Rist Muyizere was belangrijk voor Groeneweg in de eerste helft. (tekst en foto: Erik van Leeuwen)
Rist Muyizere was belangrijk voor Groeneweg in de eerste helft. (tekst en foto: Erik van Leeuwen)

Pit gezocht na snikhete bekerderby Moordrecht-Groeneweg; Nieuwerkerk pijnlijk onderuit; Moerkapelle maakt stappen

Sport 941 keer gelezen

VOETBAL
Moordrecht – De snikhete bekerderby tussen Moordrecht en Groeneweg kon zaterdag weinig mensen bekoren; zeker de trainers van beide teams niet. Met een temperatuur van boven de dertig graden was het energielevel niet al te hoog. Groeneweg won met 1-3.

In overleg met scheidsrechter Frikke uit Waddinxveen werd besloten om de wedstrijd, die op het hoofdveld gespeeld zou worden, te verplaatsen naar het derde veld. De temperatuur op gras was een stuk lager dan op kunstgras, waar even daarvoor nog de A-junioren van Moordrecht zwoegend en zwetend hun bekerpartij hadden afgewerkt. Hoewel het zeker zes, zeven graden scheelde, was het evengoed warm voor de 22 spelers op het veld. 

Moordrecht en Groeneweg begonnen de wedstrijd nog met de nodige energie, maar al snel daalde het tempo. De uitvoering van het spel zakte mee en dus waren de trainers na afloop allesbehalve tevreden. De winnende Groeneweg-trainer Pieter van Zoest zag vijf spelers die ver onder hun niveau speelden, Moordrecht-oefenmeester Rens Binken betitelde fasen van het spel van zijn elftal zelfs als ‘lamlendig’.
Beiden vonden dat hun pupillen net wat te veel klaagden over de omstandigheden. “Het was inderdaad warm, maar ik had in de voorbespreking al gezegd: de spelers van Moordrecht hebben het net zo warm en lopen in dezelfde hitte”, zei Van Zoest. Soortgelijke bewoordingen gebruikte Binken, die zich tijdens de warming-up al op zat te vreten. “Het is een derby, een mooi moment om je als team te laten zien.”

Binken koos opvallend genoeg voor het team dat vorige week Steeds Hooger versloeg. Dat was opvallend, omdat Moordrecht toen zeven spelers miste. De ‘dure’ bank bestond nu uit de inmiddels teruggekeerde festivalgangers en spelers die door omstandigheden minder trainingsarbeid hadden verricht afgelopen week. Daarmee liet de trainer de nodige kwaliteit buiten de basis. “Ik wilde een signaal afgeven”, zei Binken. “We zitten twee weken voor de start van de competitie en het moet scherper. Daar zijn we ons als team nog niet van bewust, heb ik het idee.”

Binken moest coachend langs de lijn nogal wat corrigeren bij zijn elftal, dat voor rust nog aardig meespeelde met Groeneweg, dat aantrad zonder topaanvaller Robin Zuierveld. Die werd echter goed vervangen door Rist Muyizere, die na twintig minuten aan de wieg stond van de openingsgoal van de Zevenhuizense gasten. De aanvaller zocht na een afgeslagen Moordrecht-aanval snel de diepte, werd goed bediend vanuit het middenveld en legde de bal panklaar voor Rick Sleeuwenhoek (0-1).
Bij Moordrecht vond men dat scheidsrechter Frikke twee overtredingen van Groeneweg niet had gezien.

“Hoe langer je standhoudt, hoe langer het een wedstrijd blijft”, zei Binken, die even later de 0-2 zag vallen. Opnieuw stond Muyizere aan de basis. Zijn voorzet kon door doelman David Oosterwijk niet uit de lucht worden geplukt en in de chaos die daarop volgde in het doelgebied, ging de bal via een Moordrechts been onbedoeld over de doellijn (0-2).

