Clint Broer moet nog minimaal een week wachten voor zijn tiende seizoensgoal. (tekst en foto: Erik van Leeuwen)
Clint Broer moet nog minimaal een week wachten voor zijn tiende seizoensgoal. (tekst en foto: Erik van Leeuwen)

Lef is ontbrekende schakel Moordrecht, Nieuwerkerk kan juichen, Groeneweg verslaat Reeuwijk en wissels helpen Moerkapelle

Sport 459 keer gelezen

VOETBAL
Moordrecht – Moordrecht dreigt steeds verder weg te glijden in de anonimiteit van de achterhoede van de vijfde klasse. Zaterdag moest de ploeg van trainer Rens Binken zijn meerdere erkennen in Bolnes (1-2).

Moordrecht zakte door het vierde verlies van deze competitie naar de zevende plaats op de ranglijst. “De ranglijst liegt nooit”, zei trainer Rens Binken zaterdag. “Ik vind dat we op dit moment niet moeten denken aan een plaats in de top drie. We staan drie punten voor op Kamerik, dat laatste staat. De koploper heeft tien punten meer dan wij. Dat is veel om te overbruggen, hoor.”
Binken houdt zich vast aan vorig seizoen. Toen hielden de prestaties voor de winterstop ook niet over, maar kwam Moordrecht sterk opzetten in de eerste maanden van het nieuwe jaar. Door het winnen van de tweede periodetitel werd knap een ticket voor de nacompetitie binnengesleept. In die nacompetitie strandde Moordrecht pas in de finale. “We zijn beter dan we nu laten zien”, meende Binken na het verlies tegen Bolnes. “Ik vind dat we vaak te angstig spelen. Ook vandaag, we speelden meer achteruit dan vooruit. Ik zie graag meer lef in ons spel.”
De oefenmeester werd na rust op zijn wenken bediend, want Moordrecht gooide met een 0-2 achterstand alle schroom van zich af. Met Lars Oosterwijk als extra spits werd vol druk gezet op Bolnes, dat in de vijfde klasse wordt gezien als één van de belangrijkste kampioenskandidaten. “We hebben prima voetballers in ons elftal, dat zag je in het laatste half uur. We kregen echt prima kansen.”
Na de aansluitingstreffer van middenvelder Storm Revet had Moordrecht nog voldoende tijd om de verdiende gelijkmaker te produceren. Topscorer Clint Broer zag tot tweemaal toe zijn inzet worden gekeerd door de Ridderkerkse doelman. Davey Hehakaja mikte de bal net naast de voor Moordrecht verkeerde kant van de paal. “Tien punten goedmaken, dat lijkt me erg veel gevraagd.” Binken toonde zich een realist. “We zullen ons moeten richten op een periodetitel. We hebben de ervaring van vorig seizoen.”

Nieuwerkerk kan eindelijk juichen
Nieuwerkerk aan den IJssel – Nieuwerkerk heeft er lang op moeten wachten, maar zaterdag kon eindelijk de eerste overwinning in de competitie worden genoteerd. Een late goal van invaller Jason Vermeulen besliste het duel met Verburch uit Poeldijk (1-0).

