsselvogels heeft de laatste strohalm niet kunnen pakken. De Moordrechtse formatie moest zaterdag winnen van CKC Maassluis om in de race te blijven voor handhaving, maar verloor met 17-16. Daardoor is het doek voor IJsselvogels al na twaalf van de veertien wedstrijden gevallen in de eerste klasse.

De tranen vloeiden zaterdag in Maassluis, waar IJsselvogels tot de laatste seconde aanspraak maakte op een goed resultaat. De spelers en trainer Berry Glissenaar verwerkten de degradatie in alle stilte. “We wisten dat we ons in een lastige situatie bevonden”, reageerde de aangeslagen trainer. “Maar ik bespeurde bij iedereen de hele week nog wel het vertrouwen dat we ons hier uit konden spelen. Dat was ook geen gekke gedachte, want als we hadden gewonnen waren we op één punt gekomen van Maassluis. Met nog twee wedstrijden te spelen, was handhaving een reële optie geweest.”

In de eerste van drie ‘finales’ ging het voor IJsselvogels echter al meteen mis. Glissenaar hoefde niet lang na te denken over de oorzaak. In de eerste helft scoorde IJsselvogels slechts vier keer. “We scoorden de eerste twaalf minuten niet. Ik heb zes ballen de korf uit zien draaien. Het was pure pech.”
IJsselvogels bokste daardoor na rust tegen een fikse achterstand op (9-4). Toen het 11-5 werd in het voordeel van de thuisploeg, begon het bij de bezoekers eindelijk te lopen. De achterstand werd snel goedgemaakt (13-13) en IJsselvogels leek herrezen uit de sportieve dood. In de gelijkopgaande, maar ook hectische slotfase, kon de winnende Moordrechtse treffer vallen, maar viel de 17-16 van Maassluis. “Het was wel weer typerend dat in de slotfase weer een aantal beslissingen van de scheidsrechter in ons nadeel waren”, zei Glissenaar, doelend op onder andere de schotklok. “Dat was namelijk niet de eerste keer dit seizoen.”

Glissenaar vond het ook vooral jammer dat zijn ploeg niet nog een kans krijgt om zich in veiligheid te spelen. “We hebben als ploeg dit seizoen grote stappen gezet. We hebben dat alleen te weinig in resultaat kunnen omzetten. De harde feiten zijn dat we van de twaalf wedstrijden er maar drie hebben gewonnen. Dat zijn er net twee te weinig.”

“Het heeft ons op veel fronten tegengezeten. Ook met blessures, want vandaag misten we Eva Haasbroek, Roos van Vliet en Leon Blijenberg. En in de eerste helft viel Chris Verwoerd uit met een blessure.”

IJsselvogels rest in de eerste klasse nog twee wedstrijden, zaterdag in Delft tegen Excelsior en de week erop thuis tegen Weidevogels. “Excelsior kan kampioen worden tegen ons. Dat willen we niet laten gebeuren.”

IJsselvogels promoveerde vorig seizoen naar de eerste klasse. Glissenaar: “We wisten dat het niet makkelijk zou worden om ons te handhaven. Het is nu nog te vroeg om aan te geven of ons doel is snel weer te promoveren. Dat hangt ook af van de samenstelling van het team. We voeren gesprekken met de spelers.”
Van één speler is al een tijdje bekend dat hij stopt. Kevin Berghout houdt het na dit seizoen voor gezien bij de hoofdmacht.

Glissenaar: “We richten ons dit seizoen nog op handhaving op het veld, want daar zijn we nog niet veilig.”

CKV loopt voor rust te grote schade op
Nieuwerkerk aan den IJssel – CKV Nieuwerkerk moest zaterdag zijn meerdere erkennen in De Meeuwen. De tegen degradatie vechtende thuisploeg profiteerde van de defensieve Nieuwerkerkse wanorde voor rust en hield na de pauze net genoeg marge over (26-24).

Nieuwerkerk speelde zich vorige week, veel sneller dan verwacht, al in veiligheid in de hoofdklasse. Met die zekerheid kozen coaches Mady Tims en Chris Beuk voor een andere indeling van de vakken. De jonge Bas van Schaik, spelend in de A1 van de club, verving de geschorste Mika de Ruiter.
De wisselingen hadden vooral in verdedigend opzicht geen positief effect. Nieuwerkerk kreeg onvoldoende controle op de aanval van De Meeuwen, dat voor rust achttien keer wist te scoren. Doordat Nieuwerkerk zelf tot twaalf goals kwam in de eerste dertig minuten, was er aan het begin van de tweede helft een groot gat te dichten.

De bezoekers hadden hun zaakjes veel beter op orde. De schade werd langzaam maar zeker gerepareerd, maar uiteindelijk hield De Meeuwen met moeite stand (28-26). “Bij ons overheerste na afloop het gevoel dat we deze wedstrijd hadden gewonnen als we nog vijf minuten hadden doorgespeeld”, zei Tims. “Het zegt veel over het karakter van deze ploeg dat die zich nog zo terugknokte. Een andere ploeg had dat, in de wetenschap dat er niets meer op het spel stond, laten lopen.”

Nieuwerkerk speelt nu nog twee wedstrijden in de zaal: zaterdag komt koploper Avanti, dat lang ongenaakbaar was in het klassement, naar sporthal De Kleine Vink. Daarna wacht ODIK. “Tegen Avanti hebben we vooral iets te winnen, van ODIK willen we graag winnen om goed af te sluiten richting het veld”, aldus Tims, die met het oog op de tweede helft van de veldcompetitie keuzes moet maken bij de dames. Met de terugkeer van Babette Blok zijn er nu zes dames. “Zes is te veel, er moet er dus één afvallen. We moeten één iemand straks teleurstellen, dat is de mindere kant van het coachvak. We wisten dat Babette Blok zou terugkeren. Zij geeft de ploeg, hoewel ze nog niet honderd procent fit is, extra kwaliteit. Tegenstanders houden rekening met haar en daardoor komt er meer ruimte voor onze andere spelers.”