Daarmee waren de meest spectaculaire minuten in de bekerderby voorbij. Ook de ingebrachte bankzitters konden Moordrecht in de tweede helft geen extra boost geven. De beste man aan Moordrechtse kant was keeper Oosterwijk, die een paar keer redde met een Groeneweg-speler alleen voor zich. “We hadden er zo maar zes, zeven tegen kunnen krijgen. We hielpen elkaar niet en speelden zeker niet als team”, baalde hij.
Van Zoest maakte evenmin een tevreden indruk. “Ik heb in de voorbereiding een groep gezien met veel energie, maar vandaag miste ik de beleving. Vorige week tegen FC Zoetermeer was het sowieso een andere wedstrijd, maar er waren vandaag te weinig spelers die het team konden opjutten. Damian den Toom was de positieve uitzondering. Die bleef gaan.” Via Den Toom kwam Groeneweg op 0-3, Storm Revet zorgde direct daarna voor de 1-3.
Vervolgens trad het zomeravondvoetbal in, tot afschuw van de beide trainers. “Er zit kwaliteit in de ploeg, maar ik mis op sommige momenten wel de echte wil om te winnen. Er mag gas bij”, aldus Van Zoest. “We hebben ook jongens nodig die de boel aanzwengelen en zeggen waar het op staat.”
“We willen graag weer meedoen bovenin, maar daar moet je wel wat voor doen”, vulde Binken aan. “Succes komt niet aanwaaien. Ik ben bezig de spelers wakker te schudden. Zo lang hebben we niet meer richting de eerste competitiewedstrijd tegen Moerkapelle.”

Nieuwerkerk pijnlijk onderuit
Nieuwerkerk aan den IJssel – Nieuwerkerk heeft zaterdag zijn meerdere moeten erkennen in XerxesDZB. De gasten uit Rotterdam-Zevenkamp legden de ploeg van trainer Michel van Noort in de tweede helft over de knie: 1-5.

Nieuwerkerk kon in de eerste helft gelijke tred houden met Xerxes, dat in de competitie één klasse hoger speelt. Nadat de bezoekers op voorsprong kwamen, maakte Stefan van der Vlegel namens de thuisclub gelijk. “Na de 1-2 na tien minuten in de tweede helft waren we het kwijt”, zei trainer Michel van Noort. “We waren een maatje te klein. Xerxes is een goede ploeg met veel beweging voorin. In de rust kwamen er bij hen drie snelle aanvallers bij. In de omschakeling hadden we grote problemen.”
Een paar dagen voor de bekerwedstrijd won Nieuwerkerk nog met 1-4 van DCV, net als Xerxes een eersteklasser. “Xerxes was van een ander niveau. We hebben in de voorbereiding nog niet gespeeld tegen een team met de klasse van Xerxes.”
Nieuwerkerk maakt nog wel kans om als nummer twee de knock-outfase van het bekertoernooi te bereiken, maar dan moet het zaterdag in Voorschoten wel afrekenen met Voorschoten’97, dat net als Xerxes in de eerste klasse speelt.
Intussen worden de contouren van het Nieuwerkerk voor de competitie duidelijker. Het middenveld tegen Xerxes werd gevormd door Shane van den Engel en Marijn Langhorst met daarvoor Stefan van der Vlegel. Stefan van Diest is in de eerste competitiehelft niet beschikbaar. De aanval zaterdag bestond uit spits Rowendey Schoop met aan de buitenkanten Philippe den Hartog en nieuwkomer Ayrton Verlaan, die veel snelheid heeft en handig is aan de bal. “We hebben vanwege blessures nog niet alle spelers beschikbaar, maar het elftal begint steeds meer vorm te krijgen”, aldus Van Noort.

Moerkapelle maakt grote stappen
Moerkapelle – Moerkapelle had een uiterst succesvol tweede bekeroptreden. Op eigen veld versloeg het team van trainer Gerald van der Klok het hoger spelende CVC Reeuwijk met 4-1.

Moerkapelle beleefde sowieso een goede week, want vier dagen eerder klopte het in een oefenwedstrijd Kamerik met 6-2. Het feit dat er twee keer werd gewonnen en tien keer werd gescoord, bewijst volgens Van der Klok dat zijn jonge team stappen maakt. “We zijn er natuurlijk nog niet, maar dit geeft wel veel zelfvertrouwen voor de komende weken.”

De oefenmeester was tegen CVC Reeuwijk niet alleen tevreden over het resultaat, ook de uitvoering stemde hem tevreden. “We hebben bijna de hele wedstrijd gedomineerd. We zijn soms nog wat te ongeduldig in de aanval, maar de aanvalspatronen worden steeds beter zichtbaar.”

De jonge spelers geven Moerkapelle daarbij een extra push. Tegen Reeuwijk scoorden Senna Jager (2), Jarno van Ommeren en Mike van der Vlist. “Senna, Mike en Ralph Doornebosch zijn vanuit de jeugd in de basis gekomen. Ze geven ons spel kleur. Mike en Ralph doen dat als rechter- en linkermiddenvelder. Senna Jager speelt als rechtsbuiten. Hij is enorm gretig, hij moet nog wel eens afgeremd worden. Zaterdag kreeg hij een gele kaart, zijn tweede in de beker, waardoor hij voor de wedstrijd van komende zaterdag is geschorst. Hij moet leren zijn energie vooral in positieve zaken te steken.”