Nieuwerkerk verliet door de zege de laatste plaats in de tweede klasse en steeg twee plaatsen in het klassement. “Deze overwinning hadden we zo hard nodig”, verzuchtte trainer Michel van Noort. “Ook vandaag was het voetbal niet geweldig, maar hopelijk geven deze drie punten een boost aan het vertrouwen.”
Want aan dat vertrouwen, zo zei Van Noort, was hard geknaagd door de dramatische start. “Als je elke keer een teleurstellend resultaat boekt, vreet dat aan je zelfvertrouwen.”
Van Noort kon tegen Verburch Kevin de Geus, Bart Meeske en Maurice Treffers, hersteld van blessures, weer inzetten. Hun aanwezigheid zorgde voor rust in het team, met name in de verdediging. “We hebben noodgedwongen gespeeld met een team dat niet in balans was. Niets ten nadele van de jonge spelers, maar in één keer vijf jongens van achttien, negentien opstellen in de tweede klasse heeft grote impact op het elftal”, aldus Van Noort, die tegen Verburch ook speeltijd had voor Stefan van Diest. De middenvelder, net terug van wereldreis, startte op de bank. “Stefan is hartstikke fit, anders had ik hem niet laten invallen. Hij is belangrijk voor de balans op het middenveld. Dat heeft hij in 25 minuten laten zien.” Van Noort was sowieso gelukkig met zijn wissels, want de enige treffer was een co-productie van Ayrton Verlaan en Jason Vermeulen. Verlaan snelde aan de buitenkant langs zijn tegenstander, gaf een messcherpe voorzet die door Vermeulen werd ingetikt (1-0).

Groeneweg heeft geen kind aan CVC Reeuwijk
Zevenhuizen - Groeneweg had zaterdag weinig tot niets te vrezen van CVC Reeuwijk. Op een kletsnatte dag rekende de nummer drie van de vierde klasse met 1-5 af met de nummer dertien.

“Een makkie”, zei Groeneweg-trainer Pieter van Zoest die in de dug-out schuilde voor de regen. “We hadden met de andere stafleden en de wisselspelers een paraplu op onze benen gelegd, maar toch zat het water in mijn achterzak. Kunstgras heeft veel voordelen, maar met dit weer doe je maar weinig mensen een plezier om te gaan voetballen.”
Zijn Groeneweg hoefde zich niet bovenmatig in te spannen om CVC Reeuwijk, dat dit seizoen een verjongingskuur doorvoerde, opzij te zetten. De bezoekers leidden bij rust al met 0-3. “In de eerste tien minuten na de pauze misten we vijf opgelegde kansen. Het had toen al 0-6, 0-7 kunnen staan”, aldus Van Zoest, die zich daarna vooral ergerde aan de scheidsrechter. “Hij maakte zijn eigen regels. De doorgebroken Rick Sleeuwenhoek werd neergehaald. Hij gaf een vrije trap, maar geen kaart.” Voor Groeneweg scoorde Robin Zuierveld tweemaal. Rick Sleeuwenhoek, Mike Karreman en Rist Muyizere waren eenmaal trefzeker.
In het klassement is een afscheiding ontstaan van vier teams. “Het gaat tussen ons, Bergambacht, ONA en misschien Rohda’76. Ik verwacht niet dat Cabauw het lang volhoudt. Wij moeten punten blijven pakken en ons daarmee handhaven in de kopgroep”, aldus Van Zoest.

Wissels helpen Moerkapelle
Moerkapelle - Met een man minder heeft Moerkapelle de winst binnengehaald tegen SPV’81. Wissels maakten het verschil op sportpark De Wilde Veenen (3-2).

Trainer Gerard van der Klok zei trots te zijn op hoe zijn ploeg het laatste half uur speelde. “We hebben met tien man laten zien dat we maar één ding wilden: overleven. Het is fijn dat we onze eerste overwinning behalen, maar de manier waarop dat is gebeurd maakt het nog mooier.”
Moerkapelle had zich goed ingesteld op de speelwijze van de Polsbroekse gasten, die veel de lange bal hanteren en zo hun kopsterke spitsen willen bereiken. Stef van der Zalm speelde in de plannen van de thuisploeg een grote rol, zag in de eerste helft Michael Koolhaas de score openen, maar moest bij een 1-1 stand na een kwartier in de tweede helft aan de noodrem trekken, toen een Polsbroekse aanvaller er dreigde vandoor te gaan naar het doel van Lorenzo Sloof. Met Senna Jager en Jeffrey Kievit als verse krachten in het veld, kwam niet het SPV-elftal maar het Moerkapelle-tiental tot scoren: 3-1. Zowel Jager als Kievit troffen doel.